”Yllätyksiä tulee varmasti vastaan”

|

Jorma Muukkonen viimeistelee keittiön takaseinää. Kalusteet tullaan laittamaan paikalleen, kunhan valmistelut on tehty. – Jouduimme tekemään aikamoisen työn, että saimme sähköt ja muut johdotukset vastaamaan nykypäivän standardeja. Se on tavallista tämän ikäisissä taloissa.

Konkareiden opissa nuoret saisivat tärkeitä tietoja vanhojen rakennusten korjaamisesta.

Yrittäjänä toimiva Jorma Muukkonen viimeistelee keskustassa sijaitsevan kaksion pintoja. Hän kertoo tämän kaltaisten kohteiden olevan hyvin tavallisia Mikkelissä ja lähiympäristössä.
– Nyt korjataan 50- ja 60-luvun rakennuksia. Yllätyksiin kannattaa varautua, koska yleensä tämän ikäisiin taloihin on tehty milloin mitäkin minkäkin ohjeen mukaan. Entisajan materiaalit ja menetelmät eivät välttämättä sovellu nykypäivään, Muukkonen kertoo.

Ensisijaisen tärkeässä roolissa on muistaa aikataulutus. Remonttia tehdessä aikaa kuluu muihinkin asioihin kuin pensselin ja hiomapaperin heiluttamiseen.
– Tässä talossa ei esimerkiksi ole hissiä ja kohde on kolmannessa kerroksessa. Kyllä siihen kuluu paljon aikaa, että saat tuotua kaikki työkalut ylös ja myös vietyä ne alas. Onneksi omat pojat olivat apunani, Muukkonen naurahtaa.
Rakennus- ja remontointialalla on siis pidettävä huolta fyysisestä kunnosta ja omasta jaksamisesta.
– Ei näitä töitä jaksa tehdä, jos on huonossa kunnossa. Päivittäisessä ohjelmassa on kantamista, hiomista, hankaamista ja muita hyvää kuntoa vaativia tehtäviä. Rappusten käveleminen edestakaisin raskaiden kantamusten kanssa ei myöskään ole niin yksinkertaista, yrittäjä huomauttaa.

Parasta työssä, ja se mikä on Muukkosen pitänyt alalla jo vuosikymmeniä, on oman käden jälki: remontoidessa näkee saman tien parannukset.
– Esimerkiksi tässä asunnossa, seinät olivat melko huonossa kunnossa ennen tasoitusta ja maalausta. Siellä missä on valmista ja maali on kuivunut, näyttää tosi hyvältä, Muukkonen hymyilee.
Vanhojen talojen muodikkaat leveät ikkunalaudat löytyvät myös tästä asunnosta. Materiaali on kiveä, mutta niiden paikkaamisen on aikojen saatossa käytetty erilaisia aineita.
– Näiden hiomisessa oli todellinen työmaa. Ei sitä voi käsittää millä kaikella näitä on yritetty tasoittaa. Onneksi alla oleva kivi on ehjä ja saimme näistä todella hyvännäköiset.

Jäljellä on vielä pintojen viimeistely sekä lattialistojen kiinnitys, kunhan lattia on hiottu. Muukkosen mukaan rakennusalalla on tällä hetkellä kiire ja hän itsekin on siirtymässä seuraavana kohteeseen, kun kaikki on saatu valmiiksi.
– Nuoria tekijöitä pitäisi saada alalle ja ennen kaikkea vanhempien tekijöiden oppiin. Uutta on aina helppo rakentaa, mutta vanhojen kohteiden uudistaminen on välillä todella haastavaa. Parhaiten oppii tekemällä, alan konkari toteaa lopuksi.

Leveät ikkunalaudat näyttävät nyt hyvältä. – Niitä oli aikojen saatossa tasoitettu vaikka millaisilla aineilla, Jorma Muukkonen kertoo.

 

Syksyllä keskitytään kotiin

Erikoissanomat keskittyy syksyn ajan laaja-alaisesti kotiin ja siihen liittyviin aiheisiin. Viime kuussa aloitimme seuraamaan Mikkelin keskustassa sijaitsevan kaksion kokonaisvaltaista remonttia. Värisilmä Mikkelin tunnetilasuunnittelija Ninni Ahokkaan suunnitelmia ryhtyi toteuttamaan JM-Sähkö ja Saneeraus Jorma Muukkonen Ky. Marraskuun Erikoissanomissa pääsemme tutustumaan asunnon omistajan mietteisiin valmiista kodista.

Hapanta vai emäksistä?

|
Pintojen puhdistamisessa on omat niksinsä. Kysyimme marttojen asiantuntijalta vinkkejä kodin siivoukseen. Siivoustyylejä on luultavasti yhtä monta kuin on siivoajaa. Muutamat perusasiat on kuitenkin hyvä ...

Parvekelasituksen edut ovat myös taloudelliset

|
Lasituksella saadaan selvää säätöä myös energiassa. Parveke- ja terassilasitukset alkoivat lisääntyä 90-luvulla. Silloin niiden hyötyjä perusteltiin lähinnä asumismukavuuden lisääntymisellä, mikä on tutuin parannus tänäkin ...

Valmista tuli!

|
Parasta remontissa oli päästä itse osallistumaan suunnitteluun. Syys- ja lokakuun numeroissa kerroimme Mikkelin keskustassa sijaitsevan kaksion kokonaisvaltaisesta remontista. Valmista on tullut ja onnellinen omistaja ...

Onnistuminen lähtee raaka-aineista

|
Ammattilaisen keittiö on kompakti. Ammattilaisten keittiössä on tärkeää, että asiat ovat loogisessa järjestyksessä sekä käden ulottuvilla. Salin puolelle kiire ei saa näkyä, vaan lautasille ...