Marskinliljassa uunit käyvät kuumina

|

Riikka Ahosen Marskinlilja leipoo ja myy tuoretta joka arkipäivä. – Viikonloppuisin suunnittelen, teen esivalmisteluja ja käyn ostoksilla. Eli yksinyrittäjän viikko on tosi täynnä, kertoo Ahonen.

Pieni yritys pyörii yhden naisen voimin.

Riikka Ahosen ura Maaherrankadulla sijaitsevan leipomo-kahvila Marskinliljan yrittäjänä lähti oikeastaan puolihuolimattomasta lausahduksesta.
– Olin jo kauan leikitellyt ajatuksella, että olisipa kiva, jos olisi oma pikku kahvila. Kerran ajelin tämän liiketilan ohi ja kun näin kyltin ”liiketila vuokrattavana”, sanoin kyydissä olleelle kaverille että tuossa on minun kahvilani, kertoo Ahonen.
– Kun tulin välittäjän kanssa katsomaan tilaa, kävelin tiskin taakse ja näin itseni heti palvelemassa asiakkaita.

Alkuhankaluuksien jälkeen rahoitus järjestyi ja Ahonen päätti katsoa vuoden ajan, miten liiketoiminta lähtee käyntiin.
– Neljä vuotta olen nyt katsonut ja yhtään en kadu, Ahonen nauraa.
– Kiireisimpänä aikana minulla on täällä myös apua, mutta pääsääntöisesti pyöritän kahvilaa yksin.

Ahonen valmistaa muun muassa piiraita, leivonnaisia, kakkuja ja pikkuleipiä. Erityisen haluttuja ovat kylmäkohotetut sämpylät, jotka menevät kaupaksi lähestulkoon suoraan uunista.
– Jossain vaiheessa valmistin niitä varausten mukaan, mutta kun ne varattiin loppuun aina hetkessä, päätin että nopeat syövät hitaat, Ahonen kertoo.
– Sämpylöitä on myynnissä sekä sellaisenaan, että täytettynä. Muita tilauksia tulee tasaiseen tahtiin ja joka arkipäivä leivon tuoretta.

Koronaviruksen myötä kahvilan arki on muuttunut.
– Kun täällä ei saa enää istahtaa kahvikupin ääreen, kahvia menee vähemmän. Pullaa ja leipomuksia kuitenkin haetaan mukaan, jopa enemmän kuin ennen, iloitsee Ahonen.
– Välillä joutuu laskemaan, kannattaako yritystoiminta vai ei, mutta toistaiseksi on kannattanut. Olen päättänyt että pyöritän yritystäni niin kauan kun ihmisiä käy ja itse jaksan.

Puttonen operoi jo kolmella paikkakunnalla

|
Yrittäjän loma jäi kesken, kun ”Vuokrataan” -kyltti sattui silmään. 123Tuulilasi avasi Mikkeliin uuden toimipisteen ja laajensi samalla toimintaansa AD Autokorjaamopalveluilla. Franchising-yrittäjänä molemmissa yhtiöissä toimii ...

Kardemamma kokkaa kun itse ei jaksa

|
Kun oman alan työt eivät koronapandemian takia onnistuneetkaan, oli ryhdyttävä yrittäjäksi. Kun Mikkelin Rahulassa asuva Anne-Mari Laukkanen valmistui viime joulukuussa puutarhuriksi, niin tilanne näytti ...

Lämpöeristäminen säästää rahaa ja luontoa

|
Asennus Valannan tuotevalikoima muuttuu ja palvelu paranee. Syksy ja talvi ovat lämpöeristyksiä tekevien yritysten kiireisintä sesonkia. Keväällä alkaneilla rakennustyömailla on syksyllä vuorossa lämpöeristäminen. Pakkaskelien ...

Helmi ja Morteza ryhtyivät yrittäjiksi

|
Pizza Max odottaa rajoitusten höllentymistä. Helmi ja Morteza Ebrahimi ryhtyivät pitkän pohtimisen jälkeen yrittäjiksi vuoden vaihteessa. – Mortezan haaveena oli jo kauan ollut oma ...