Ilmastonmuutos – uhka mutta myös mahdollisuus
JiiTeen Kuukautinen

|

Ilmastonmuutos nostaa merivesiä seuraavina vuosikymmeninä aikana metrin ja tulevina satoina vuosina jopa 50 metriä. Mikkeli on voittaja – kuivilla – yli 80 m:n korkeusarvoillaan. Uusia merellisiä Suomen satamakaupunkeja ovat ehkä Lappeenranta, Tampere, Liminka ja Viitasaari.

Kun uponneen Suomen asukkaat muuttavat sankoin joukoin ylemmille maille, aiemmin hylkyhintaisten Syrjä-Suomen kiinteistöjen kysyntä ja hinnat nousevat. Uusasukasjoukkoon saattaa liittyä ainakin osa arvioidusta maailman 250 miljoonasta rannankohoamispakolaisesta…
Suomen ilmasto on monen mielestä kolkohko. Kuitenkin 4 500 vuotta sitten, erään menneen ”ilmastonmuutoksen” lämpöhuipulla jalopuut olivat levinneet jopa nykyistä Oulua ylemmäksi. Palaammekin ilmastonmuutoksen myötä siis vanhaan – tammet, lehmukset, raidat ja riippapihlajat kasvavat jo vuonna 2050 aina Nuorgamissa! Suomen eteläisten alueiden ilmasto on jo 2050 nykyisen Espanjan kaltaista ja Mikkelinkin nykyisen Pariisin mallia – Pistohiekka vetää tällöin vertoja Kanarian rannoille: Pistohiekan lämmöstä tullaan nauttimaan aina pohjoisnapaa myöten!
Maanviljely kukoistaa Uudessa Suomessa aina pohjoisiin kolkkiin. Uusia runsassatoisia viljelylajikkeitamme ovat oliivit, kannabis, oopiumi, pandat, klamydia, nitrot ja erilaiset anaboliset steroidit sekä näistä kaikista puristettavat nautintouutteet.
Uusia työntekijänimikkeitä ovat pian mm. lämpöhalvausteknikko, ulostusavustaja, huuhaakonsultti (miten niin uusi?!), kuumuudenehkäisijä, harhaluulonpoistaja ja luulosairaanhoitaja. Näiden kouluttaminen tapahtuu merkittävin osin uudessa Mikkelin Kuivan-Suomen XAMKssa – KSXAMK.
Suomen ja Viron välinen nykyinen vajaan 100 km:n levyinen vesivyöhyke kasvaa ilmastonmuutoksessa jopa 400 km:iin. Tämä vähentää votkamatkailua ja myös uimapakolaisten tulvaa Suomeen. Aluevesi­rajamme näin kasvettua merkittävästi etelään on syytä miettiä myös kansanäänestystä Ruotsin siirtämisestä vähintäänkin sijansa verran lännemmäksi, jonnekin sinne Norjan taakse.
Mikkeli ja Suomi ovat siis selkeitä voittajia raa’assa ilmastonmuutoksessa. Nyt onkin meidän savolaisten iskunpaikkamme – ottakaamme omamme ilmastonmuutoksesta! On kuitenkin yksi asia, johon edes ilmastonmuutoskaan ei pysty vaikuttamaan: Mikkelin kaupungin ja Essoten talouden rapautuminen.

Hypoxi antaa kyytiä aineenvaihdunnalle

|
Iina Smolander ryhtyi Hypoxi-yrittäjäksi pitkän harkinnan jälkeen.   Emolaan mennessä, ihan Rouhialankadun alkupäässä sijaitsevan pienkerrostalon alakerrassa loistaa valo. Kun ovesta astuu sisään, vastassa on ...

Savo Trucks varustaa huoltoautoja

|
Jokainen auto varustellaan asiakkaan toiveiden mukaan.   Autovarusteluun erikoistunut Savo Trucks siirsi toimintansa Liito-oravantiellä vuoden 2019 lopulla. Yrityksen nokkamiehenä toimii Jere Kantonen. – Olen ...

Jenkkiavolava kiehtoo monikäyttöisyydellään

|
Mikkelin miehet tuovat ”mörkökokoluokan” lava-autoja maahan itse. Isokokoinenkin mies tuntee itsensä pieneksi, kun vieressä on RAM tai Ford F-150 avolava-auto. Tunteen todistavat todeksi liki ...

Afrikasta Ristiinaan — JiiTeen Kuukautinen

|
Viime päivien tapahtumamaailmaa voi hahmottaa monella tasolla. Valitsen tähän eri tasoja yhdistelevän näkökulman: tapahtumat a) maapallolla, b) USA:ssa, c) Suomessa, d) Mikkelissä ja e) ...