Ilmastonmuutos – uhka mutta myös mahdollisuus
JiiTeen Kuukautinen

|

Ilmastonmuutos nostaa merivesiä seuraavina vuosikymmeninä aikana metrin ja tulevina satoina vuosina jopa 50 metriä. Mikkeli on voittaja – kuivilla – yli 80 m:n korkeusarvoillaan. Uusia merellisiä Suomen satamakaupunkeja ovat ehkä Lappeenranta, Tampere, Liminka ja Viitasaari.

Kun uponneen Suomen asukkaat muuttavat sankoin joukoin ylemmille maille, aiemmin hylkyhintaisten Syrjä-Suomen kiinteistöjen kysyntä ja hinnat nousevat. Uusasukasjoukkoon saattaa liittyä ainakin osa arvioidusta maailman 250 miljoonasta rannankohoamispakolaisesta…
Suomen ilmasto on monen mielestä kolkohko. Kuitenkin 4 500 vuotta sitten, erään menneen ”ilmastonmuutoksen” lämpöhuipulla jalopuut olivat levinneet jopa nykyistä Oulua ylemmäksi. Palaammekin ilmastonmuutoksen myötä siis vanhaan – tammet, lehmukset, raidat ja riippapihlajat kasvavat jo vuonna 2050 aina Nuorgamissa! Suomen eteläisten alueiden ilmasto on jo 2050 nykyisen Espanjan kaltaista ja Mikkelinkin nykyisen Pariisin mallia – Pistohiekka vetää tällöin vertoja Kanarian rannoille: Pistohiekan lämmöstä tullaan nauttimaan aina pohjoisnapaa myöten!
Maanviljely kukoistaa Uudessa Suomessa aina pohjoisiin kolkkiin. Uusia runsassatoisia viljelylajikkeitamme ovat oliivit, kannabis, oopiumi, pandat, klamydia, nitrot ja erilaiset anaboliset steroidit sekä näistä kaikista puristettavat nautintouutteet.
Uusia työntekijänimikkeitä ovat pian mm. lämpöhalvausteknikko, ulostusavustaja, huuhaakonsultti (miten niin uusi?!), kuumuudenehkäisijä, harhaluulonpoistaja ja luulosairaanhoitaja. Näiden kouluttaminen tapahtuu merkittävin osin uudessa Mikkelin Kuivan-Suomen XAMKssa – KSXAMK.
Suomen ja Viron välinen nykyinen vajaan 100 km:n levyinen vesivyöhyke kasvaa ilmastonmuutoksessa jopa 400 km:iin. Tämä vähentää votkamatkailua ja myös uimapakolaisten tulvaa Suomeen. Aluevesi­rajamme näin kasvettua merkittävästi etelään on syytä miettiä myös kansanäänestystä Ruotsin siirtämisestä vähintäänkin sijansa verran lännemmäksi, jonnekin sinne Norjan taakse.
Mikkeli ja Suomi ovat siis selkeitä voittajia raa’assa ilmastonmuutoksessa. Nyt onkin meidän savolaisten iskunpaikkamme – ottakaamme omamme ilmastonmuutoksesta! On kuitenkin yksi asia, johon edes ilmastonmuutoskaan ei pysty vaikuttamaan: Mikkelin kaupungin ja Essoten talouden rapautuminen.

Mielonen palasi vanhempiensa viitoittamalle tielle

|
Toimettomuus ei sopinut alaan vihkiytyneelle miehelle.   Hannu Mielonen perusti uuden hautausalan yrityksen Suur-Savon Hautauspalvelu Oy:n, joka avasi ovensa syyskuun loppupuolella tutussa korttelissa, Porrassalmenkadulla. ...

Jyhnäharjulla kisattiin ensimmäinen Enduro Sprint

|
Maailmancupin johdossa oleva Kytönen keskeytti.   Viime lauantaina, Jyhnäharjun moottoriurheiluradalla Hirvensalmella järjestetyssä kansallisessa endurokilpailussa kisattiin kahdeksassa eri luokassa. Osallistujia paikalle saapui lähemmäs 160 ympäri ...

Maskit yleistyvät hitaasti mutta varmasti

|
Ohjeistussotku näkyy tietämyksessä.   Kasvomaskien käyttö on jakanut ihmisten mielipiteitä. Osalle maskien käyttöohjeet ovat olleet juuri niin epäselviä kuin viranomaisten ohjeistuksetkin, mutta pikkuhiljaa maalaisjärki ...

Sorsaa, tai sitten ankkaa

|
Se on alkanut! Sorsastus alkaa joka vuosi 20.08. ja päättyy vuoden loppuun. Sorsastukseen lasketaan osallistuvan reilu kolmannes maamme 300.000 aktiivimetsästäjästä. Suomen Riistakeskuksen mukaan sorsakannat ...

LähiTapiola tekee vastuullisuustyötä

|
Elämänturvayhtiö panostaa paikallisuuteen. LähiTapiola Savo-Karjalan johtavana teemana on vastuullisuus. Alueyhtiö lahjoittaa vuosittain pelastusrenkaita ja defibrillaattoreita toiminta-alueellaan. Tänä vuonna lahjoituksia on tehty esimerkiksi Haukivuorelle, Sulkavalle ...