Vihreä valhe
JiiTeen Kuukautinen

|

Otsikko ei ole omaa keksintöäni. Otsikko on Mikko Paunion menestyskirjan ”Vihreä valhe” kopio. Paunio paljasti Vihreän ajatusmallin sudenkuopat jo vuosikymmeniä sitten. Minä jatkan mielelläni siitä…

Vuoden 2019 vihreä valhe koostuu monesta julkisuuden läpäisseestä valheesta: norpan uhanalaisuus, lupiinin röyhkeys, sähköautoilun autuus, liikenteen vähentämisen tarpeen sekä kaikkien pääkaupunki-seudun ulkopuolella asuvien syyllisyys maapallon tuhoamiseen liikkumisellaan ja mm. takanpoltollaan.
Vihertäväin rakkaus on kohdistunut jo vuosikymmeniä norppaan. Norpan kanssa Saimaalla elävät ovat kuitenkin onnistuneet neuvottelemaan ratkaisuja, joilla norpan elinolot ja kanta on saatu tasolle, jonka luonto kestää. Siis, että norppia ei ole liikaa, eikä niitä uhata verkkokalastuksella kuuttiaikaan. Nyt viherväki on masinoinut koulutytön uuden lisäsuojelua vaativan kansalaisaloitteen keulakuvaksi – kuten Ruotsissa nostettiin viaton lapsi ilmastonmuutoksen keulakuvaksi. Kannattaisi kuitenkin kuunnella norppatutkijoita – he tietävät asiat usein meitä tavallisia tallaajia paremmin. Eivätkä sotke tosiasioihin tunteita.
Lupiini on tuomittu vieraslajiksi Suomessa. Kaikki Suomen kasvit ovat kuitenkin muualta tulleita: Suomen maaperä oli jääkauden jälkeen karua kuin kuunmaisema. Kasvimme saimme vieraslajeina etelästä: Suomen kasvit ovat jääkauden jälkeisen maankuoren kannalta siis vieraslajeja! Tervetuloa Suomeen upea lupiini!
Vihreät vierastavat liikennettä – vaikka lentävätkin maanääriin kokouksiinsa. He kannattavat sähköautoja. Onko ekologista se, että 2,6 tonnia painava sähkötankki kuljettaa 80 kiloista kuskia 40 km/pv? Jo pelkkä akkutuotanto vaatii yhtä e-autoa kohti 80.000 litraa pohjavettä pilattavaksi juuri siellä, missä sitä eniten tarvittaisiin! Viimeviikolla julkistetut tiedot kertovat, että automäärä ja liikenne kasvavat Suomessa 5–10 % vuosittain: lentomatkustus kasvaa eniten juuri tuon 10 prosenttia.
Suomen alueiden tasa-arvosta kertoo se, että helsinkiläiset olettavat apteekin olevan kulman takana ja synnytyssairaalankin seuraavassa korttelissa. Sevettijärveltä asiat ovat hieman toisin: apteekkiin on matkaa 150 km ja synnytyssairaalaan yli 400 km – näillä lukemilla stadilaisten tulisi ajaa apteekkiin Haminaan ja stadinaisten synnyttämään Iisalmeen. Tämäkö on tasa-arvoista viherajattelua?
Vihreille tuntuu maalla asumisen, liikkumisen ja erityisesti kaikenluonteisen yksityisyrittämisen olevan suuria syntejä – näille viherteoreetikoille sähkö tulee pistorasiasta ja tulot Kelalta. On siellä vihreissä toki meitä maalaisiakin – valittiinhan Veljemme Mikkelistä merkittävään asemaan Vihreissä. Onnea valinnasta ja harras toive: jospa saisit taotuksi hieman maalaisjärkeä tovereihisi…

Entistä maukkaammaksi leivottu

|
Uusi CLA työntää tähtimerkin imagoa yhä nuorekkaampaan suuntaan. Ei tarvitse mennä kovinkaan pitkälle ajassa taaksepäin, kun Mercedes-Benz miellettiin varttuneempien herrasmiesten kulkupeliksi. Kansanautona eli taksina ...

Massey-Fergusonin jälkimarkkinointi- toiminnot Etukoneelle

|
Traktoreiden ja maansiirtokoneiden huolto- ja varaosatoiminnat keskittyvät Mikkelissä entisestään. Arinakadulla sijaitsevan Etukoneen huoltotarjonta täydentyy viidennellä merkillä, kun Massey-Ferguson liittyy New Hollandin, Case IH:n, Zetorin ...

Ekologisuus edellä

|
Kesäaikaan aurinko lämmittää Airolan perheen käyttöveden kokonaan. Kun hirvensalmelainen Pekka Airola 2000-luvun alkupuolella muutti nykyiseen kotiinsa, talossa oli öljylämmitys. – Tarkoituksena on ollut siirtyä ...

Mustangit valtaavat Mikkelin

|
Suomen suurin yhteen automalliin keskittynyt kerho, Ford Mustang Owners’ Club of Finland ry (FMOC), järjestää Mustang-autonäyttelyn heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Mikkelin satamassa. Vuosittain eri paikkakunnilla ...

Mikkelin tori elää kesästä

|
Turistit eivät ole vielä tulleet torille. Torilla tavataan tuttuja, tehdään ostoksia, siellä voi levähtää ja torilla voi jopa rakastua, ainakin jos Mikkelin Torikauppiasyhdistyksen puheenjohtajaa ...