Ekologisuus edellä

17.7.2019 Ajankohtaista
Toimiakseen aurinkokeräimet tarvitsevat luonnollisesti aurinkoa, mutta ne lämmittävät myös pilvisellä säällä. – Periaatteessa aurinkokeräimiä voi hyödyntää kaikissa lämmitysjärjestelmissä, missä hyödynnetään vettä, sanoo Pekka Airola.

Kesäaikaan aurinko lämmittää Airolan perheen käyttöveden kokonaan.

Kun hirvensalmelainen Pekka Airola 2000-luvun alkupuolella muutti nykyiseen kotiinsa, talossa oli öljylämmitys.
– Tarkoituksena on ollut siirtyä hitaasti ja hallitusti mahdollisimman ekologiseen lämmitysmuotoon, kertoo Airola.
Airola törmäsi aurinkokeräimiin noin 15 vuotta sitten messuilla. Tutustuttuaan aiheeseen perusteellisesti hän päätti, että keräimet hankitaan. Ensin vuorossa oli kuitenkin kattoremontti.

Noin viisi vuotta sitten talon lämmitysjärjestelmä uusittiin ja taloon hankittiin kaksoiskattila öljylle ja puulle, minkä yhteyteen lisättiin myös lämminvesivaraaja.
– Siinä vaiheessa jo hommasin sellaisen lämminvesivaraajan, missä oli valmiina aurinkokierukka, eli varaajassa oli valmius lämmittää vettä myös aurinkoenergialla, kertoo Airola.
Kaksoiskattilan myötä öljylämmitysestä siirryttiin öljy- ja puulämmitykseen, minkä seurauksena vuosittainen öljykulutus laski kymmenesosaan, noin 5000 litrasta 500 litraan.
– Hiilijalanjälkikään ei ole enää mahdoton tuolla määrällä. Talvella öljy on kuitenkin paras ja varmin tapa lämmittää vanhaa taloa etenkin silloin, kun on itse poissa kotoa. Talviaikaan kotona ollessamme lämmitämme puulla.

Tammikuussa aurinkokeräimet asennettiin ensin navetan päätyseinään ja ne alkoivat heti tuottaa lämmintä vettä varaajaan.
– Talon keräimet saatiin käyttöön maaliskuussa ja toukokuussa oli ensimmäisiä niin aurinkoisia päiviä, ettei muuta lämmönlähdettä tarvinnut käyttää ensinkään, kertoo Airola.
Airolan mukaan keräimet toimivat niin kuin on luvattu. Toukokuun alusta syyskuun loppuun käyttövesi on mahdollista lämmittää pelkällä aurinkoenergialla.

Lattialämmityspiireissä on kierrätettävä vettä kesäaikaankin.
– Ennen aurinkokeräimiä kesäaikaan lämmitettiin varaaja kahden-kolmen päivän välein puulla. Nyt aurinkokeräimet hoitavat homman, iloitsee Airola.
Aurinkokeräimien sanotaan maksavan itsensä takaisin 6–8 vuoden aikana.
– Uskon että ainakin viimeistään kymmenessä vuodessa ne tekevät sen. Ja järjestelmän käyttöikä on noin 25–30 vuoden luokkaa.

 

Aurinkokeräimissä kiertää propyleeniglykoli-vesiseos, mikä pitää nesteen juoksevana talvikeleilläkin.

Kiinnostus aurinkoenergian käyttöön on viime vuosina lisääntynyt siinä missä aurinkoisten päivien määräkin. Eikä vähiten ekologisten arvojen tähden.
– Yksi asia mikä kuitenkin varmasti jarruttaa aurinkokeräinten yleistymistä Suomessa on se että niiden kauppiaita on vähän ja markkinointiponnistelut ovat melko pieniä, miettii Airola.
Airola asensi aurinkokeräimet itse, sillä pyynnöistä huolimatta hän ei saanut tarjouksia asennuspalveluista keneltäkään jälleenmyyjältä.
– Toki käytin ammattilaisia sähkö- ja putkitöissä, mutta muuten asennus oli yllättävän työlästä.
– Lähimmät keräinmyyjät ovat Keuruulla, Oulussa tai Helsingissä. Ehkä kustannukset kuluineen olisivat nousseet niin korkeiksi, että maahantuojat eivät niitä mielellään tarjoa, miettii Airola.
Airolan mukaan asiaan pitää paneutua ja aurinkokeräimistä pitää hankkia tietoa.
– Nyt kun olen tapellut kahdet keräimet paikoilleen, väitän osaavani homman, nauraa Airola.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0