Kalalle mennään luonnon vuoksi

19.6.2019 Ajankohtaista | Koti
Kala-Kallen kauppias Jari Väisänen (oik.) esittelee Jari Ahoselle uusinta mallia olevaa onkivapaa. – Jos tätä ei ota niin se jää vaivaamaan yöunia, Ahonen naurahtaa.

Kalastuksen siirtyminen sukupolvelta toiselle on vähentynyt.

Jari Ahonen on viettänyt vesillä kalastaen koko ikänsä ja hän kertoo harrastuksen tulleen hänelle verenperintönä.
– Kyllä se sieltä isovanhemmilta ja vanhemmilta on peräisin. Tietysti nuorempana kalastus vähäksi aikaa jäi tauolle, mutta myöhemmin oli päästävä takaisin vesille, Ahonen muistelee.
Kalojen narraaminen tapahtuu pääasiassa pilkkimällä sekä kesällä heittokalastamalla. Ahventa Ahonen on kalastanut omien sanojensa mukaan ainakin 35 vuotta.
– Yli kilon vonkaletta havittelin pitkään. Kun haamuraja ylittyi ja samalla reissulla tuli viisi yli kilon painoista kalaa, ymmärsin, että ne voi myös laskea takaisin, mies naurahtaa.
Isojen kalojen jahtaaminen on varmaan joka kalamiehen päämäärä, mutta isojen yksilöiden vapauttaminen loisi myös jatkuvuutta kalakannoille.
– Nehän niitä parhaita suvunjatkajia ovat. Talvella hirmuisten määrien pilkkiminen tekee ison loven kalakantaan. Olisi tärkeää kalastaa sen verran kuin tarvitsee, Ahonen muistuttaa.
Ahonen kertoo ruotsalaisten ymmärtävän kalojen vapaaksi päästämisen merkityksen ja kalavedet pysyvät rikkaina.

Kalastuksen merkitys on vuosien saatossa muuttunut Ahosenkin, kuten varmaan monen muunkin kohdalla. Hän on käynyt aikaisemmin myös uistelukilpailuissa, mutta nyt kalastus tapahtuu harrastusmielessä.
– Kalastuksessa parasta on luonnossa oleminen. Kun lähdet aikaisin aamulla kalalle ja huomaat luonnon heräävän, oli sitten kesä tai talvi, niin ei sitä voi kuin ihailla.
Nuorempana hän myöntää olleensa yksinomaan saaliin perässä, muta vanhemmiten asia on muuttunut. Kalastus perinteeseen kuuluu myös erätulien tekeminen ja toinen mieleen painuva asia on unohtumattomat juttuhetket, myös jo poisnukkuneiden kanssa.
– Kyllähän se kalan otti ja väsyttäminen on myös asia, joka pitää liikkeellä, Ahonen hymyilee.

Nuorten saaminen kalastuksharrastuksen pariin on Ahosen, kuten monen muunkin kalastajan huoli. Nuorilla olisi kyllä intoa, mutta nykypäivän hektisyys sekä kaupungistuminen ajavat kalastusta ja ihmisiä erilleen.
– Kun pidimme nuorille kalastuspäivää, niin moni lapsi oli innoissaan ottamassa kaloja kotiin syötäväksi. Rannalla homma saattoi tyssätä siihen toteamukseen, ettei kalaa osata käsitellä kotona, Ahonen kertoo.
Miehen mukaan tietoa on mukava siirtää eteenpäin nuoremmille sukupolville. Ahosella on kalakaverina muun muassa 7-vuotias poika, joka toivoi seuraavalta kalastusreissulta isoa haukea.
– Mietin siinä, että jos haukia ei tule, niin kävisikö monta isoa ahventa. Pojan silmät ihan kiiluivat, että voisiko siinä käydä niin, Ahonen naurahtaa.

Kysyttäessä, mikä on paras ruokakala, Ahosen täytyy hetki tuumata. Vastaus tulee ponnekkaasti ja hymyn kera.
– No ahven tietysti. Kyllä muikkukin on hyvää ja erityisesti kaverin pyytämä lohi. Minulla on yksi ystävä, joka tuo minulle aina osan lohisaalistaan.
Lopuksi Ahonen toteaa tuoreen luonnonkalan olevan maultaan aivan toista luokkaa kuin tuontikalat.

 

Heittokalastus on nousussa

Välineisiin satsataan entistä enemmän.

Mikkelin sairaalan vastapäätä sijaitseva kalastuksen ja retkeilyn kivijalkakauppa Kala-Kalle kertoo alan liikkeillä olevan huomattavissa pientä alavireisyyttä.
– Vetouistelun suosio on hieman laskenut ja heittokalastus on puolestaan kasvussa. Tietenkin verkkokauppa syö myyntiä kivijalkaliikkeiltä, kauppias Jari Väisänen kertoo.
Liikkeeseen saapuu asiakas, joka on vailla telinettä kaikuluotaimeensa. Sellaista ei löydy suoraan hyllystä vaan osia ruvetaan yhdistelemään ja tutkitaan yhdessä kuinka asia ratkaistaan. Henkilökohtainen palvelu on juuri se millä kivijalkaliike erottuu.

Heittokalastuksen suosio johtuu luultavasti sen nopeatempoisuudesta. Oikean paikan löydyttyä ja kalan ollessa syönnillään ei ehdi muuta kuin keskittyä olennaiseen.
– Uistelu vaatii pitkänjänteisyyttä. Siinä ei vaihdeta viehettä koko ajan, vaan odotellaan kalan ottia, Väisänen pohtii.
Myös kalastuksen harrastajat ovat muuttuneet. Pienimuotoisesti kalastavat ovat vähenevään päin.
– En sanoisi, että kalastus itsessään on vähentynyt. Nykyään ne ketkä harrastavat satsaavat välineisiin ja veneisiin enemmän kuin ennen, Väisänen toteaa.

Väisänen itsekin on intohimoinen kalastaja. Asian puolesta puhuu myös se, että mies on toiminut kauppiaana Kala-Kallessa jo vuosituhannen vaihteesta. Liike on ollut samalla paikalla vuodesta 1994.
– Kalastuksessa minusta kaikkein koukuttavinta on juuri se kun kala nappaa ja sen saa taltutettua, erityisesti perhokalastuksesta nauttiva Väisänen kertoo.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0