Tulevaisuuteen sijoittaminen on sijoittamista itseensä

|

Yksinyrittäjä Saara Liukkonen sijoittaa tulevaisuuteen sijoittamalla itseensä.
Yksinyrittäjä Saara Liukkonen sijoittaa tulevaisuuteen sijoittamalla itseensä.

Vauraus tarkoittaa muutakin kuin varallisuutta.

Jokainen meistä haaveilee vauraammasta tulevaisuudesta. Sijoittaminen on yksi tapa vaurastua, mutta voiko se olla jotain muutakin? Miten sinä sijoitat tulevaisuuteen?
Vahva veikkaus on, että edelleen iso osa suomalaisista ”sijoittaa tulevaisuuteen” miettiessään esimerkiksi, mihin mennessä se lottokuponki pitikään jättää, että ehtii mukaan illan arvontaan.
Entä mitä tarkoittaa kun sanotaan että ihminen on vauras? Kenties sitä että ihmisellä on paljon rahaa ja materiaa, kiinteistöjä, osakkeita ja kallis auto?

Viestinnän ja markkinoinnin ammattilainen Saara Liukkonen on yksinyrittäjä, joka sijoittaa kaikista mieluiten itseensä.
– En ole sijoittanut esimerkiksi osakkeisiin tai eläkevakuutukseen vaikka aika-ajoin sellaisia ajatuksia mielessä käykin. Ne eivät vain ole konkretisoituneet. Ennemmin sijoitan itseeni.
Liukkonen sanoo, että tietenkin talouspuoli on hyvä pitää kunnossa ja rahan olemassaolo helpottaa kummasti arkea sekä yrittäjänä että yksityishenkilönä, mutta se ei saa olla itseisarvo.
– Yrittäjänä ajattelen niin että kun minä voin hyvin, voi yrityskin hyvin. Toisin sanoen on tärkeää pitää fysiikka ja pää kunnossa. Siksi myös opiskelen itsenäisesti koko ajan.
Liukkosen mielestä itsensä kehittäminen onkin parasta tulevaisuuteen sijoittamista.
– Itsensä kehittämistä on myös monipuolinen harrastaminen.

Mitä vaurauteen tulee, sitä Liukkosen elämästä ei puutu.
– Vauraus ei ole minulle rahaa tai materiaa, vaan se tulee muuta kautta. Terveys, ystävät, verkostot ja läheiset ovat niitä, jotka tuovat elämään rikkautta, vaihtelevuutta ja vaurautta.
Samoilla linjoilla on etsivä nuorisotyöntekijä Markku Huovinen.
– Tulevaisuuteen sijoittaminen kulminoituu oikeastaan kahteen aika tärkeään asiaan: ihmissuhteisiin ja omaan terveyteen.
– Minä rakennan tulevaisuuttani juuri tällä hetkellä omilla valinnoillani. Sijoittamalla itseeni sijoitan tulevaisuuteen.
Huovisen mielestä omaisuuden haaliminen ei ole elämässä se tärkein pointti.
– Ei se raha pahasta ole, se helpottaa elämää kummasti. Itselläni ei varallisuutta mainittavasti ole, mutta en myöskään näe itseisarvona kasvattaa itselleni velkaa ja sitä kautta varallisuutta.

Etsivä nuorisotyöntekijä Markku Huoviselle vauraus tarkoittaa hyvinvointia ja ihmissuhteita.
Etsivä nuorisotyöntekijä Markku Huoviselle vauraus tarkoittaa hyvinvointia ja ihmissuhteita.

Huovisen mukaan vaurautta on sijoittaa omaan itseensä.
– Onnellisuus ja menestys ihan arkipäiväisissäkin asioissa ovat vaurautta kuten myös läheiset ja oma terveys. Uskon että se merkitsee muutakin kuin rahaa, oli sitä tai ei.
– Määräosaammehan me jokainen tavoitellaan, mutta kohtuus kaikessa on aika hyvä käsite. Jos lähdet rakentamaan tulevaisuutta varallisuuden varaan, saatat pian huomata että kaikki aika menee siihen ja tämä hetki jää sivurooliin.

Tekniikan diplomi-insinööriopiskelija Iikka Häkkiselle koulutus on sijoittamista tulevaisuuteen.
– Sijoittamalla koulutukseen sijoitan myös itseeni ja sitä kautta tulevaisuuteen. Sivistys on pääomaa, joka kasvaa korkoa, sanoo Häkkinen.

Tekniikan diplomi-insinööriopiskelija Iikka Häkkinen sijoittaa tulevaisuuteen sijoittamalla koulutukseen.
Tekniikan diplomi-insinööriopiskelija Iikka Häkkinen sijoittaa tulevaisuuteen sijoittamalla koulutukseen.

Häkkisen mukaan tulevaisuuteen sijoittamista on myös itsestään huolehtiminen.
– Vauraushan voi olla mitä vaan. Harrastukset, hyvä kunto ja terveys luovat vaurautta. Jokaisella se on just se oma juttu, mikä tekee vauraaksi.
– Myös ne asiat mitkä tekevät onnelliseksi, luovat vaurautta: läheiset, ystävät, koulutus, ammatti, mikä kenellekin tuntuu omalta.

Elämän tilkkutäkki — JiiTeen Kuukautinen

|
Eduskuntavaalit, Viron malli, ilmastonmuutos, vanhustenhoito, Länsi-Savon myyminen. Näitä pohdin nyt. Kirjoitan tätä juttua vaalien jälkeisenä aamuna – aurinko paistaa heleästi, mutta hallitustaivaalle on jo ...
Yrittäjä Jani Paakkunainen on toiminut isänsä perustaman liikkeen vetäjänä jo yli 13 vuotta.

Mikkelin Lasiasennus täyttää miehen iän

|
”Kaikki ylä- ja alamäet on nähty”. Kun savonlinnalaiselta sähkömies Vesa Paakkunaiselta loppuivat työt Svetogorskissa vuonna 1978, ei mies jäänyt aloilleen, vaan tuli Mikkeliin ja ...
– Kylpyhuoneen kalusteissa ja etenkin pintamateriaaleissa meillä on erittäin laajat valikoimat. Meiltä saa myös neuvontaa ja opastusta valintoihin, vinkkaavat Juhani Bogdanow ja Mira Salonen.

RTV on muutakin kuin maalikauppa

|
Lähes kaikki löytyy saman katon alta. Vuonna 1951 ennakkoluuloton nuorimies Karl Gustav Lindblom osti yhdessä liikekumppaninsa kanssa Riihimäen Tapetti ja Väri -nimisen pienen maalikaupan. ...

Turhaa eläkeruikutusta — JiiTeen Kuukautinen

|
Heti alkuun sanon, että olen itsekin eläkeläinen. Ettei joku vain luule, että olisin jotensakin eläkeläisvastainen. Lehtien mielipidepalstoille on usein kirjoituksia, joissa moititaan eläkkeiden taitettua ...
Kimmo Hämäläisellä (vas.) ja Lauri Hämäläisellä on työn alla asiakkaan tilaama erikoistyö. Kyseiseen kaappiin asennetaan juuri ledivalaistusta. – Niin sanotusti samaan sarjaan tehtiin myös hieman eri mallinen monitoimikaappi, jossa on pienen jääkaapin paikka sekä säilytystilaa, yrittäjä Kimmo Hämäläinen kertoo.

Puun parissa jo 20 vuotta

|
Suunnittelijoiden käyttö on lisääntynyt huomattavasti. Mikkelin Oravinmäellä sijaitseva Puusepänliike Pro Joinery Ky on valmistanut puusepäntuotteita jo 20 vuoden ajan. Tuotevalikoima on lisääntynyt ja nyt ...