”Uudet ystävät ovat parasta antia”

|

Hyväntuulinen porukka. Ylärivissä vasemmalta klubilaiset Miko Pärssinen, Sampo Ruotsalainen, Joni Ikonen, Jani Kokkonen, Kirsi Komppa sekä tuntityöntekijä Iita Nuutinen. Alarivissä hanketyöntekijä Aki Menna, klubilaiset Maiju Marttinen ja Piia Komppa.

Erityisnuoret tarvitsevat ohjausta löytääkseen palveluiden luokse. Chillaillaan auttaa nuoret harrastusten ja palveluiden pariin.

Chillaillaan-hanke käynnistyi Mikkelissä maaliskuussa. Hankkeen tarkoituksena on antaa apua ja tukea arjen toimintaan 15-34-vuotiaille erityisnuorille. Erityistä tukea tarvitsevilla henkilöillä voi olla neurologisia erityisvaikeuksia, autisminkirjonhäiriöitä, laaja-alaisia oppimisvaikeuksia, kehitysvamma tai muuta sellaista. Tavoitteena on ehkäistä heidän yksinäisyyttä sekä syrjäytymistä. Hankkeen alussa hankekoordinaattori Annastina Rouvinen tapasi erityisnuoria ja kuunteli heidän toiveitaan.
– Ensin kartoitettiin mitä kaikkea nuoret haluavat ja tarvitsevat. Autamme niitä nuoria, joiden on vaikea saada tai hakea apua arjen toimiin, Rouvinen kertoo.
Hanketta hallinnoi Savon vammaisasuntosäätiö (SAVAS) ja sitä rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

Nuorille järjestetään klubi-iltoja Linnankadulla Savon vammaisasuntosäätiön tiloissa. Klubilla suunnitellaan tulevaa ohjelmaa, pelataan, katsotaan elokuvia eli tehdään kaikkea sitä mitä nuoret yleensäkin tekevät yhdessä. Joka toinen lauantai nuorisokahvila Starlight on varattu muutamaksi tunniksi Chillaillaan -hankkeen käyttöön.
– Nuoret ovat todella tykänneet käydä Starlightissa. Kyllä tämä on sellainen paikka, että jokaisen työpäivän jälkeen lähden hymy huulilla kotiin, hanketyöntekijä Aki Menna kertoo.
Hiljattain Juvalta Mikkeliin muuttanut erityisnuori Sampo Ruotsalainen kertoo, että hänellä ei vielä ole paljon ystäviä Mikkelissä, mutta hanke on auttanut siinä asiassa. Maanantaina klubilla paikalla olleista nuorista jokainen oli sitä mieltä, että yhdessä olo ja uudet ystävät ovat tähän mennessä hankkeen parasta antia.
– Ei meillä ole mitään vastaavaa paikkaa, jossa viettää aikaa, klubi-illoissa käyvä Maiju Marttinen kertoo muiden nyökytellessä.

Tätä osaa nuorisosta voi olla hankala tavoittaa ja koota yhteen, koska vastaavaa toimintaa ole aikaisemmin järjestetty Mikkelissä.
– Olemme menneet kouluihin kertomaan hankkeesta ja sitä kautta moni on tullut mukaan toimintaan. Vaikka palveluita olisi, niin erityisnuoret tarvitsevat ohjausta niiden luo, Rouvinen kertoo.
Palveluiden ja klubi-iltojen lisäksi nuoret saavat informaatiota yhteistyökumppaneilta sekä järjestöiltä. Ryhmissä tehtäviin ohjelmiin ei tietenkään ole pakko osallistua, vaan halutessaan ohjaajat järjestävät kahdenkeskistä keskusteluaikaa.
– Meille on tulossa vertaistuki-ilta, jossa vanhemmat kertovat itsenäistymisen kynnyksellä oleville nuorille muuttamisesta omilleen ja kaikesta mitä asiaan liittyy. Myöhemmin luvassa on teemailtoja, joissa on mukana muun muassa päihdekoordinaattori ja seksuaaliterapeutti, Rouvinen lisää.
Hän kertoo työn olleen tähän mennessä erittäin antoisaa ja vastaanoton olleen positiivinen.
– Yhteistyökumppanit ovat avoimia, yhdessä tekemällä saamme enemmän aikaan nuorten hyväksi, Rouvinen lopettaa.

 

Suunnitteilla iso kulttuuritapahtuma

Mikkelin vammaisneuvoston toimintakausi on neljä vuotta. Neuvosto koostuu eri vammaisjärjestöjen edustajista. Tarkoituksena on tuoda mahdollisimman paljon eri näkemyksiä sekä parannusehdotuksia neuvoston käsiteltäväksi.
– Pyrimme tietenkin ratkaisemaan ongelmakohtia ja annamme lausuntoja muun muassa rakennusten esteettömyydestä. Esteettömyyslausunto on nykyään automaatio, vammaisneuvoston puheenjohtaja Kauko Väisänen kertoo.

Mikkeliin on tehty useita vuosia sitten esteettömyyssuunnitelma, joka on aika uudistaa ensi vuonna.
– Tämä on erittäin hyvä asia. Mikkelin kaupunki saa konsulteilta laajan esteettömyyssuunnitelman, jonka mukaan on sitten jatkossa hyvä mennä, Väisänen toteaa.
Mies kertoo asioiden olevan aukeamassa positiivisempaan suuntaan, vaikka epäkohtiakin löytyy. Vakavasti sairaiden tai vammaisten taloudellinen tilanne voi olla todella huono. Suunnitelma siitä, millä rahalla pitäisi pärjätä, ei aina toteudu. Asiakasmaksujen, lääke- ja sairaalakulujen jälkeen käteen ei jää paljon.

Väisänen vihjaa, että Mikkeliin on suunnitteilla iso kulttuuritapahtuma mahdollisesti ensi syksynä.
– Tarkoituksena on esitellä vammaisten tuottamaa kulttuuria. Tällä seudulla on todella paljon lahjakkaita kirjailijoita, muusikoita ja maalareita.
– On tärkeää, että vammaiset myös tuottavat taidetta eivätkö le vain yleisönä tapahtumissa, Väisänen muistuttaa.

Paluumuuttajasta sukeutui huoltopäällikkö

|
Urapolku on useasti monen sattuman summa. Antti Teittisellä se tarkoitti samalla paluuta juurille. Vuosituhannen alussa Kauniaisissa sijaitsevalta huoltoasemalta työelämään ponnistanut Antti Teittinen ei osannut ...

Välinpitämättömyys levittää koronaa

|
Matkustajille halutaan täydelliset olosuhteet. Kenenkään ei tarvitse pelätä. Ahvenanmaa kylpi auringossa viime lauantaina, koko saarella vietettiin perinteistä Sadonkorjuujuhlaa. Viking Amorella sekä kolme muuta isoa ...

Pinkistä se kaikki lähti

|
Vedenpitävällä tapetilla saa täysin uudenlaista ilmettä huoneeseen kuin huoneeseen. Alkuperäisessä kunnossa oleva 90-luvulla rakennettu omakotitalo sai hiljattain uuden kylpyhuoneen sekä kodinhoitohuoneen. Asiakkaat käyttivät Tilespoint ...

Maailma syyskuussa 2020 — JiiTeen Kuukautinen

|
Lukuisista tuuteista työntyy maailmankuvaamme jatkuvasti muokkaavia viestejä – ohessa joitain ajankohtaisimpia. Aloitetaan kaukaa. Ameriikan maalla kuoli pitkäikäinen korkeimman oikeuden tuomari. Seuraajan nimeäminen kuuluu siellä ...

Keikkakiireet vaihtuivat mökkeilyyn

|
Antti Lötjönen on yksi Suomen tunnetuimpia jazzkontrabasisteja. Maaliskuussa Antti Lötjösen piti lähteä keikkareissulle Ranskaan, mutta reissu peruuntui ja Lötjönen lähtikin perheensä mukana Hirvensalmella sijaitsevalle ...

Aito kiinnostus ei lopu

|
Vaikka vapaaherraksi voisi heittäytyä, on töissä mukavampaa. Oman työpisteen yllä leijuu henkinen harmonia. Sama huokuu myös kaiken ikäisistä koostuvan huoltotiimin jäsenistä, sillä juttutuokion kanssa ...

Ääriolosuhteet haastavat vaeltajan

|
Talvivaellukselle mukaan lähtee itse tehdyt teltta ja kamina. Mikkeliläinen Janne Lahtinen nauttii ulkoilusta ja vaeltamisesta erityisesti talviaikaan. Pakkaskelillä pääsee haastamaan itsensä. – Kun pakkanen ...

Perhesauna parhaimmillaan

|
Moni ohikulkija haluaa ikuistaa Siiskosten saunan. Mikkelistä Anttolan suuntaan noin kymmenen kilometrin päässä Saimaalla on Veikko ja Anne Siiskosen pieni saarisauna. Sauna on ohikulkijoiden ...