Yrittäjä lähti kohti vastamäkeä

|

Ari Karjalainen tykkää rakennusalan töistä siksi, että oman kädenjäljen näkee heti.

Joskus työpäivä katkeaa palohälytykseen.

Rakennusalan yrittäjä Ari Karjalainen kiipeää nostolaitteeseen, joka nostaa hänet korkealle kattotasanteelle. Työmaana on tällä kertaa lähikunnan virastotalon huopakatto, jota vaatii korjausta taannoisen kesämyrskyn jäljiltä.

Mikkelissä asuva Karjalainen on kotoisin Hirvensalmelta. Hän perusti Rakennusurakointi A. Karjalainen Ky:n 90-luvun laman alkuaikoina.

– Silloinen pankinjohtaja totesikin, että minä lähdin vastamäkeen. Jos en olisi silloin ryhtynyt yrittäjäksi, niin olisin varmaan ollut lomautettuna pitkään. Yksityisyrittäjällä on aina jotain pientä tekemistä. Onhan tässä vuosia jo aika monta mennyt, hän toteaa.

Karjalaisen yritys tekee kaikenlaisia rakennusalan töitä, kuten esimerkiksi sisustusremontteja, sauna- ja kylpyhuoneremontteja sekä vesikattorakenteita ja niiden korjauksia.

– Viime vuosina olen tehnyt aika paljon LähiTapiolalle vesi- ja palovauriokorjauksia, hän selventää.

Yrittäjä työskentelee Mikkelistä käsin noin 100 kilometrin säteellä, joten vuosien aikana tutuiksi ovat tulleet lähitienoon maisemat kuin naapurikunnatkin. Toisinaan työmaakohteet saattavat olla pääkaupunkiseudulla.

– Vuodessa työn perässä tulee ajeltua noin 30 000-40 000 kilometriä, hän laskeskelee.

Parhaimmillaan Karjalaisen palkkalistoilla on ollut yli 20 työmiestä. Tällä hetkellä hänellä on apunaan yksi alan ammattilainen.

Usein yrittäjyydessä ja yrittäjäksi ryhtymisessä houkuttelee ajatus omanlaisesta vapaudesta. Näin oli myös Karjalaisen kohdalla.

– On siinä oma vapaus, mutta paljon myös vastuuta. Parasta työssä on se, että siinä saa toteuttaa itseään ja oma kädenjälki näkyy heti. Työ on raskasta ja talvella on vaan lähdettävä liikkeelle, vaikka olisi 30 astetta pakkasta, hän pohtii työnsä hyviä ja huonoja puolia.

Pikipata porisemassa. Ari Karjalaisen työpäivään kuului huopakaton korjausta.
Pikipata porisemassa. Ari Karjalaisen työpäivään kuului huopakaton korjausta.

Vapaa-ajallaan Karjalaisen harrastukset suuntautuvat Mikkelin Vapaapalokunnan toimintaan.

– Olen harrastanut sitä jo 40 vuotta. Työkaverini Suutarin Jussi on ollut palokuntahommissa mukana yhtä kauan. Joskus sitä lähdetään hoitamaan hälytyksiä kesken työpäivän niin Mikkelissä kuin Hirvensalmellakin, hän toteaa.

Tämän sanottuaan ei mene kuin viisi minuuttia, kun Karjalaisen matkapuhelimeen tulee viesti.

– Tuli hälytys. Mikkelissä on keskisuuri rakennuspalo. Nyt seurataan tilannetta. Jos tarve vaatii, niin sitten lähdetään avuksi, hän toteaa ja nostaa kattohuoparullan ylemmälle kattotasanteelle.

Laadusta ei tingitä

|
Santtu Koistisen rakennusalan yritys tekee mitä asiakas haluaa. Hirvensalmelainen Santtu Koistinen on toiminut rakennusalalla pienestä pitäen. Vuonna 2005 hän pisti pystyyn toiminimen ja on ...

Rakennusala kulkee suvussa

|
Remontoinnin ohella mielessä on oman talon rakentaminen. Mikkelissä ikänsä asunut Kimmo Takkinen päätti syyskuussa laittaa pystyyn oman yrityksen. Hän on työskennellyt siitä asti toiminimellä ...

Talon huoltoa ei saa unohtaa

|
Ammattilaisia käytetään vain vähän arvioimaan korjauksien tarvetta. Monesti kuulee sanonnan ”tein itse ja säästin”. Lause saattaa kääntyä sarkasmin puolelle, jos remontissa kaikki ei menekään ...