Saunaan löytyi uusi löylytunnelma

16.9.2016 Rakentaminen
Saunan vanha ilme oli haalea ja kulunut. Pintakäsittelyn jälkeen tunnelma muuttui kertaheitolla. Isojen pintojen lisäksi ehostuksen kokivat myös löylymittari, kiulu ja kauha.

Pintakäsittely pidentää saunan käyttöikää.

Kun kymmenen vuotta sitten valmistuneessa saunassa alkoi näkyä ajankulu, tämä kotiremontoija päätti käyttää lomansa hyödyksi. Mietin kuinka saunan tunnelmaa saisi raikastettua siten, että omat taidot riittävät uudistuksen toteutukseen ja ettei puupintoja tarvitse laittaa ihan kokonaan uusiksi.

Ratkaisuksi löytyi sävytetty saunavaha, joka antaa uutta ilmettä, mutta suojaa myös samalla puuta kosteudelta ja likaantumiselta. Ajatuksena oli säilyttää myös vaaleita puupintoja, jotta sauna ei muutu liian tummaksi. Tämän vuoksi laitoin ostoslistalle väritöntä ja sävytettyä saunasuojaa.

Kun kaikki tykötarpeet oli hankittu, niin homma alkoi lauteiden, listojen, kiukaan ja valaisimien poistolla. Kun lauteet oli siirretty autotalliin, niin hion saunan paneelipinnat kevyesti karhunkielellä. Sen jälkeen kaikki lauteiden ja ovikarmien ruuvit sekä saranat kiristettiin miesvoiman avustuksella.

Ennen pintakäsittelyä puhdistin seinät ja katon siihen tarkoitetulla pesuaineella. Kun pinnat olivat kuivuneet, niin kävin ne vielä läpi karhunkielellä.

Aloitin tummien osien käsittelyn mahdollisimman huomaamattomasta paikasta eli kiukaan taakse jäävästä seinästä. Kokeilin paneelin sävyttämistä vaahtomuovisiveltimellä varovaisilla vedoilla ja yllätyin kuinka litkua aine olikaan. Tämä lisäsi epävarmuutta ja pelkoa siitä, että laitan kaiken pilalle, jos jatkan hommaa isoille seinäpinnoille. Rohkaisevasta kannustuksesta johtuen päätin kuitenkin viedä homman kotiin.

Levitin tumman sävyn kahteen otteeseen vastoin suosituksia, sillä ensimmäinen epätasaiselta vaikuttava kerros ei silmääni miellyttänyt. Riskinä oli edellisen levityskerran liukeneminen ja voimakkaiden sävyerojen syntyminen jokaisella siveltimenvedolla. Näin kuitenkin tein ja lopputuloksen kannalta se oli hyvä ratkaisu. Vaaleiden paneelipintojen käsittely kävikin sitten ihan sutjakasti, jonka jälkeen otin niin sanotusti lauteet haltuun.

Myös kattolistoille levitettiin tehosteeksi tummaa sävyä.
Myös kattolistoille levitettiin tehosteeksi tummaa sävyä.

Lauteille tein kaikki samat alkutoimenpiteet kuin seinäpinnoillekin, jonka jälkeen aloitin saunavahan levittämisen. Koska laudelautojen välit olivat niin ahtaat, täytyi avuksi käydä etsimässä vesiväripensseli. Koska työnjäljessä näkyi ensikertalaisen kädenjälki, niin tälläkin kerralla toimin vastoin suositusohjeita ja sipaisin tumman sävyn toiseen kertaan. Olin kyllä tietoinen siitä, että lämmetessään liian paksu kerros saattaa korventaa lauteet liian kuumaksi, ettei niillä kärsi istua kunnolla.

Tämän jälkeen olivat vuorossa vaaleat välipuut ja pian alkoikin vaikuttaa siltä, että homma saattaa jopa valmistua. Kaiken kaikkiaan projektiin meni aikaa kolme päivää. Samassa yhteydessä oli hyvä pestä myös lattia ja vaihtaa silikonisaumat.

Kun lauteet oli kasattu paikalleen, niin esilämmitin saunan ja tuuletin sen hyvin ennen käyttöönottoa. Vielä, kun ostin uuden laudeliinan, niin johan alkoi sauna näyttää uudelta. Lopputulokseen olen enemmän kuin tyytyväinen. Sauna lämpiää lähes joka ilta, eivätkä takamukset ainakaan vielä ole lauteilla kärvähtäneet. Uskoisin, että näillä toimenpiteillä pärjää taas seuraavat kymmenen vuotta.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0