Mikkeliläisinnovaatio on ainoa lajissaan

16.9.2016 Rakentaminen
Niko Halonen kertoo yritysten olevan kiinnostuneita laitteesta, jonka avulla voidaan säästää luontoa. – Isot yritykset tai tehtaat haluavat toteuttaa vihreitä arvoja ja ottaa huomioon yhteiskuntavastuun. Yksi ryhmistä, joissa kiinnostus on herännyt, ovat kuntosalit.

Mikkelistä maailmalle ponnistava yritys haluaa ottaa talteen viemäriin valuvan energian.

Kyseessä on Juha Lievosen ja Niko Halosen yritys Ensavetec, joka tarjoaa aivan uudenlaisen ratkaisun energian säästämiseksi.

– Ensavetec suihku LTO -laite ottaa kuumasta viemäriin valuvasta vedestä lämpöenergian talteen ja käyttää sen kylmän veden esilämmitykseen. Silloin energiaa säästyy, koska veden lämmittämiseen ei tarvitse tuottaa niin paljon uutta energiaa, toimitusjohtaja Halonen kertoo.

Suihku on asunnon suurin energian ja veden tuhlari. Laite vähentää energian tarvetta veden lämmittämiseen 40 prosenttia, joka näkyy suoraan lompakossa. Taloyhtiöissä asuvat maksavat veden lämmittämisestä yleensä hoitovastikkeessaan. Omakotitalossa veden lämmitys maksaa aina joko sähkön öljyn tai puun muodossa.

Ihminen käy suihkussa on sitten kesä tai talvi, mutta suihkuvesi pitää aina lämmittää jollain energialla. Nyt kun lähestyy asuntojen lämmityskausi, niin miltäpä kuulostaisi ajatus, että suihkuvedellä voisi säästää energiaa ja saada rahaa säästöön vaikkapa etelän matkaa varten.

Hyvä puoli on myös se, että laitteen asentaminen onnistuu minne vain, ilman porauksia tai remontteja. Ensavetec asennetaan suihkuun viemärin yläpuolelle. Suihkusta virtaava vesi valuu ensin suodatinyksikköön, jossa se puhdistetaan. Tämän jälkeen vesi menee lämmönsiirtimeen, jonka sisäänrakennettu teknologia ottaa lämpöenergian talteen.

– Mennessään laitteeseen vesi on noin 38 asteista ja valuessaan lopulta viemäriin noin 22 asteista, Halonen tietää kertoa.

– Onhan se hiukan erikoista, että ensin ostetaan rahalla energiaa ja sitten se heitetään viemäristä alas.

Ensavetec suihku LTO:n  asentamiseen kuluu noin tunti, eikä sen takia tarvitse tehdä remonttia. Vesi valuu laitteeseen, joka ottaa lämpöenergian talteen ja käyttää sen kylmän veden esilämmitykseen. Kuva: Ensavetec
Ensavetec suihku LTO:n asentamiseen kuluu noin tunti, eikä sen takia tarvitse tehdä remonttia. Vesi valuu laitteeseen, joka ottaa lämpöenergian talteen ja käyttää sen kylmän veden esilämmitykseen. Kuva: Ensavetec

Ratkaisu on markkinoilla aivan uusi. Yrittäjäkaksikko on tänä vuonna keskittynyt markkinoimaan tuotetta. Tuotanto tapahtuu Etelä-Savossa alihankintana.

– Emme halunneet rakentaa omaa tuotantoa, koska se ei oikein kuulu yrityksen arvoihin ja verkostoituminen alihankkijoiden kanssa on nykypäivää.

Miehet ovat alansa pioneereja ja vastaanotto eri maissa on ollut erinomainen. Erityisesti Keski-Euroopasta löytyy paljon kiinnostusta.

– Usein sanotaan, etteivät asiakkaat tule kotiovelle, mutta meidän kohdalla kävi niin. Tuotteestamme lukenut tanskalaismies otti asiasta selvää ja ohikulkumatkalla Lappiin hän pysähtyi täällä jututtamassa meitä, Halonen kertoo hymyillen.

Konkreettinen ongelma, jossa energiaa valuu viemäriin, on tiedostettu. Kiinteistöjen energiantuhlaamisongelmalle ei ole vain ennen tätä osattu tehdä mitään. Laitetta on tähän mennessä markkinoitu lähinnä yrityksille sekä taloyhtiöille.

– Yhteydenottoja on alkanut tulla meillekkin päin ja ihmiset vaikuttavat todella kiinnostuneilta asiasta. Suihku on kuitenkin arkinen asia ja nyt sen avulla voi säästää luontoa sekä rahaa.

Suihku on energiasyöppö

Päivittäinen 10 minuutin suihku kuluttaa energiaa 1700 kilowattituntia vuodessa. Se on yhtä paljon kuin:

  • Lämmittää saunaa 44 minuuttia joka päivä.
  • Käyttää pyykinpesukonetta 1460 kertaa vuodessa
  • Valaista 64 LED-lampulla noin 9 tuntia vuorokaudessa joka päivä.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0