Lavatanssit kuuluvat yhä kesään

|

Camilla Granbacka ja Mikko Eskelinen olivat heinäkuun alussa elämänsä ensimmäistä kertaa lavatansseissa Kellokalliolla.

Tanssijoita riittää niin isoilla kuin pienilläkin lavoilla.

Ristiinan Metsälinnassa tanssikausi alkoi toukokuun puolivälissä, jolloin siellä esiintyi Hurma. Tanssimusiikkiin erikoistuneen huvi- ja tanssikeskuksen lavaisäntä Petri Tikkanen sanoo, että yleisömäärä vaihtelee esiintyjän mukaan. Kulttuuri on muuttunut ja tiettyjen artistien perässä ajetaan pitkiäkin matkoja.

– Joku tietty esiintyjä, kuten esimerkiksi Souvarit, tuo paikalle keski-ikäistä väkeä. Kun bändit soittavat musiikkia nuorten näkökulmasta, kuten Sinitaivas, Hurma ja Taikakuu, niin ne vetävät porukkaa.

Metsälinnassa järjestetään kesän aikana myös tanssikursseja. Kuutena kertana parketilla pääsee pyörähtämään ammattilaisten opastuksella esimerkiksi tangoa, foxia, hidasta valssia ja rumbaa.

Jari Puhakka toimii kapellimestarina ja sovittajana eri TV-tuotantoprojekteissa sekä useissa viihdekonserteissa. Suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi BumtsiBum! -ohjelman kapellimestarina.
Jari Puhakka toimii kapellimestarina ja sovittajana eri TV-tuotantoprojekteissa sekä useissa viihdekonserteissa. Suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi BumtsiBum! -ohjelman kapellimestarina.

Syvälahden lavalla Kangasniemellä ei järjestetä tanssikursseja tänä kesänä. Sen sijaan lavalla on tanssien ohella myös muuta ohjelmaa. Niistä mainittakoon ainakin elokuun puoliväliin kestävä Katri Helena -musiikkinäytelmä, jossa esiintyy tangokuningatar Marita Taavitsainen.

Tanssien osalta Syvälahden lavakausi alkoi vappuna, kun siellä esiintyivät tangokuninkaalliset Tomi Markkola ja Susanna Heikki.

– Alkukesä mennään perinteisesti tanssimusiikilla. Meillä on pitkä kausi ja paljon tapahtumia. Lavakausi päättyy syyskuun viimeisenä lauantaina, kun täällä esiintyy tangokuningas Teemu Roivainen, toteaa lavaisäntä Reijo Pynnönen.

Pynnönen sanoo, että tanssit tavoittavat väkeä hyvin.

– Juhannuksena, kun täällä esiintyivät Arja Koriseva ja Jari Sillanpää, niin kahden päivän aikana meillä kävi 3150 henkeä. Tavoitteena on, että kävijämäärä on keskimäärin 700 henkilöä illassa. Olemme hyvin tavoitteessa, mutta kelit ratkaisevat jatkossa.

Pete ja Satu Nikulaisen omistamalla tanssilavalla on myös pusukoppi.
Pete ja Satu Nikulaisen omistamalla tanssilavalla on myös pusukoppi.

Tanssikesää vietetään myös pienillä lavoilla, kuten Hirvensalmen Kellokalliolla. Kellokallion kausi alkoi heinäkuun alussa, kun tanssikansaa olivat tahdittamassa Jari Puhakka trio ja Pete Nikulainen. Tanssilavan omistava Nikulainen on maakunnassa monelle tuttu musiikkimies.

– Vähän oli jännittyneet fiilikset, mutta kaikki näyttää lupaavalta. Olen tyytyväinen, sillä yleisöä on hyvin paikalla. Orkesteri soitti hyvin, eikä solistissakaan ole mitään vikaa, hän naurahti ensimmäisellä väliajalla.

Jari Puhakka tunnetaan muun muassa BumtsiBum -orkesterin kapellimestarina. Mies esiintyi Kellokalliolla ensimmäisen kerran vuonna -82 yhdessä Kake Randelinin kanssa. Siitä on myös todiste tanssilavan seinällä, johon Puhakka kirjoitti silloin puumerkkinsä.

– Tämä on tunnelmallinen ja perinteinen kylälava, jotka ovat nykyään harvinaisia. Nykyisin tanssipaikat tuppaavat olemaan isoja tanssikeskuksia, joissa tanssitaan seeprakengät jalassa. Että, mikäs täällä on soitellessa, hän totesi hyväntuulisena, päivittäessään uutta nimikirjoitustaan tanssilavan seinustalle lähes 35 vuoden jälkeen.

Mikkeli – maakunta-arkistosta kansallisarkistoksi

|
Vuonna 1934 perustettiin Viipurin maakunta-arkisto, joka nimettiin vuonna 1945 Savo-Karjalan maakunta-arkistoksi. Vuonna 1953 sen sijaintipaikaksi tuli Mikkeli. Arkiston nimi muutettiin Mikkelin maakunta-arkistoksi vuonna 1974. ...

Mikaelissa juhlittiin Suomen itsenäisyyttä

|
Koululaiset ovat ylpeitä omasta kotimaastaan. Lyydia Kauppinen, Lotta Vauhkonen ja Elle Häkkinen nostivat viime viikolla maljan itsenäiselle Suomelle. Tytöt olivat Mikaelissa, jonne oli kutsuttu ...

”Siistii olla nolo”

|
Vai onko sittenkään? Liikenneturvan vuosittaisen tiedotuspalkinnon sai tänä vuonna orimattilalainen Siiri Saarinen, jonka perustama Facebook-ryhmä ”Taikaviitta-Siistii olla nolo” innosti tuhansia suomalaisia käyttämään heijastimia ja ...

Vuokramökki on huoleton

|
Mökille tullessa kaikki on valmiina. Espoossa asuvilla Kimmo ja Sirpa Makkosella on Eurassa sukulaismökki, jossa he käyvät säännöllisesti. Koska kesäpaikka on niin sanotusti kuivanmaanmökki, ...

Ruokaa halutaan ostaa lähempää

|
Päivittäistavarakaupat elävät muutosten aikaa. Nykyajan kyläkauppa löytyy sieltä, missä on ostovoimaa. Mikkelissä eletään päivittäistavarakauppojen kohdalla muutosten aikoja. Kun yhden perinteikkään myymälän ovet vasta sulkeutuivat, ...