Liikenteessä on vaara joulunakin

|

Tulipalojen määrä ei juurikaan nouse joulukuussa muihin kuukausiin verrattuna. Sen sijaan liikenneonnettomuudet nousevat. Kuva: Erikoissanomien arkisto
Tulipalojen määrä ei juurikaan nouse joulukuussa muihin kuukausiin verrattuna. Sen sijaan liikenneonnettomuudet nousevat. Kuva: Erikoissanomien arkisto

Tutut turvallisuusasiat on hyvä kerrata ennen joulun kiireitä.

Rauhalliseen joulunaikaan täytyy muistaa myös turvallisuus. Elävä tuli kynttilöissä ja takoissa voi aiheuttaa paloturvallisuus riskin, jos niitä ei valvota ja polteta asianmukaisesti.

– Kynttilät täytyy luonnollisesti polttaa palamattomalla alustalla. Kannattaa myös huomioida, ettei lähellä kynttilää esimerkiksi roiku mitään palavaa, LähiTapiola Savo-Karjalan korvausjohtaja Ari Poutanen kertoo.

Yhä kasvavissa määrin käytetään led-kynttilöitä. Ne ovat turvallisia oikein käytettyinä, joskus tapahtuu myös sitä, että led-kynttilää yritetään sytyttää. Poutanen muistuttaa, että sitä ei saa missään nimessä tehdä, koska ne voivat pahimmassa tapauksessa räjähtää.

– Näitä sattuu aina silloin tällöin. Ulkotulet täytyy myös muistaa polttaa ulkona ja useiden metrien päässä kiinteistöistä. Turvallinen välimatka riippuu tulen koosta.

Pöydän antimet ovat joulun yksi keskeisin osa: Valmistetaan laatikoita ja paistetaan kinkkua. Moni ruoka vaatii pitkän kypsyttämisen ja ruuan unohtaminen uuniin onnistuu kokeneeltakin kokilta.

– Palaneet ruoat aiheuttavat kiinteistöihin yleensä korkeintaan savuvahinkoja. Kyllä siinä on joulu pilalla ja lahjan antaminen on hieman ikävää, jos kotona on savun katku.

Paketit laitetaan perinteisesti kuusen alle. Joulupuu saattaa aiheuttaa pieniä vaaratilanteita, varsinkin jos perheessä on lemmikkejä tai lapsia. Kuusenjalan täytyy olla tukevaa tekoa.

– Kuusta täytyy myös kastella. Täytyy muistaa, että sen alla oleva lattia, esimerkiksi parketti ei ilahdu ylimääräisestä vedestä, Poutanen teroittaa.

LähiTapiola Savo-Karjalan korvausjohtaja Ari Poutanen muistuttaa, että palovaroittimen toiminta on hyvä tarkistaa viimeistään nyt. Kiireessä ei välttämättä huomaa pattereiden loppumista.
LähiTapiola Savo-Karjalan korvausjohtaja Ari Poutanen muistuttaa, että palovaroittimen toiminta on hyvä tarkistaa viimeistään nyt. Kiireessä ei välttämättä huomaa pattereiden loppumista.

Vaikka joulun aikaan touhutaan paljon yhdessä ja poltetaan sisä- ja ulkotulia, niin tapaturmia ei korvausjohtajan mukaan satu normaalia enempää. Vahinkoja sattuu, kun tiedosta huolimatta asioita tehdään toisin.

– Kyllä ihmiset ovat tietoisia kaikista riskeistä, mutta huolimattomuus aiheuttaa yleensä vahinkoja.

Etelä-Savon Pelastuslaitoksen palotarkastaja Hanne Haapiainen puolestaan toteaa joulun tapaturmien olevan inhimillisiä virheitä. Joulukuu ei kuulemma heillekään aiheuta normaalia enempää pelastustöitä.

– Tulisijojen käytössä kannattaa olla tarkkana. Nykypäivänä ihmiset huolehtivat nuohouksesta hyvin. Lain mukaan vakituisessa asunnossa nuohous täytyy suorittaa kerran vuodessa ja vapaa-ajan kiinteistössä kolmen vuoden välein, Haapiainen täsmentää.

Asia, joka jää usein vähemmälle huomiolle on liikenneturvallisuus. Joulun aikaan liikutaan paljon autoilla paikasta toiseen tervehtimään sukulaisia. Haapiainen kertoo, että joulukuun hälytystehtävissä liikenneonnettomuudet ovat merkittävissä rooleissa.

– Rakennuspalot ja -vaarat eivät aiheita normaalia enempää hälytyksiä, mutta autolla matkaa taittavien täytyisi pysyä tarkkana joululiikenteessä. Toki liikennettä ja vaaratilanteita lisää myös se, että ihmisiä on enemmän liikenteessä lomien aikaan.

Pysyit sitten kotona tai lähdet liikenteeseen, kannattaa kiinnittää huomio niihin tavallisiin asioihin ja muistaa huolellisuus. Viimeistään nyt kannattaa huomioida matkustamiseen käytettävä aika ja varata sitä tarpeeksi, jotta kiireessä huomiokyky ei herpaannu.

Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen löytöeläintalolla joulu sujuu rauhallisissa merkeissä.
Löytöeläintalossa on tällä hetkellä 22 kissaa ja kaksi viljakäärmettä etsimässä uutta kotia. Myöhäissyksy oli kiireistä aikaa kodittomien eläinten parissa.
– Meillä oli todella paljon eläimiä. Karanteeni oli täynnä ja kaikki kissahuoneet olivat myös täynnä. Nyt tilanne on rauhoittunut, vastaava eläintenhoitaja Marjo Laatikainen kertoo.
Hänen mukaansa kodittomat eläimet löytävät Mikkelin seudulla todella hyvin uusia koteja.
– Joskus eläimiä menee muihin kaupunkeihin, mutta pääasiassa lemmikit ovat pysyneet lähiseudulla.
 
Löytöeläintalolla vietetään huomenna lauantaina jouluvastaanottoa. Eläimille voi tuoda jouluherkkuja tai lahjoittaa toiminnan tueksi esimerkiksi kirpputoritavaraa.
– Luvassa on jouluista tunnelmaa, joulutorttuja ja glögiä. Voihan se olla, että joulupukkikin ehtii käymään, Laatikainen vinkkaan.
Talon eläimet saavat paljon herkkuja lahjaksi ihmisiltä. Ja niitä onkin hyvä maistella joulunpyhinä.
– Vakituiset työntekijät ovat lomalla jouluna. Vapaaehtoiset käyvät huolehtimassa eläimistä. 
– Herkkuja täällä syödään ihan varmasti, Laatikainen naurahtaa.
 
Talolla asuvat lemmikit ovat löydetty tai ne ovat tulleet omistajan muuttuneen elämäntilanteen takia etsimään uutta kotia. Osa on myös valvontaeläinlääkärin kautta, jolloin lemmikin elinolosuhteissa on ollut huomauttamista ja se on huostaanotettu lakipykälien mukaan.
– Löytökoirien omistajat tulevat yleensä hakemaan lemmikkinsä. Puskaradiokin on nykyään somen kautta tehokas, joten koirat eivät välttämättä päädy meille saakka, Laatikainen kertoo.
Hän on aloittanut Mesyllä vuonna 2002 ja kertoo muistavansa vain yhden tapauksen vuosien varrelta, kun koiran omistajaa ei löytynyt. Verrattuna aikaisempaan Mesy tekee yhteistyötä eri tahojen kanssa kuten Esedun ja Essoten. 
– Esedun kautta meillä on opiskelijoita aina kahden viikon harjoittelujaksolla. Se on todella lyhyt aika, mutta tyhjää parempi.
Laatikainen kertoo heidän sopineen Essoten kanssa, että voivat ottaa potilaiden eläimiä esimerkiksi sairauden takia.
– Emme ole missään tapauksessa hoitola. Löytöeläimille on aina oltava paikka, nainen muistuttaa.
 
Jos lemmikin päättää hankkia Mesyn kautta, niin kannattaa olla kärsivällinen. Ensin omistajan on täytettävä hakemus, jotka käsitellään järjestyksessä.
– Hakemuksia hoitavat henkilöt ovat vapaaehtoisia ja he hoitavat työtä kaiken muun ohella. Eli eivät ole täällä päivittäin. Kannattaa olla kärsivällinen, Laatikainen muistuttaa.
Yhteydenotto nimittäin varmasti tulee. 
Kun on kartoitettu mikä talon kissoista tai vastaavasti koirista sopii hakijalle, tämä pyydetään haastatteluun.
– Haluamme olla sillä tavalla tarkkoja, etteivät eläimet joudu enää kärsimään. Osalla on ollut todella huono elämä tähän mennessä, joten tulevaisuuden on oltava parempi.
 
Yleensä ihmiset tähtäävät lemmikin hankinnan loma-aikaan. Se onkin viisas ratkaisu luontokappaleen kotiutumisen kannalta.
– On helppo seurata tilannetta, jos taloudessa on vaikka useampi eläin. Kissojen luottamus voi olla pidempiaikaisempi prosessi kuin koiran. Kun näiden kavereiden luottamuksen saa, niin voi taata niiden olevan elämän mittaisia uskollisia ystäviä, Laatikainen lopettaa rapsuttaen Putte-kissaa leuan alta.

”Herkkuja syödään aivan varmasti”

|
Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen löytöeläintalolla joulu sujuu rauhallisissa merkeissä. Löytöeläintalossa on tällä hetkellä 22 kissaa ja kaksi viljakäärmettä etsimässä uutta kotia. Myöhäissyksy oli kiireistä aikaa kodittomien ...
Lemmikkitarvike Riemun kauppias Maarit Karhu-Teiskonen ja myymäläpäällikkö Mila Häkkinen toteavat, että kuusta kannattaa vartioida. – Se voi olla hyvinkin mielenkiintoinen kaikkine koristeineen, naiset naurahtavat.

Pakettien avaaminen onnistuu myös tassuilla

|
Joulun aikaan lemmikkejä hemmotellaan lahjoilla, herkuilla ja rapsutuksilla. Kuusen alle on hauska laittaa myös kaikenkarvaisille ystäville paketti, jonka ne voivat itse avata aattoiltana. – ...
Asta Aallon uusimmat kiinnostuksen kohteet ovat erilaiset keraamiset seinämobilet ja -ryijyt.

”Mahtavaa työtä”

|
Tuotteen syntyperällä on merkitystä. Joululahojen hankkiminen aloitetaan joko hyvissä ajoin tai jätetään jopa aattoaamuun. Paikallisten tuotteiden sekä käsityön merkitys on noussut tärkeäksi lahjan tai ...
Sisä- ja ulkokäyttöön tarkoitetut sähkölaitteilla ja -johdoilla on erilaisia ominaisuuksia. Ninni Ahokas ja Raine Kiander toteavat, että kannattaa kysyä apua, jos et ole varma mikä laite kestää vaihtelevat sääolot.

Joulutunnelmaan voi kätkeytyä vaara

|
Jouluiset ulkovalot luovat tunnelmaa. Kuinka moni on tietoinen millaisen valon ulos saa laittaa? Jouluvaloissa ja sähkölaitteissa on merkintöjä, jotka kertovat missä niitä voi käyttää. ...
Satu Syväys-Puuska on valmistanut kynttilöitä jo kuuden vuoden ajan.

Itsetehtyjä lahjoja arvostetaan

|
Itsetehty joululahja osoittaa, että sen antaja on nähnyt paljon vaivaa sitä tehdessään. Satu Syväys-Puuska teki viime viikolla joulumyyjäisiin ja pukinkonttiin kynttilöitä. Hän oli aamulla ...