Liikenteessä on vaara joulunakin

|

Tulipalojen määrä ei juurikaan nouse joulukuussa muihin kuukausiin verrattuna. Sen sijaan liikenneonnettomuudet nousevat. Kuva: Erikoissanomien arkisto

Tutut turvallisuusasiat on hyvä kerrata ennen joulun kiireitä.

Rauhalliseen joulunaikaan täytyy muistaa myös turvallisuus. Elävä tuli kynttilöissä ja takoissa voi aiheuttaa paloturvallisuus riskin, jos niitä ei valvota ja polteta asianmukaisesti.

– Kynttilät täytyy luonnollisesti polttaa palamattomalla alustalla. Kannattaa myös huomioida, ettei lähellä kynttilää esimerkiksi roiku mitään palavaa, LähiTapiola Savo-Karjalan korvausjohtaja Ari Poutanen kertoo.

Yhä kasvavissa määrin käytetään led-kynttilöitä. Ne ovat turvallisia oikein käytettyinä, joskus tapahtuu myös sitä, että led-kynttilää yritetään sytyttää. Poutanen muistuttaa, että sitä ei saa missään nimessä tehdä, koska ne voivat pahimmassa tapauksessa räjähtää.

– Näitä sattuu aina silloin tällöin. Ulkotulet täytyy myös muistaa polttaa ulkona ja useiden metrien päässä kiinteistöistä. Turvallinen välimatka riippuu tulen koosta.

Pöydän antimet ovat joulun yksi keskeisin osa: Valmistetaan laatikoita ja paistetaan kinkkua. Moni ruoka vaatii pitkän kypsyttämisen ja ruuan unohtaminen uuniin onnistuu kokeneeltakin kokilta.

– Palaneet ruoat aiheuttavat kiinteistöihin yleensä korkeintaan savuvahinkoja. Kyllä siinä on joulu pilalla ja lahjan antaminen on hieman ikävää, jos kotona on savun katku.

Paketit laitetaan perinteisesti kuusen alle. Joulupuu saattaa aiheuttaa pieniä vaaratilanteita, varsinkin jos perheessä on lemmikkejä tai lapsia. Kuusenjalan täytyy olla tukevaa tekoa.

– Kuusta täytyy myös kastella. Täytyy muistaa, että sen alla oleva lattia, esimerkiksi parketti ei ilahdu ylimääräisestä vedestä, Poutanen teroittaa.

LähiTapiola Savo-Karjalan korvausjohtaja Ari Poutanen muistuttaa, että palovaroittimen toiminta on hyvä tarkistaa viimeistään nyt. Kiireessä ei välttämättä huomaa pattereiden loppumista.
LähiTapiola Savo-Karjalan korvausjohtaja Ari Poutanen muistuttaa, että palovaroittimen toiminta on hyvä tarkistaa viimeistään nyt. Kiireessä ei välttämättä huomaa pattereiden loppumista.

Vaikka joulun aikaan touhutaan paljon yhdessä ja poltetaan sisä- ja ulkotulia, niin tapaturmia ei korvausjohtajan mukaan satu normaalia enempää. Vahinkoja sattuu, kun tiedosta huolimatta asioita tehdään toisin.

– Kyllä ihmiset ovat tietoisia kaikista riskeistä, mutta huolimattomuus aiheuttaa yleensä vahinkoja.

Etelä-Savon Pelastuslaitoksen palotarkastaja Hanne Haapiainen puolestaan toteaa joulun tapaturmien olevan inhimillisiä virheitä. Joulukuu ei kuulemma heillekään aiheuta normaalia enempää pelastustöitä.

– Tulisijojen käytössä kannattaa olla tarkkana. Nykypäivänä ihmiset huolehtivat nuohouksesta hyvin. Lain mukaan vakituisessa asunnossa nuohous täytyy suorittaa kerran vuodessa ja vapaa-ajan kiinteistössä kolmen vuoden välein, Haapiainen täsmentää.

Asia, joka jää usein vähemmälle huomiolle on liikenneturvallisuus. Joulun aikaan liikutaan paljon autoilla paikasta toiseen tervehtimään sukulaisia. Haapiainen kertoo, että joulukuun hälytystehtävissä liikenneonnettomuudet ovat merkittävissä rooleissa.

– Rakennuspalot ja -vaarat eivät aiheita normaalia enempää hälytyksiä, mutta autolla matkaa taittavien täytyisi pysyä tarkkana joululiikenteessä. Toki liikennettä ja vaaratilanteita lisää myös se, että ihmisiä on enemmän liikenteessä lomien aikaan.

Pysyit sitten kotona tai lähdet liikenteeseen, kannattaa kiinnittää huomio niihin tavallisiin asioihin ja muistaa huolellisuus. Viimeistään nyt kannattaa huomioida matkustamiseen käytettävä aika ja varata sitä tarpeeksi, jotta kiireessä huomiokyky ei herpaannu.

Kuka piilotteli pukin parran takana?

|
Erikoissanomat julkisti joulun alla lukijoilleen joulupukki-visan, jossa tehtävänä oli tunnistaa pukiksi naamioitunut henkilö. Visaan osallistuneista 11 henkilöä tiesi tai arvasi pukin henkilöllisyyden. Oikein vastanneiden ...

Olipa Kerran – Joulupukki

|
Joulupukki asustaa Suomessa, Korvatunturilla ja lentää sieltä jouluaattona poroletkassa satoihin ja taas satoihin miljooniin koteihin ympäri maailmaa. Tämänhän me kaikki toki tiedämme Joulupukista. Mutta, ...

”Hiljaiset ajat tehdään jouluna”

|
Joulu on kivijalkaliikkeiden kulta-aikaa. Joulusesonki aiheuttaa kiirettä niin kuluttajille kuin kauppiaillekin. Moni kauppa tekee jouluna vuoden parhaan tuloksen. Lahjaksi annetaan konkreettisia paketteja, mutta myös ...

Siisti lemmikki, siisti koti

|
Ennakoivilla toimilla voi helpottaa siisteyttä. Juhlapyhinä kodin halutaan olevan viimeisen päälle kunnossa. Kynttilät tunnelmaa luomassa, koristeet huurteisilla ikkunoilla ja paketit tuoksuvan kuusen alla. Lemmikkitalouksissa ...

Kinkku, kalkkuna vai jotain aivan muuta?

|
Kinkku on yhä joulupöydän kruunamaton ykkönen, mutta kasvisruoat kasvattavat suosiotaan. Tilastokeskuksen mukaan joulukinkku on ollut kuluneina vuosina jouluruokien ykkönen. Tieto ei varmasti yllätä, koska ...