Ovela huijaus parkkiautomaatilla

25.9.2024 Ajankohtaista
Huijarit veivät automaatteihin omat lappunsa, joissa oli suorat linkit tietoja napanneille sivustoille. Kuvan lappu on tehty ja teipattu automaattiin huijauksen paljastuttua. Se muistuttaa, että suoria linkkejä ei pidä koskaan käyttää. Sovellukset kannattaa aina ladata sovelluskaupasta. Kuva: Elina Alanne
Mikkeli poisti maksuautomaatit. Ristiinalaisnainen joutui huijatuksi, kun hän luuli lataavansa sovellusta pysäköinnin maksamiseen.

Syyskuun alussa ristiinalaisnaisella oli kiire Mikkelin keskustassa odottaneelle, varatulle asiointiajalle. Auto parkkiin ja ripeästi kohti kivijalkaliikettä. Suunnitelma kuitenkin hidastui, kun kadun varressa kävi ilmi, että Mikkelin kaupunki on poistanut kadunvarsipysäköinnin maksuautomaatit käytöstä. Maksaminen on mahdollista vain mobiilisovelluksella.
– Se oli mennyt minulta ihan ohi. Mutta ei hätää, automaattiin oli teipattu lappu, että käytä sovelluksia ja siinä oli linkit, joissa ensimmäisenä oli EasyPark ja toisena Parkman. Rupesin siitä EasyParkia kiireessä lataamaan, nainen kertoo.
Nainen ei ole jutussa omalla nimellään, mutta hänen henkilöllisyytensä on toimituksen tiedossa.
Tässä kohtaa tarinaa nainen joutui ovelan huijauksen uhriksi.
– Tein sen virheen, että käytin lapussa ollutta linkkiä, enkä mennyt sovelluskaupan kautta, nainen ymmärtää nyt.
Mikään linkin takaa tullut teksti tai pyyntö ei kuitenkaan heti soittanut hälytyskelloja. Siellä kysyttiin vahvaa tunnistautumista ja pankkikortin numeroita, kuten monessa verkkokaupassa, joita nainen on tottunut käyttämään.
– Kieli oli täydellistä suomea, logot olivat samannäköiset kuin oikealla EasyParkilla, eikä mikään saanut minua epäröimään. Siinä sanottiin, että tunnistautuminen maksaa 2,79 euroa. Annoin tietoni ja siinä vaiheessa kun ajattelin, että nyt saan pysäköinnin käyttöön, niin sivusto tilttasi ja tuli englanninkielinen teksti.
Nainen manasi hetken, palasi lapulle ja tässä vaiheessa hän etsi sovelluskaupan kautta Parkmanin. Se pyysi tietoja ja niiden antamisen jälkeen parkkeeraus alkoi ihan oikein.

”Pankki ilmoitti, että olemme sulkeneet varmuudeksi korttisi.”
Huijatuksi tullut nainen

Muutaman päivän nainen katseli verkkopankistaan, että 2,79 euroa näkyy siellä edelleen katevarauksissa mutta ehkä summa palautuu, koska lataaminen ei onnistunut. Kävikin niin, että pankilta tuli viesti, että Visaltasi on menossa erikoinen 66 euron maksu.
– Pankki ilmoitti, että olemme sulkeneet varmuudeksi korttisi. Luulin tässä vaiheessa, että mikä huijaus tämä on. Siinä maksun ottaneen nimessä oli kuitenkin jotain tuttua ja menin tililtä katsomaan, että se on sama kuin se 2,79 euron maksu.
Sekä naiselle että hänen pankilleen selvisi nyt, että kyseessä on todellakin huijaus. Pankki sulki naisen kortin lisäksi myös verkkopankin, koska hän oli antanut huijareille myös sen tunnukset.

Nainen naurahtaa, että tämän jälkeen oli vuorossa puhelu Mikkelin pysäköinninvalvontaan.
– Vasta siinä puhelun aikana minäkin tajusin kunnolla, mitä oli tapahtunut. Selitin, että siellä on teillä huijauslinkkejä ja puhelimen päässä ei meinattu ymmärtää asiaa ollenkaan. Molemmat jo vähän ärsyyntyivät ennen kuin samoihin aikoihin ymmärsimme, että joku on vaihtanut automaatteihin laitetut infolaput. Henkilö, kenen kanssa juttelin, kertoi, että hän on itse tehnyt sinne punaisella tekstillä muovitaskuihin tiedotteet ja minä selitin, että teksti oli mustalla.
Naisen pankista kerrottiin myöhemmin, että tällainen huijaustapa on tuttu pääkaupunkiseudulta. Automaatteihin viedään lappuja, joissa on joko suora linkki tai qr-koodi, jolla pysäköinti kehotetaan maksamaan. Ne vievät kuitenkin huijaussivustoille, eivätkä oikeisiin sovelluksiin.

Mikkelin kaupungin palvelujohtaja Linda Asikainen vahvistaa ristiinalaisnaisen kertomuksen ja on pahoillaan siitä, mitä tapahtui.
– Tästä tuli hänelle iso harmi ja kyllä meitäkin harmitti, kun kuulimme mitä on tapahtunut, hän sanoo.
Kun asia tuli ilmi, kaupungin pysäköinninvalvonta ja EasyPark alkoivat yhdessä heti selvittää asiaa. Maksuautomaatteihin vietiin uudet laput, joissa korostetaan, että suoria linkkejä ei pidä käyttää.
Huijaustavan selvittyä kaupunki päätti, että käytöstä poistetut maksuautomaatit poistetaan nyt ripeästi pois kaduilta. Ristiinalaisnaisen lisäksi kukaan muu ei ole ainakaan vielä ole ollut kaupunkiin yhteydessä, että olisi joutunut saman huijauksen kohteeksi.

Automaattien tekniikka vanheni

Mikkelin kaupunki luopui keskusta-alueella olevista kadunvarsipysäköinnin maksuautomaateista. Automaatteja oli 15. Pysäköinnin maksaminen onnistuu nyt ladattavilla sovelluksilla, joita ovat muun muassa EasyPark ja Parkman.
Palvelujohtaja Linda Asikainen kertoo, että moni on jo maksanutkin pysäköinnin sovelluksella, joten automaattimaksamisen mahdollisuudesta päätettiin luopua, kun kesällä kävi ilmi, että nykyisiin automaatteihin ei saa tarvittavia päivityksiä.
– Jos tätä ei olisi tullut, niin olisimme luopuneet niistä pikkuhiljaa tiivistämällä. Ne olivat joka tapauksessa käyttöikänsä päässä mutta emme olisi menneet poistoon näin rytinällä, Asikainen sanoo.
Hän kertoo, että kaupunginkin yllättänyt asia oli, että alv-korotus ei onnistunut maksuautomaatteihin. Yleinen arvonlisäverokanta nousi 24 prosentista 25,5 prosenttiin syyskuun alussa.
– Saimme tiedon, että niihin ei pysty laittamaan pilkun jälkeen muuta numeroa kuin nollan.
Kaupunki laskee, että luopumalla automaateista se säästää noin 200 000 euroa. Summa menisi kaluston uusimiseen hankintoineen, asennuksineen ja huoltoineen.
Keskustapysäköinti on nyt herättänyt paljon keskustelua. Asikainen sanoo, että hän ymmärtää sen hyvin.
– Olemme nyt lisänneet Akselin ja Stellan väliin Maaherrankadulle kiekkopaikkoja, Asikainen vinkkaa.
Laajempi keskustan alueen pysäköintisuunnittelu on myös käynnissä.

ELINA ALANNE

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0