Jyhnäharjulla pidettiin tutustumispäivä

28.8.2024 Auto & Kone | Vapaa-aika
Motocross
Mikkelin moottorikerhon kisaavista junnuista Jyhnäharjulla olivat paikan päällä muun muassa Kasper Kummala (vas.), Kevin Ihalainen, Konsta Kummala ja Juho Majuri.
Hirvensalmella sijaitseva ajorata on tärkeässä roolissa Mikkelin seudun motocross­harrastajille.

Aivan viitostien lähellä, Merrasmäentien varressa Hirvensalmella sijaitseva Jyhnäharjun moottoriurheilurata oli toissa viikonloppuna täynnä pärinää, kun paikalla järjestettiin Mikkelin Moottorikerhon toimesta lajiin tutustumisen päivä.
– Tämä on nyt neljäs kerta, kun me tällainen järjestetään. Ja nämä ovat kyllä olleet hyviä tapahtumia, melkein aina on saatu mukaan toimintaan uusia harrastajia, iloitsee Mikkelin Moottorikerhon puheenjohtaja Tero Väänänen.
Väänänen sanoo, että motocross ja enduro ovat moottoriurheilulajeina melko hyvissä kantimissa tällä seudulla. Lähialueiden eri kerhojen jäsenmäärät mitataan sadoissa.
– Täällä on hyvät harrastusmahdollisuudet, kun meillä on esimerkiksi tässä tunnin ajomatkan sisällä useampi rata. Tämä Jyhnäharju, sitten Ruotimo Mäntyharjulla, Heinolassa on rata, Sulkavalla on ja Lakeakangas Pieksämäellä nyt ainakin ovat lähellä.
Jyhnäharjun alueella on motocrossin lisäksi myös enduron harjoittelumahdollisuus.

Tutustumispäivässä pyrittiin tietenkin saamaan mukaan etenkin nuoria harrastajia. Junioritoiminta oli jossain välissä Mikkelin Moottorikerholla hieman hiipunut, kun Haukilammen rata suljettiin.
– Tätä Jyhnäharjua on nyt viitisen vuotta laitettu kuntoon, ja nyt täällä alkaa olla paikat kunnossa. Se on vaatinut paljon talkootyötä, johon meillä onneksi on hienosti löytynyt porukalta tahtoa. Myös esimerkiksi kaikki yhteistyö Hirvensalmen kunnan kanssa on sujunut mutkattomasti, Tero Väänänen kiittelee.
Hänen mukaansa myös alueella olevien eri seurojen välinen yhteistyö on hyvää, ja sitä tarvitaankin, kun mikä tahansa seura järjestää alueella suuremmat kisat, ja väkeä tarvitaan reilusti.
– Junioritoimintaan panostetaan, ja nytkin tämän tapahtuman jälkeen alkaa junnuleiri, joka kestää tämän ja seuraavan päivän. Meillä Huhtisen Jani on junnutoiminnan valmentaja. Jani on itsekin ajanut kisaa kansallisella tasolla.

Ja löytyy paikan päältä myös tällä hetkellä kisaa ajavia junioreita. Nuorin heistä on seitsemänvuotias Kevin Ihalainen.
– Minä olen pari vuotta ajanut. Nyt sitten myös kisoissa. Heti silloin kun kokeilin, niin innostuin tosi paljon lajista, Kevin kertoo.
– Kahden viikon päästä on taas kisat. Oon ollut jo viides, nyt yritän päästä ykköseksi, hän tuumii tavoitettaan jämäkästi.
12-vuotias Juho Majuri puolestaan sanoo ajaneensa kilpaa viitisen vuotta.
– Taisi mennä niin, että kun olin eskarissa, niin kaveri houkutteli mukaan kokeilemaan. Kävin testaamassa, ja kiinnostuin heti. Kaverit ja kisaaminen tässä on parasta, Juho listaa ja kertoo vielä, että tavoittelee kisaamassaan 85-kuutioisten pyörien luokassa tällä kaudella A-finaalipaikkoja, joissa ratkotaan luokan kärkisijat.
Konsta Kummala, 13, sanoo ajaneensa kuusi tai seitsemän vuotta. Viime ajat enemmän harrastuspohjalta, mutta on hän osallistunut kisoihinkin. Kasper Kummala, 14, taas aikoo palata kisojen pariin 250-kuutioisten luokassa Heinolassa, ja tähtää siellä kymmenen parhaan joukkoon.

Seuraava mahdollisuus päästä kokeilemaan lajia on 21.-22.9. Nuutilanmäen pelloilla Juvalla.
– Kokeilupäivissä pyöriä pääsee aina kokeilemaan maksutta. Jos lajista innostuu, niin sitten käytännössä kyllä vaatimuksena on oma pyörä sekä tarvittavat turvavarusteet. Mutta ei tämä onneksi moottoriurheilulajeista sieltä kalleimmasta päästä ole, Tero Väänänen sanoo.
– Ensimmäisiä junnupyöriä saa suht edullisesti, eikä ylläpitokaan kauhean kallista ole. Ja kaikkeen saa apuja ja vinkkejä meiltä seurasta, että rohkeasti mukaan vaan!
Yhdestä seikasta Väänänen myös muistuttaa. Motocross, samoin kuin enduro, vaativat paitsi tekniset välineet, myös kovan fyysisen kunnon harrastajalta.
– Kuntoharjoittelua tarvitaan myös kovasti. Niinkin on sanottu, että tässä lajissa tarvitaan pikajuoksijan herkkyys ja maratoonarin kestävyys! hän hymyilee.

NIKO TAKALA

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0