Yhden naisen leipomo avasi Suomenniemellä

12.6.2024 Ajankohtaista
Leipomo
Venla Koskinen kaipasi tilaa, missä mahtuu kunnolla leipomaan ja säilyttämään tuotteita. Ratkaisu löytyi Suomenniemen kylältä. Pieneen leipomo-kahvilaan kuljetaan Kirkonkyläntiellä sijaitsevan liiketalon sisäpihan puolelta.

Venla Koskisen päätuote on tilausleivonta mutta kahville ja jäätelölle saa myös piipahtaa.

Onpa mukavaa, että olet avannut tähän! Kahvia, pientä suolaista ja jäätelöä ostavat miehet kiittelevät, kun Venla Koskisen leipomopuodin ovi on avoinna.
Suomenniemellä jo hyvinkin tuttu leipuri Koskinen avasi pienen leipomon myymälän Kirkonkyläntielle samaan taloon kuin apteekki. Tilaan kuljetaan sisäpihan kautta. Kahvitteluun on tilaa enemmän ulkona ja sisällä pari jakkaraa.
– Leivon siis ennen kaikkea tilauspohjalta ja tämä pieni kahvio tässä on ekstra, Koskinen kertoo.
Kesäkaudella ovi on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin kello 8–14. Leivonnaisia on myynnissä sen mukaan, mitä Koskinen on tilausten lisäksi ehtinyt leipoa ja jäätelöä saa aina.
– Minulla on Valion irtojäätelöt ja teen itse vohvelit. Olen ajatellut, että kun Taipalsaari on tunnettu isoista jäätelöpalloista, niin pystyisinkö vähän kilpailla heidän kanssaan hyvillä jäätelöannoksilla, Koskinen kertoo.
Koskisen leivonnaisia saa myös kello 14 jälkeen tien toiselta puolelta Temmin tuvasta. Moni asia on vielä alkukesästä alkutekijöissään, joten hän tuumaa, että kesä näyttää, mitä kaikkea vielä keksitäänkään.

Pieni leipomo on pitkään ollut Koskisen haave. Hän työskenteli aiemmin lounaskahvila Niementähdessä. Korona-aikaan hän opiskeli leipuri-kondiittoriksi. Kun Niementähden toiminta loppui, Koskinen piti viime kesän kesäkioskia Salmenrannassa. Lisäksi hän on Savitaipaleella töissä mutta haluaa jatkaa osa-aikayrittäjänä.
– Kioski lähti nyt muihin hommiin, niin se ei jatkunut. Lisäksi se oli vähän liian raskas kokonaisuus, kun työntekijöitä ei löytynyt. Siitä heräsi ajatus, että haluan löytää jonkin paikan, missä voin toimia yksin, Koskinen kertoo.
Uuden paikan etsintään kannusti sekin, että tilausleivonnaisia kysyttiin niin, että Koskinen ei pystynyt leipomaan toivottuja määriä.
– Tässä on nyt kunnolla myös kylmätilaa, hän sanoo.
Koskinen kiittää, että hänellä on ollut aivan ihanasti töitä.
– Kakkuja on mennyt vaikka mihin: Ristiinaan, Mikkeliin, Kouvolaan ja viime viikolla lähti ruuat ja täytekakut Helsinkiin, Koskinen kertoo.

Hän naurahtaa, että leipomo-kahvila on hänen kesäharrastuksensa ja henkilökohtainen maaseudun elävöittämishanke. Koskinen valittiin vuoden 2023 suomenniemeläiseksi erityisesti yhteisöllisyyden eteen tekemästään työstä.
– Ihmiset ovat ihanasti olleet tässäkin mukana. He tukevat ja kannustavat.
Koskinen tuli Suomenniemelle alkujaan vuonna 2000 mökkiläiseksi. Vuonna 2017 koti vaihtui paikkakunnalle, eikä Helsingissä syntyneellä ja pääkaupunkiseudulla kasvaneella naisella ole ikävä takaisin.
– Olen viihtynyt niin hyvin, että olenkohan kolme yötä muuton jälkeen viettänyt pääkaupunkiseudulla. Nykyään on ennemmin niin, että jos siellä on vaikka jonkin sukulaisen juhlat, niin päiväseltään käydään ja äkkiä kotiin! Koskinen naurahtaa.
Suomenniemeä ja suomenniemeläisiä hän kehuu, että kaikki toimii.
– Jos jotain ei ole tai tiedä, niin verkosto pitää vain saada liikkeelle ja sana kiertämään, ja jostain tulee sitten ratkaisu, Koskinen kertoo.

Elina Alanne

+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0