Metallikierrätykseen uusi tekijä

Yrittäjyys
Tuore asvalttikenttä Ecosairilan alueella hohkaa lämpöä kiitettävästi. Lämpöä toivoo liiketoiminnan osalta myös Puijon Romun tuore yksikön päällikkö Mikael Pitkänen.

Kiertotalous kasvaa ja kilpailu lisääntyy. Kesäkuussa Ecosairilan alueelle hehtaarin romupihan avaa Puijon Romu Oy.

– Juhannukseen mennessä täällä on valmista, viittilöi tumman puhuvan asvalttikentän äärellä Puijon Romun Mikkelin yksikön päällikkö Mikael Pitkänen.
Kaksikerroksinen toimistorakennus on kuun alun haastatteluhetkellä vielä perustuslaatan näköinen, mutta pian suurelementeistä kasattava pytinki on pystyssä.
Yrityksen toiminta on Mikkelin seudulla jo alkanut. Tai oikeastaan sen toiminnot ohjautuvat jatkossa Pitkäsen johtaman Salttisenkadun toimipisteen kautta, sillä Kuopiosta käsin yritys on tehnyt kierrätysmetallikauppaa jo vuosikausien ajan. Pitkäsen mukaan asiakaspohja on siten vakaa jo heti toiminnan alusta alkaen.
– Mikkelin sijainti on erinomainen tälle toimialalle, pelkästään metallien kierrätykseen erikoistuneen yrityksen edustaja sanoo.

Yli 60 vuotiaan Puijon Romu Oy:n liikevaihto on vuositasolla reilun 10 miljoonan luokkaa, eikä taloudellinen pärjääminen näytä vuosien varrella huonolta. Rossin suvun omistuksessa oleva yritys työllistää Kuopiossa 12 henkilöä. Mikkelissä Pitkäsen lisäksi on pian pari työntekijää.
– Kunhan toiminta pyörähtää kunnolla käyntiin, joudumme rekrytoimaan muutaman henkilön vielä lisää, mies ennakoi.
Metallinkierrätyksessä pyörii isoja rahoja, eikä ole ihme että sijoittajaryhmätkin ovat nykyään alasta aidosti kiinnostuneita. Toimialalla hyvin pärjäävät yritykset ovat järjestäytyneitä, organisoituja ja kasvuhakuisia.
– Vaikka alalla on todella isojakin toimijoita, riittää kentällä tilaa myös pienemmille ja paikallisille toimijoille, Pitkänen huomauttaa.

Pitkän linjan kierrätysmiehen mukaan mitään poppakonsteja Puijon Romulla ei ole olemassa, vaan kate tehdään romupihalla töitä tekemällä.
– Järjestelmällisen lajittelun ansiosta eri materiaalit otetaan tarkoin talteen. Kiertotalouden teema on se, että materiaalit laitetaan kiertoon, Pitkänen letkauttaa huvittuneena.
Yritys ei aio kilpailla verisesti muita alan toimijoita vastaan, vaan ennemminkin tehdä yhteistyötä. Tarkoituksena on keskittyä vastaanottamaan etupäässä akkuja, katalysaattoreita, kaapeleita, kuparia ja messinkiä, unohtamatta tuiki tavallisia metalliromuja.
Varsinkin kaapeliromu kelpaa, sillä Kuopiossa yrityksellä on tätä lajiketta varten tuore lajittelulinjasto. Sen avulla kaapeliromu granuloidaan eli hakataan pieneksi silpuksi ja erotellaan kuorenpalat pois. Tämän prosessin jälkeen metalli on jälleen valmis raaka-ainekäyttöön.

Ecosairilan alueelle tehty miljoonaluokan investointi näyttää suurelta, varsinkin kun valtavalla asvalttikentällä on vasta muutama romukontti. Alueen metsänpuoleista reunaa rajaa 100 metriä pitkä betoniaita. Muilta sivuilta verkkoaidatulle alueelle ei aukioloaikojen ulkopuolelle ole asiaa, ja tämän vakuudeksi myös valvontalaitteisto edustaa viimeisintä huutoa.
Ympäristöjohtamisen opintoja suorittanut Pitkänen on paluumuuttaja. Toisella rupeamalla hän on vaikuttanut Mikkelissä jo 11 vuotta. Kotikaupunkiin paluu oli mieleinen, mutta vuodet muualla antoivat oppia monipuolisesti alan tehtävistä.
Pitkänen uskoo alan kasvuun jatkossakin.
– Nyt kierrätykseen tuleva metalli on pääosin 20-30 vuotta käytössä ollutta. Kun mietit sitä, miten paljon metallia käytetään enemmän tänä päivänä, on selvä että sen kierrätyskin tulee kasvamaan, mies perustelee ja rientää eteenpäin, sillä työpäivä alkaa olla pian lopullaan.

Jarno Laatikainen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0