Lukijoilla on oma maailmansa

12.6.2024 Vapaa-aika
Kirjallisuus
Petra Kortelainen lukee yleensä vain iltaisin mutta joskus jokin teos on niin koukuttava, että sitä on pakko jatkaa aamullakin. Näin kävi Stephen Kingin Hollyn kanssa. Kortelainen kehuu uusia Kingin teoksia ja erityisesti Hollya.

Petra Kortelainen on aina lukenut paljon. Viime vuosina harrastukseen on tullut uusi puoli Instagramin kirjayhteisöstä.

Kiinnostavia hahmoja, jotka eivät ole ilkeitä. Juonen pitää olla koukuttava ja mennä eteenpäin. Dekkareista ei raakoja, eli ruotsalaiset saavat aika lailla jäädä hyllyyn. Näin lukemista harrastava Petra Kortelainen määrittelee omia lukumieltymyksiään.
– Sellainen proosa ei ole yhtään minulle, missä kuvaillaan joku tuhat sivua, kuinka maali kuivuu eikä tapahdu mitään, Kortelainen naurahtaa ja toteaa, että usein esimerkiksi Finlandia-voittajat menevät hänellä vähän yli.
Kortelainen on aina lukenut. Hän ei muista aikaa, jolloin ei olisi osannut lukea.
– Äiti luki meille Aku Ankkoja pienenä. Minulle on kerrottu, että 3-vuotiaana huomautin häntä, kun äiti oikoi tekstissä. Äiti tajusi, että osaan jo itsekin lukea.

Nykyisin Kortelainen lukee noin 80–90 kirjaa vuodessa. Vuonna 2019 hän teki ensimmäisen kerran Helmet-kirjastojen lukuhaasteen ja on siitä lähtien säilyttänyt aina listaukset luetuista kirjoista.
– Vuoden 2018 keväällä perustin itselleni Lukijanainen-kirjainstan ihan sillä, että en koskaan muistanut, mitä olin jo lukenut. Ajattelin, että sinne kun laitan kuvan, niin pystyn kirjastossa katsomaan, olenko jo lukenut jonkin kirjan vai enkö ole.
Kun Kortelainen perusti oman kirjasivunsa, hän ei tiennyt, että Instagramissa olisi muitakin lukijoita.
– Sitten Instagram alkoi suositella minulle niitä tilejä ja huomasin, että täällähän on muitakin kirjatyyppejä.
Nykyisin kirjagram, eli Instagramin yhteisö, jossa ihmiset kertovat ja arvioivat lukemiaan kirjoja, on valtavan suuri. Suosituimmilla suomalaisilla kirjagrammaajilla seuraajia on tuhansia. Englanniksi bookgram tai bookstagram on vielä suurempi ilmiö. Kortelaisella on noin 850 seuraajaa.
– Minähän en panosta kuviini yhtään, enkä ole kovinkaan sosiaalinen siellä. Mutta kiva, jos joku löytää sivultani kirjavinkkejä, Kortelainen sanoo.

Kirjagramia Kortelainen kehuu ja voi suositella.
– Yhteisö on ihana. Siellä puhutaan lukemisesta ilon ja positiivisuuden kautta. Esimerkiksi Facebookissa keskustelu on välillä niin kärkästä. Itse tykkään lukea, miten eri lailla jokainen kokee jonkin tietyn teoksen hyvyyden. Itsestä kirja on saattanut olla ihan huono mutta joku toinen ylistää, Kortelainen miettii ja lisää, että kirjagramissa toisten päivitysten lukeminen on vähän kuin nykyajan lukupiiri, kun omassa arjessa toisia paljon lukevia on vain vähän.

Kortelainen lukee erityisesti dekkareista cozy crimea, eli kevyempää jännitystä, sekä suomalaisia ja brittidekkareita. Lisäksi hän lukee kaikki matkakertomukset tai sellaiset kirjat, joissa joku muuttaa maailmalle pidemmäksi aikaa.
– Se on ilmaista nojatuolimatkailua. Niitä vain julkaistaan valitettavan vähän.
Myös elämäkerroista hän usein pitää ja muutama ”ihan hömppä” pitää lukea aina välillä.
– Lukeminen on minulle keino rentoutua ja asia, joka tuo iloa. Siksi luen enimmäkseen kevyttä, koska se on rentoutumiskeino. Luen aina illalla ennen nukkumaanmenoa. Toivoisin välillä, että lukisin enemmän myös rankemmista aiheista ja tarttuisin sellaisiinkin, jotka ei ole niin turvallisia itselleni. Lukuhaasteissa on pitänyt lukea esimerkiksi scifiä ja se oli ihan mielenkiintoista.

 

Petra suosittelee lukijoille

Sari Rainion ja Juha Rautaheimon dekkarisarja
”Vainajat eivät vaikene aloitti rikosylikonstaapelista ja oikeuslääkäristä kertovan sarjan. Kolmas osa on nyt tulossa. Nämä ovat olleet tosi hyviä, vähän erilaisia.”

Elina Backmanin Saana Havas -sarja
”Backmanin dekkareista pidän myös. Näistä jokainen on keskenään tosi erilainen. ”

Marika Lehdon elämäkerrat
”En ole erityisen kiinnostunut urheilusta mutta Lehdon urheilijoista kirjoittamat kirjat ovat olleet tosi hyviä. Mikkeliläisellä Lehdolla on kynä hallussa.”

 

Elina Alanne

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0