Valtava vaihtourakka

17.4.2024 Ajankohtaista
Sähkö
Elveran verkostoasentaja Pasi Purhonen vaihtaa uutta, älykkäämpää sähkömittaria vapaa-ajan asuntoon. Vaihdot tehdään, koska nykyiset tuntimittarit ovat 2020-luvun aikana tulossa käyttöikänsä päähän ja nyt tarvitaan uudenlaisia ominaisuuksia, Järvi-Suomen Energialta kerrotaan.

Jokainen sähkömittari vaihtuu lähivuosina uuteen. Oman vaihtoajan voi tarkistaa netistä.

Jokainen sähkömittari Järvi-Suomen Energian verkkoalueella vaihdetaan lähivuosina uuteen. Mittariuudistus toteutetaan yhteistyössä Kymenlaakson Sähköverkon ja PKS Sähkönsiirron kanssa. Vuoteen 2027 mennessä mittarit vaihdetaan yhteensä 300 000 asiakkaalle.
– Tavoitteena on, että syyskuuhun 2026 mennessä on meidän kohteet vaihdettu. Nyt on asennettu jo noin 9000 mittaria ja tämän vuoden tavoite on 40 000, kertoo Järvi-Suomen Energian palvelupäällikkö Antti Latsa.
Mittarinvaihtajat liikkuvat keväällä ja kesällä Mikkelissä esimerkiksi Haukivuoren seudulla. Loppuvuodesta on Ristiinan seudun ja Hirvensalmen vuoro.
– Tämä vuosi on nyt aikataulutettu. Aina tietty maantieteellinen alue kerrallaan edetään, Latsa kertoo.
Hän toteaa, että asentajien aikataulut on suunniteltu niin, että karkeasti jakaen taajamissa liikutaan talvella ja haja-asutusalueilla kesäaikaan, jolloin siellä ajeleminen on helpompaa. Vuoden 2024 asennusaikatauluja voi hakea osoitteen perusteella www.mittarikiertue.fi-sivustolta.
– Varmaankin kesällä saamme sinne sitten jo myös ensi vuoden aikataulua. Homma on saatu nyt hyvin pyörimään. Aloitus on mennyt ihan suunnitelmien mukaan, Latsa sanoo.

Uudet älymittarit mahdollistavat entistä tarkemman tiedon sähkönkäytöstä. Kun ennen asiakkaan sähkönkulutusta mitattiin tunnin tarkkuudella, uudet mittarit mittaavat sitä 15 minuutin tarkkuudella. Tästä on hyötyä sekä sähköntoimituksessa että asiakkaalle. Esimerkiksi kulutustietoa saadaan jatkossa noin 2–3 tunnin viiveellä mittaushetkestä.
– Tietoa aletaan saada sieltä aika lailla reaaliajassa. Tieto parantuu ja nopeutuu, mikä on hyvä esimerkiksi myrskyjen jälkeen.
Uudet mittarit sisältävät niin sanotun kotiautomaatioliitännän eli HAN-portin. Se mahdollistaa kulutusmittauksen saamisen asiakkaan omaan käyttöön reaaliajassa.
– Tämä voi olla esimerkiksi sähköautoa ladatessa hyvä, jos kaipaa tietoa sopivasta tehosta. Tai jos muuten haluaa seurata omaa sähkönkäyttöä, Latsa sanoo.
Mittarinvaihdon jälkeen HAN-portin tiedot saa käyttöön ottamalla yhteyttä Järvi-Suomen Energian asiakaspalveluun. Portin avaaminen ja käyttö ovat maksuttomia.
Pohjimmiltaan mittarinvaihto liittyy EU:n laajuiseen sopimukseen, jolla pyritään vähentämään rakennusten energiankulutusta. Tavoitteena on edistää siirtymää fossiilisista energialähteistä uusiutuviin.

Mittarinvaihto

• Jokainen mittari vaihdetaan lähivuosina.
• Mittarinvaihto on asiakkaalle maksuton eikä vaadi toimenpiteitä, jos mittarille on esteetön pääsy.
• Kun oman mittarin vaihdon aika on, siitä tulee tekstiviesti noin kaksi viikkoa ennen vaihtoa.
• Jos vaihto vaatii asiakkaan läsnäoloa, tekstiviestissä on ohjeet, kuinka toimia.
• Varsinaisesta vaihtotyöstä vastaa Elvera. Mittarit toimittaa Aidon.

Lisätietoa www.mittarikiertue.fi.

ELINA ALANNE

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0