Ankat valtasivat GalleriArin

20.3.2024 Ajankohtaista
Taide
Tomi Savolainen maalaa olohuoneessa. Kuvan hetkellä taustalla pyöri lapsille Pikku Kakkonen mutta yleensä perheenisä taiteilee vain lasten nukkuessa.

Tomi Savolainen mietti, miksei ankkakin voisi ottaa selfieitä. Näin syntyi Mr Lussukka.

Kun Tomi Savolaisen kolme lasta on illalla saatu nukkumaan, alkaa hän maalata. Hänen työskentelypisteensä on olohuoneen nurkassa, joten lapsiarjessa rauhassa tekeminen on usein muulloin hankalaa.
– Maalaan öisin, ja välillä vapaapäivisin, autokorinkorjaajana työskentelevä Savolainen kertoo.
Hän on aina tykännyt piirtämisestä ja maalaamisesta mutta aktiivisessa tekemisessä oli lähes 10 vuoden tauko.
– Sitten innostuin vesiväreistä ja aloin maalata. Jostain tuli sitten mieleen ankkahahmo ja niitä onkin sitten syntynyt aika monta. Kokeilin, miten piirtäisin ankan ja siitä tulikin aika kivannäköinen.
Savolaisen ankka Mr Lussukka puuhailee tauluissa yksin ja kaverinsa Murmurin kanssa. Mr Lussukka sai oman Instagram-tilinsä joulukuussa.
– Siellä kerrotaan Mr Lussukan elämästä. Jostain tuli mieleen, että ihmiset ottavat selfieitä, niin miksei sitten ankkakin, Savolainen kertoo.

Ristiinassa asuvan Savolaisen ensimmäinen taidenäyttely ”Tomi Savolainen, Selfie” on maaliskuussa nähtävillä Mikkelissä GalleriArissa. Savolainen oli itse yhteydessä galleriaan, jossa innostuttiin tauluista kovasti.
– Kivahan se on, että muutkin niitä näkee.
Kun Savolainen vei jo osan tauluista galleriaan, kannustettiin sieltä häntä maalaamaan niitä näyttelyyn vielä lisää.
– Nyt on ollut vielä loppukiri menossa. Kyllä se tavallaan työstä käy, mutta on mukavaa. Olen tottunut aikatauluihin, mies tuumasi ennen näyttelyn avautumista.

Maalaamisen Savolainen kertoo olevan vastapainoa työlle.
– Töissä pitää tehdä millintarkasti, niin tässä saa antaa mennä ja katsoa, mitä tulee. En suunnittele tarkkaan etukäteen, vaan annan kuvien tulla päästä käteen.
Nyt hän on ehtinyt maalaamaan vain ankkoja akryyliväreillä mutta itse asiassa mieleisintä olisi tehdä vesiväreillä.
– Tykkään maalata koiria. Myös kaupunkikuvat ovat mukavia. Ihmisiäkin on kiva tehdä välillä. Eli teen kaikkea, mitä tulee mieleen, Savolainen kertoo.
Hän maalaa myös tilauksesta. Tällä hetkellä maalaaminen on hänelle rauhoittava ja kiva harrastus.
– Mutta jos tauluja alkaa enemmän menemään, niin tehdään. Olisihan se mukavaa, Savolainen vastaa kysyttäessä, voisiko taide olla joskus hänelle myös tulonlähde.

Tomi Savolainen, Selfie -näyttely GalleriArissa, Kasarminkatu 3, Mikkeli, 30.3. saakka. GalleriAri on avoinna ti–pe 10–17 ja la 10–13. Vapaa pääsy.

ELINA ALANNE

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0