Ekokampaamo avaa Ristiinassa

28.2.2024 Ajankohtaista
Yrittäjät
Eveliina Tevala tekee kampaajan töitä jatkossa Ristiinassa. Liike Säästöpankin talossa avautuu todennäköisesti maaliskuussa.

Jos Eveliina Tevala ei olisi opiskellut ekokampaajaksi, hän olisi varmasti vaihtanut jo alaa.

Kun parturi-kampaaja Eveliina Tevala yli 20 vuotta sitten opiskeli alalle, opinnoissa todettiin, että puolet teistä tulee allergisoitumaan työn kemikaaleille ja joutuu sen vuoksi vaihtamaan alaa.
– Välillä mietin, että jos joka toinen putkimies sairastuisi työnsä vuoksi, niin olisiko se kaikille vaan ihan ok, Tevala pohtii naisvaltaisen alan tilannetta.
Hän on tehnyt parturi-kampaajan töitä jo yli 20 vuotta. Työvuosista jo yli puolet Tevala on ollut ekokampaaja.
– Vuonna 2010 kävin koulutuksen ja minulla on ollut ekokampaamo Lappeenrannassa yhdeksän vuotta. Olisin varmasti jo vaihtanut alaa, jos en olisi ekokampaaja. Minulle tämä on ainut vaihtoehto tehdä tätä työtä, hän miettii.
– Ekokampaajakoulutuksessa on todella paljon sellaista asiaa, mikä pitäisi opettaa alan opiskelijoille jo heti. Siellä oppii paljon sellaista tietoa, mikä olisi tärkeää tietää. Suosittelen lämpimästä koulutusta kaikille kampaajille, Tevala sanoo.

Omaa kampaamoa hän on pyörittänyt aiemmin Suomenniemellä ja Lappeenrannassa. Jatkossa Tevalan löytää Ristiinasta, jossa EcoSalon Eden avautuu Säästöpankin talon liiketilassa maaliskuussa.
Suurin syy muutokseen on Tevalan oma arki ja se, että Lappeenrannantie on tullut hänelle jo turhan tutuksi.
– Tyttäreni harrastaa urheilua tavoitteellisesti. Hänen koulunsa on täällä Ristiinassa ja harjoitukset Mikkelissä. Nyt kun tytön treenaaminen on erittäin tiivistä, niin harkkakuljettaminen on tehnyt arjesta haastavaa, Suomenniemellä asuva Tevala kertoo.

EcoSalon Edenin hän toteaa olevan koko perheen parturi-kampaamo.
– Ekokampaamoissa on sekin hyvä puoli, että myöskään lapset eivät joudu olemaan kemikaalihöyryjen keskellä.
Ekokampaamoissa värjäykset tehdään kasviväreillä ja sekä hiuspohjaa että hiusta hoidetaan esimerkiksi savella, turpeella tai merilevällä.
– Kaikki kasvivärit jo itsessään ovat hiusta ja hiuspohjaa hoitavia, Tevala kertoo.
Hän toteaa, että monenlaiset värjäykset ekokampaamoissa onnistuvat mutta permanentit eivät.
– Siihen ei ole luonnonmukaista vaihtoehtoa olemassa.

Ekokampaamon asiakkaaksi tullaan monesta syystä. Osa on tiedostanut, miten vaarallisia kemikaalit ja niiden kuorma ovat. Toiset ovat jo niille allergisoituneet tai herkistyneet. Jotkut ovat enemmän kiinnostuneita ympäristöasioista ja miettivät koko kosmetiikkateollisuuden prosessia.
– Syitä on monia, ja jollain saattaa olla näistä kaikki. Itse koen, että tämä on omille arvoilleni sopiva tapa tehdä tätä työtä. Jos joskus ennen ajattelin, että haluan testata kaikkia kosmetiikkatuotteita itse, niin nykyään ajattelen enemmänkin niin, että mitä sitä suostuu enää iholleen laittamaan, Tevala toteaa.

ELINA ALANNE

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0