Kimmo Hänninen haluaa ymmärtää ihmistä kokonaisvaltaisesti ja alkoi opiskella kiinalaista lääketiedettä.
Jo pitkään Kimmo Hänninen on ollut kiinnostunut ihmisen kokonaisvaltaisesta huomioimisesta. Nyt hän opiskelee kiinalaista lääketiedettä ja Kimmon jooga, neula ja kuppaus tekee erilaisia hoitoja Ristiinassa. Hänen aikataulunsa löytää tuon nimiseltä sivulta Facebookista. Hänninen opiskelee ja tekee hoitoja oman työnsä ohessa.
–Noin kolmisen vuotta sitten löysin Ristiinan kirjastosta kirjan akupainannasta. Se oli niin mielenkiintoinen, että uusin lainan monta kertaa ja aloin miettiä, missä voisin opiskella aiheesta lisää.
Opiskelupaikaksi löytyi Kiinalaisen lääketieteen akatemia Helsingistä.
– Siellä tehdään harjoittelut Eiran akupunktioklinikalla, eli sairaalamaailmassa. Se kiinnosti, ja toki Helsinkiin on täältä helpompi matkustaa opiskelemaan kuin esimerkiksi Tampereelle tai Ouluun, Hänninen kertoo.
Hän aloitti opinnot tammikuussa 2023.
– On ollut ihan tosi mielenkiintoista. Olen tosi innoissani.
Hänninen ohjaa edelleen myös joogaa kansalaisopistossa. Hän toteaa, että nykyisten opintojen myötä on vain entisestään vahvistunut kiinnostus ihmiseen kokonaisuutena.
– Ihmisen kehossa on paljon voimavaroja, mitä aktivoimalla voidaan saada vaikutuksia aikaan. Kiinalaisessa lääketieteessä ei hoideta vain oiretta vaan pyritään löytämään ne syyt, mitkä oireen aiheuttavat ja näin saamaan oire vähäisemmäksi ja poistetuksi.
Hännisen opintoihin kuuluu 800 tuntia itsenäistä hoitojen harjoittelua. Siksi hän vuokrasi Ristiinasta työhuoneen ja ottaa asiakkaita opiskelijahinnalla vastaan.
Hän tekee muun muassa kuivakuppausta, akupunktiota, akupainantaa, Tuina-hierontaa ja guashaa.
– Guasha on nyt jopa vähän muodissakin, eli sitä käyttävät myös monet kosmetologit kasvojen hoidossa. Se on vanha menetelmä, jossa kivellä käsitellään hoidettavien alueiden lihaksia. Sitä voi verrata moniin faskiamenetelmiin. Tuina-hieronta tehdään vaatteiden päältä. Siinä on ajatuksena saada pintaverenkiertoa ja aineenvaihduntaa käyntiin. Se voidaan tehdä esimerkiksi ennen akupunktioneuloja, Hänninen selventää.
Hänninen kaivelee esille myös moksan, eli hiilitikun, jota hän voi käyttää hoidoissa.
– Tällä lämmitetään läheltä ihoa akupunktiopisteitä, hän näyttää.
Hän lisää, että kaikkia hoitoja voi tehdä myös yhdessä.
– Voi esimerkiksi tehdä kuivakuppauksen ja laittaa sen jälkeen yhden tai muutaman akupunktioneulan vaikuttamaan.
Akupunktio on varmasti monelle ainakin jo käsitteenä tuttua mutta Hänninen naurahtaa, että välillä ihmisillä on mielikuva, että siinä keho pistellään täyteen neuloja.
– Mutta neulojen määrä ei ole siinä mikään itseisarvo. Joskus yksikin neula riittää. Niiden paikat pitää oireiden perusteella miettiä tarkkaan.
Hänninen suosittelee kiinalaisen lääketieteen hoitoja kaikille.
– Rohkeasti vain kokeilemaan! Apua voi saada esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinvaivoihin liittyviin kiputiloihin. Jotkut saavat näistä hoidoista apua esimerkiksi migreeniin tai unettomuuteen. Se täytyy totta kai muistaa, että ei kiinalainenkaan lääketiede kaikkeen pysty. Jos nivelissä on kulumaa, niin kirurgille on usein mentävä. Mutta sen tekonivelleikkauksen jälkeen, jos jää esimerkiksi liikerajoitteita, niin niihin voi saada hyvinkin apua akupunktiosta tai kuivakuppauksesta.
ELINA ALANNE