Vaadi poliisia näyttämään virkamerkki

15.11.2023 Ajankohtaista
Poliisi
Itä-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Toni Reinikainen kertoo poliisin jalkautuvan tapahtumiin, joissa on helppo tiedottaa erityisesti senioriväkeä mahdollisista huijausyrityksistä.

Rikolliset käyttävät huijauksissa hyväkseen teknologiaa, mutta saattavat myös lähestyä henkilökohtaisesti.

Erilaisia huijausyrityksiä on liikkeellä monessa eri muodossa. Rikolliset lähettävät tekstiviestejä, soittavat tai lähestyvät jopa kasvotusten. Itä-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Toni Reinikainen kertoo poliisin jalkautuvan tapahtumiin kertomaan kuinka rikolliset toimivat ja kuinka heidän asettamiltaan ansoilta välttyy.
– Rikolliset käyttävät hyväkseen rakkautta, sijoittamista, ”Hei äiti” tyyppisiä viestejä ja paljon muita konsteja, joilla saadaan ihmisiä siirtämään rahaa heille. Myös poliisina esittäytymistä harrastetaan, poliisilla on kuitenkin aina virkamerkki, jonka mielellämme näytämme.
Mikäli oven taakse ilmestyy poliisi esittämään vaatimuksia, on myös vaadittava poliisia näyttämään virkamerkkinsä.
– Siihen ei riitä tämä lätkä, jossa on poliisin tunnus. Kuka tahansa voi askarrella tällaisen, Reinikainen muistuttaa.

Myös pankkitunnuksien kalastelua harrastetaan ja monelle on selvää, ettei niitä anneta ulkopuolisille. Kömmähdyksiä kuitenkin sattuu, kun puhelimen päässä oleva henkilö esiintyy esimerkiksi virkavallan edustajana.
– Totuus on se, ettei pankki tai poliisi tarvitse ikinä kenenkään pankkitunnuksia. Jos meille tulee tarvetta päästä tilitietoihin käsiksi, pääsemme niihin ilman asiakkaan tunnuksia, Reinikainen toteaa.
Jos kuitenkin huomaat tehneesi virheen ja lähettäneesi rahaa jollekin ulkopuoliselle taholle, on syytä ottaa esimerkiksi hätänumeroon yhteys.
– Moni saattaa jättää ilmoittamatta asiasta, koska häpeää huijatuksi tulemista.
Vaikka tunne on luonnollinen reaktio, ei missään nimessä pidä jättää ilmoittamatta asiasta. Jos rahan kierto saadaan katkaistua, se on jopa mahdollista palauttaa oikealle omistajalle.

Reinikainen kertoo, että hiljattain oli liikkeellä sijoitushuijausketju, jossa käytettiin Sanna Marinin kuvaa luottamuksen luomiseksi. Rahaa saatetaan sijoittaa tämän kaltaisiin huijauksiin satoja tai jopa tuhansia euroja.
– Kyllä näitäkin tulee ilmi, että on otettu pikavippejä sijoituksia varten vaimolta tai mieheltä salaa, Reinikainen harmittelee.
Rikolliset käyttävät monesti robotteja viestien lähettämiseen, ja jos huijauksen kohde nappaa syötin, viestittelyä jatkaa oikea henkilö.
– Jos viestejä lähetetään tuhat ja yksi maksaa pyydetyn summan, niin rikollisen voitto on 100 prosenttinen, koska rikollinen ei ole menettänyt tai myynyt mitään, Reinikainen toteaa.

 

Jos olet päätynyt…

…epäilyttävälle sivustolle tai saanut viestin, jossa sinulta pyydetään henkilötietoja tai kirjautumista, toimi seuraavasti:

• Älä vastaa viestiin tai syötä tietojasi sivustolla oleviin kenttiin.
• Älä klikkaa viestissä tai verkkosivulla olevia linkkejä, äläkä lähetä tietojasi eteenpäin.
• Jos epäilet, että pankkitunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota heti yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun. Tee tämän jälkeen rikosilmoitus poliisille.
• Jos epäilet, että henkilötietojasi on päätynyt vääriin käsiin, tutustu Suomi.fi-palvelun toimintaohjeisiin: Henkilötietojani on viety tai vuotanut – Suomi.fi
• Jos saat Kelan nimissä tulevan epäilyttävän viestin, ilmoita siitä osoitteeseen: tekninentuki@kela.fi.

 

EMMI MUSTONEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0