Talvikeli pisti konemiehet liikkeelle

15.11.2023 Ajankohtaista | Auto & Kone
Koneet
Etukone Oy:n Eero Immosen mukaan kysytyin vaihtokone tällä hetkellä on etukuormaajalla varustettu nelivetotraktori.

Korkotasoon ollaan konekaupassa jo tottumassa, mutta maatalouspuolen tukimaksatuksen aikataulumuutokset ovat käsillä ensimmäistä kertaa.

Kuun vaihteessa satanut ensilumi näkyi myös konekaupan puolella. Vaikka uusien koneiden kauppa on matalammalla tasolla aiempaan nähden, löytyy ammattivehkeille aina luontaista kysyntää.
Lumisade pisti puhelimet laulamaan. Näin kertoo konemyyjä Eero Immonen Etukoneelta.
– Etukuormaajalla varustetut nelivetotraktorit tuntuvat olevan nyt kysyttyjä.
Loppuvuotta kohden ammattiostajat tekevät tilinpäätösostoja. Perinteisesti loppuvuosi on ollut konekaupan kulta-aikaa, mutta ei enää takavuosien tapaan. Tähän yksi syy löytyy maataloustukien maksatusaikataulun pysyvistä muutoksista.

Nyt perussääntönä on se, että tukien maksaminen painottuu hakuvuoden joulukuulle ja seuraavan vuoden kevääseen, aina kesäkuun loppuun saakka. Käytännössä tämä tietää tiukkoja paikkoja viljelijöille, ja tämä näkyy myös kaikissa maaseutuyrittämisen palveluliikkeissä.

Immonen vahvistaa käsityksen, mutta mustia pilviä taivaalla ei muutosvaiheesta huolimatta näy. Kaluston hankkiminen on aiempaa suunnitelmallisempaa.
– Nyt suunnitellaan tulevaa. Ennakkokauppaa käydään etenkin työkoneista.
Näitä ovat esimerkiksi heinätyökoneet, kuten ajosilppurit, niittokoneet ja murskaimet.
Vaikka uusien traktoreiden kauppa on ollut hiljaisempaa, on koneliikkeillä riittänyt tekemistä. Ainakin Etukoneen huoltopuolella on ollut täystyöllisyys, sillä rauhallisempi uuskaupan tahti tietää töitä korjaamon ja varaosamyynnin puolelle. Olemassa olevasta kalustosta on pidettävä huolta, jotta työt sujuvat.
Vaihtokonekauppa on käynyt myös hyvin. Korkotasoonkin aletaan jo tottua, vaikka haikailua mataliin korkoihin vielä löytyy.
– Todennäköistä on, että halvan koron aika on ohi, ennakoi Etukoneen yrittäjä ja hallituksen puheenjohtaja Pekka Piispa.
Piispan mukaan rahalla on nyt historian valossa katsottuna järkevä hinta.
– Tämän kanssa pärjäämme varmasti, ihan kaikki osapuolet. Muistan elävästi kun investointipankkilainan korko oli 12 prosenttia, ja niistäkin ajoista on selvitty, mies rohkaisee.

JARNO LAATIKAINEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0