Aodes saapui mönkijämarkkinoille

15.11.2023 Auto & Kone
Mönkijä
Vääntöä on hyvin, ja moottorijarrutus toimii terävästi. USB- ja 12 V-liitännät sekä led-valot löytyvät vakiovarusteina, kuten myös käsisuojat ja puskurit.

Uusi tulokas kampeaa markkinasiivuaan hyvällä varustelulla ja maltillisella hinnoittelulla.

Uusin tulokas mönkijämarkkinoilla on kiinalainen Aodes. Merkki ei ole Suomen mvrkkinoilla entuudestaan tuttu, mutta ensi vuonna valmistaja, Shandong Odes Industry, juhlii jo 30-vuotista taivaltaan. Kysymyksessä on aidosti globaali merkki, sillä suurimmat vientialueet Euroopan ohella ovat Pohjois-Amerikka, Australia ja Etelä-Amerikka.
Mallisto koostuu tällä haavaa 650-, 800- ja 976-kuutiosenttimetrin moottoreilla varustetuista traktorimönkijöistä (T3b). Ensi vuonna tarjonta kasvaa lämpöhytillisillä T1b-malleilla. Kaikki voimanlähteet ovat kaksisylinterisiä V-Twin-moottoreita.

Tutustumisen alla oli hinnat alkaen malli, 650 S-W-Twin. T3b-luokkaan rajoitettuna moottorin teho on 46 hv (33,6 kw), ja rajoittamattomana 53 hv (39,5 kW) ja vääntö 62 Nm.
Sinkkupenkillä varustetussa mönkijässä tuntuu olevan käytännön voimaa hyvin. Tässä kohtaa esille tulee juuri kaksisylinterisen moottorin edut: reippaan vääntömomentin ohella tehokkuus, tasainen sekä miellyttävä käynti, rauhallinen liikkeellelähtö ja V-moottorin miellyttävä äänimaailma.

Aodes-mönkijöiden takuu on kolme vuotta tai 5 000 km. Hintaluokassaan varusteita on kelvosti, kuten led-valot, käsisuojat ja etu- ja takapuskurit sekä USB-liittimet kielivät. Heille, jotka tekevät mönkijällään aidosti töitä, kelvannevat varustelistalta etenkin 1 600 kg:n vinssi vetokoukun ohella.
Myös karkeat pyörät, CVT-vaihteisto ja sähköisesti kytkettävä tasauspyörästön etuperän lukko ovat paikallaan, ja edesauttavat pahoista paikoista selviämistä. Varsinkin tasauspyörästön lukko on oiva metsässä möyriville, sillä sitä ei saa kaikkiin kilpakumppaneihin edes rahalla.

Sattumaa vai ei, mutta Aodesin muodoissa on paljon samaa mitä Can-Am:ssa. Joka tapauksessa, muotoilusta ja varusteista kaupan käynti ei jääne ainakaan kiinni.

JARNO LAATIKAINEN

+1
1
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0