”Metsien tarkkailu on nyt erittäin tärkeää”

18.8.2023 Ajankohtaista
Metsien hyönteisvahingot ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2021.

Säiden lämpeneminen on saanut tuholaisten määrän rajuun kasvuun eritoten Etelä-, Keski- ja Itä-Suomen metsissä. Kirjanpainajien lisäksi vahinkoja aiheuttavat muutkin hyönteistuholaiset.
– Käsissämme on kasvava ongelma, joka vaatii reagointia, sanoo LähiTapiolan metsätalousliiketoiminnan johtava asiantuntija Marika Makkonen.
Lämpimien kesien ja sään ääri-ilmiöiden esiintyminen lisää monien metsätuhojen todennäköisyyttä. Kirjanpainaja on kuusien pahin tuholainen, jonka kanta kasvaa vauhdilla ja levittäytyy yhä pohjoisemmaksi kesien lämmetessä. Kuumat kesät tuhoavat nykyään myös mäntyjä.
– Pelkästään vuodesta 2021 vuoteen 2022 meille kirjattuja hyönteisvahinkoja oli 100 prosenttia enemmän. Alkukesän perusteella tulemme tänä vuonna ylittämään reippaasti viime vuoden, sanoo asiantuntija Anu Kemppainen LähiTapiolasta.
– Kirjanpainajista on puhuttu paljonkin, mutta myös muut tuholaiset tuottavat päänvaivaa. Esimerkiksi kuusentähtikirjaaja iskee nuorempaan puustoon, ja silloin kuusi kuivuu latvasta alkaen.

Tähän mennessä metsävahinkoja ovat eniten aiheuttaneet myrskyt ja lumet, mutta hyönteistuhot tulevat kasvattamaan osuutta vahingoista.
−. Myrsky ja lumi ovat siitä selkeämpiä, että ne loppuvat johonkin. Kirjanpainajatuho voi jatkua seuraavana kesänä, jos niitä ei hävitetä kerralla − ja levitä pahimmassa tapauksessa naapurin metsiin, toteaa Makkonen.
Makkosen ja Kemppaisen mukaan metsän tilaa on seurattava aktiivisesti – kerran kesässä tai syksyllä ei riitä. Jos lämpöä jatkuu pitkälle syksyyn, vuodessa ehtii syntyä kaksi tuholaissukupolvea.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0