Hämäläinen teki valloittavan mosaiikkikirjan

13.8.2023 Vapaa-aika
Mosaiikki valloittaa -teos
Sirpa Hämäläisen mosaiikkiaiheinen teos syntyi oman perheen mahdollistamassa työskentelyrauhassa.
Teoksen työstämiseen meni noin yksitoista kuukautta.

Mosaiikkitaitaja Sirpa Hämäläinen ajatteli aluksi, että kyseessä on vitsi, kun kustantamo Readmesta lähestyttiin häntä mosaiikkiaiheisen kirjan kirjoittamistoivein. Soitto kustantamosta oli kuitenkin aito pyyntö saada hänet kirjatalliin. Hänen kymmenen vuoden takainen, työkiireisiin hukkunut teoksen kirjoittamishaaveensa tuli taas ajankohtaiseksi.
– Kun soittelimme uudestaan, lupauduin tekemään teoksen materiaalit heinäkuun 2022 lopulle mennessä, pirteä nainen kertoo perheensä Mosaiikkimyymälässä.
Kun päätös kirjan kirjoittamisesta oli tehty, Hämäläinen sai projektista sekä perheestään todelliset innostajat. Kirjatyölle oli vain raivattava tilaa kalenteriin.

Kustannussopimus ja aikataulut Mosaiikki valloittaa -kirjasta solmittiin loppuvuodesta 2021. Hämäläinen sai vapaat kädet toteuttaa teostaan, sillä mosaiikkien monipuolinen maailma ei ole yleisesti tunnettua. Noin neljän kuukauden alkuvaiheessa hän työsti sisältöä mielessään ja teki muistiinpanoja. Sitä seuraavat 6–7 kuukautta hän kirjoitti ja valokuvasi.
Hämäläinen kirjoitti kaikki tekstit tunnistettavalla tyylillään, joka oli hioutunut DIY-pakkausten ohjeita sommitellessa. Hän myös otti talvikuvia lukuun ottamatta teokseensa tulevat kuvat, joihin sai taittajalta ohjeistuksen. Talvikuvat otti ammattikuvaaja.
– Minulla on rikas mielikuvitus, joten työ edistyi välillä helpostikin, tekijä sanoo.
Readmen tiimi taas hoiti kokonaan mosaiikkikirjan markkinointi- ja levityspuolen.

Hämäläisen opastava kirja ehti vuoden 2022 joulumyyntiin, mutta ei valitettavasti vielä kirjamessuille.
– Oli huikea tunne nähdä valmis tuote stressaamisen jälkeen, käsityöammattilainen kuvailee projektin huipennuttua.
Hämäläinen on saanut värikkäästä ja selkeästä tietokirjastaan positiivista palautetta, ja hän on itsekin tyytyväinen lopputulokseen. Mosaiikki valloittaa antaa kipinää sellaisellekin lukijalle, joka ei aiemmin ole tehnyt mosaiikkitöitä. Sisällöltään ja ulkoasultaan hyvin aikaa kestävästä kirjasta painettiin painos, joka liikkuu nelinumeroisessa luvussa.
– Uusintapainosta ei ole vielä otettu, Hämäläinen nauraa.
Mahdollisesti tulevaisuudessa tehdään vielä kakkososa, johon tulee vaikkapa puutarhatöitä.

Hämäläinen pitää mosaiikkitöistä yhä siksi, että hänellä on intohimo käsillä tekemiseen. Erilaiset värimaailmat antavat myös rajattomasti vaihtoehtoja.
– Lisäksi mosaiikit taipuvat moneen, ja aina voi keksiä jotakin uutta, hän kuvailee.
Nykyisiä lempitöitä ovat tontut sekä pöydän ja tuolin muodostama puutarhasetti, vaikka kaikkia töitä on hänestä kiva ideoida.

 

VIRPI KONTINEN

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0