Käärijä tuli Varkaudesta

14.7.2023 Auto & Kone
Old Timer Run
Jani ”Tuoppa” Tuovinen hankki Chryslerinsa viisi vuotta sitten osina. Osien puutteesta johtuen rakentelussa on pitänyt käyttää paljon mielikuvitusta.
Kun auto rakennetaan osalaatikoista usean väliomistajan jälkeen, ei tehtävä ole helpoin mahdollinen.

Old Timer Runiin oli saapunut myös varkautelainen Jani ”Tuoppa” Tuovinen vihreällä Chrysler 3W Business Coupé autollaan. Viiden vuoden ajan auton omistanut Tuoppa rakensi ensimmäiset kaksi vuotta osalaatikoissa ollutta autoaan.

1940-luvulla kaupparatsujen ajokkina tunnetussa Chryslerissa on iso tavaratila ja kolmen istuttava sohvapenkki, josta saa oikean laidan taitettua alas. Näin mukaan mahtuu pidempikin kappaletavara. Alun perin aihio on tuotu Suomeen vuonna 1988.
– Tämä oli seikkaillut 20 vuotta milloin kenelläkin, mutta sinä aikana tästä ei valmista tullut. Itseasiassa matkan varrella oli vain hävinnyt paljon osia, Tuoppa kertoo.
Niinpä mittarien, listojen ja takavalojen osalta piti tehdä muita oivalluksia. Esimerkiksi konepellin halkova kromilista on tehty kiiltävästä rosterista. Tekniikkana Tuopan autossa on naapurikonserni Chevroletin 305 pikkulohko jatkeenaan 3-vaihteinen TH 350-automaatti sekä saman valmistajan perä.

Varkauden oma harrasteajoneuvokerho, Small Town Cruisers, pitää Tuopan mukaan sisällään kaikenlaisia autoharrastajia. Aktiivisia toimijoita on noin 20, joista jokainen auttaa toistaan tarpeen tullen.
– Tykkään raplata itse käsillä jotain. Talliporukalta olen myös saanut apua tähän projektiin.
– Itse en ole mikään synnynnäinen autoharrastaja. Tämä alkoi vasta myöhemmällä iällä, aiemmin kaksipyöräisten parissa viihtynyt mies kertoo.
Tuoppa tietää kenties harrastuksen tärkeimmän annin olevan muuta kuin autoihin liittyvää.
– Tämä on sosiaalista hommaa, mies painottaa.
Mattavihreällä autolla ajellessa on saanut varsinkin tänä keväänä kuulla.
– Pienet ihmiset kutsuvat tätä Käärijäksi, Tuoppa kertoo huvittuneena.
Mikäpäs siinä, mutta auton värisävy on kuulemma alun perin kotoisin Jägermeister-pullon etiketin vihreästä.

Paasosen nappasi ykköspytyn

Visulahden nurmialueelle saapui tänä vuonna yli 400 harrasteajoneuvoa. Jo 32. kerran järjestetyssä St. Michel Oldtimer Runissa ovat esillä sulassa sovussa niin jenkkiraudat, euroharrasteautot kuin kaksipyöräisetkin. Kromi kiilsi ja juttu kulki, eikä kenelläkään ollut kiire mihinkään.
Arvostetuimman palkinnon eli People Choice-palkinnon pokkasi tänä vuonna Vesa Paasonen vuosimallin 1934 Ford 2D 3W Coupélla. Sama mies palkittiin myös Special-erikoismaininnalla ansiokkaasta toiminnasta Old Timer Runin hyväksi tehdystä työstä.

JARNO LAATIKAINEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0