Konekauppa vetää taas

8.5.2023 Auto & Kone
Vaikka talvesta ennustettiin vaikeaa, niin toisin kävi.

Traktori- ja konekaupassa käy positiivinen myötä vire. Puheet heikosta saatavuuden ja korkean korkotason tulppaamasta kaupanteosta eivät näytä enää pitävän paikkaansa. Näin tuntuu olevan asianlaita ainakin mikkeliläisessä Etukone Oy:ssä.
Uusien traktoreiden ja työkoneiden lisäksi kysyntää on riittänyt myös vaihtolaitteiden osalta. Myyjäpuolella asia nähdään yksinkertaisesti käänteenä paremmasta.
– On ollut todella positiivinen aloitus. Uskoisin, että tämä johtuu patoutuneesta tarpeesta, sillä näitä ostetaan vain tarpeeseen, yrittäjä Pekka Piispa tähdentää.

Traktoreiden toimitusajat ovat maltilliset, jos niitä verrataan henkilö- ja pakettiautoihin. Tämä johtuu Piispan mukaan siitä, että koneiden kohdalla ei useimmiten valita esimerkiksi väriä. Vaikka erilaisia lisävarustevaihtoehtoja on paljon, niin siitä huolimatta uuden koneen saa räätälöidysti keskimäärin puolessa vuodessa.
Joitakin malleja on saatavilla vaikka heti, sillä maahantuojien varastoissa on jälleen vaihtoehtoja. Kaupanteossa saatavuus on ohjannut valintoja, ja näin tapahtunee jossain määrin jatkossakin.
– Onhan tämä aika pistänyt meidät kaikki tietyllä tavalla nöyremmiksi. Varusteiden suhteen ei olla niin ehdottomia kuin aiemmin, Piispa tietää kertoa.

Mutta mitä on tapahtunut paikallisella tasolla, kun kaupanteko on piristynyt? Piispan mielestä kysymys on isomman tason asioista.
– Varmaan yleinen turvallisuuden tunne on kasvanut, ja tunne siitä että elämä jatkuu vaikka kapuloita rattaisiin välillä tuleekin.
Koronan ja Ukrainan sodan aikana tilanne on ollut hyvä koneiden huolto- ja varaosapalvelujen osalta ja töitä riittää edelleen. Myös loppuvuoden osalta tilanteen ennakoidaan pysyvän hyvänä. Ainoa mistä tuntuu olevan Piispan mukaan pula markkinoilla, ovat uudet sekä käytetyt traktorikäyttöiset klapikoneet.
– Niitä jos jostain saisi hommattua, niin ostettaisiin heti, kauppamies sanoo lopuksi.

 

JARNO LAATIKAINEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0