Turvaistuimen käytössä puutteita useammin, kun kuljetetaan lasten kavereita

16.3.2023 Auto & Kone

Liikenneturvan huoltajille suunnattu kysely kertoo, että jos kyydissä on myös muita kuin oma alle kouluikäinen lapsi, osa huoltajista on valmiimpi joustamaan asianmukaisen turvalaitteen käytöstä.
Onnettomuustietoinstituutin lasten liikenneonnettomuudet -raportti nosti esiin, että lasten liikennekuolemien taustalta löytyy puutteita turvalaitteiden käytössä. Joko lapsella ei ollut mitään turvalaitetta tai lapsen käytössä olleessa turvalaitteessa tai sen kiinnityksessä oli puutteita.
Turvaistuimen oikea kiinnitys koskee myös turvavöitä, sillä paksut toppavaatteet saattavat estää turvalaitteen vöiden riittävän kiristymisen törmäystilanteessa.

Liikenneturvan suositus on, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa vähintään neljävuotiaaksi asti. Näin siksi, että lapsen pää on suhteessa painavampi ja kolarissa pää voi retkahtaa eteenpäin aiheuttaen vakavan vamman. Vauva matkustaa aina turvakaukalossa.
Turvaistuinta on hyvä käyttää 150 cm pitkäksi asti. Selkä menosuuntaan turvaistuimen jälkeen turvallisin lapselle on turvavyöistuin, joka suojaa myös sivutörmäyksissä. Lapselle turvallisin paikka autossa on turvaistuimessa takapenkillä.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0