Toiminnan keskiössä on ihminen

Kierrätys
Toiminnanjohtaja Ville Luukkanen käyttää innokkaasti oman kahvilan palveluita. Jere Pulkka oli ensimmäistä päivää töissä.
Kierrätyksestä parhaiten tunnettu Uutta Elämää haluaa vahvistaa hoivan tukipalveluita.

Mikkelin Toimintakeskus ry:n pyörittämän Uutta Elämää Groupin toiminta on niin moninaista, ettei se oikein mahdu yhteen virkkeeseen. Uutta Elämää Group auttaa ihmisiä pääsemään kiinni työelämään. Työkykyä parannetaan kouluttamalla, valmentamalla ja kuntouttamalla. Tärkeää on myös työllistämisyhteistyö yritysten ja yhteisöjen kanssa. Esedun kanssa tehdään paljon.
Suurin osa toiminnoista liittyy kierrätykseen. Työntekijöitä on noin 40, ja joka päivä kohdataan parisataa valmentautujaa.
Samalla, kun Uutta Elämää Groupin toiminnanjohtajana elokuussa aloittanut Ville Luukkanen on pyrkinyt tutustumaan yhteisönsä moninaiseen toimintaan, hän on vetänyt jo strategian päivitystyötä.
– Minut on otettu hyvin vastaan työyhteisöön. Tämä on ollut hirveän hyvä kokemus, Luukkanen sanoo.
Hän näkee, että kaiken Uutta Elämää -toiminnan keskiössä ovat ihmiset. Heidät otetaan vastaan sellaisina kuin he ovat, ja tarkoitus on auttaa jokaista elämässä eteenpäin.

Mikkeliläisille tutuin osa toimintaa on Uutta Elämää -kierrätysmyymälä Raviradantiellä. Perinteisen kirpputoritavaran lisäksi siellä on hyvin varustellut kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan osastot. Monet kunnostetut pesukoneet ja jääkaapit voivat olla parempia kuin nykyiset uudet.
– Meillä on omana erikoisuutena hyvin laadukasta osaamista niiden korjaamisesta, Luukkanen sanoo.
Jos myymälästä uskaltautuu menemään vielä muutaman askelen eteenpäin, saapuu sympaattiseen kahvilaan, jossa tarjotaan myös ruokaa. Luukkanen kehuu tuoreita pullia ja suosittelee lounasta.
– Meidän kahvila-ravintolamme on yksi kaupungin parhaiten pidettyjä salaisuuksia. Voin sanoa täysin rehellisesti, että en ole löytänyt maultaan yhtään parempaa lounaspaikkaa Mikkelistä.
Tiskin takana palvelee Jani Immonen, joka on ollut töissä ravintolassa neljä kuukautta. Se on yhtä kauan kuin hän on toiminut ravintola-alalla. Immonen kertoo pitävänsä työstä todella paljon. Sitä riittää täysillä työtunneilla.

Kuntouttavan työtoiminnan järjestämisvastuu siirtyi vuodenvaihteessa Mikkelin kaupungilta hyvinvointialue Eloisalle. Uutta Elämää Groupille ei tapahdu mitään oleellista muutosta, paitsi sen toimintakenttä voi vielä laajeta muihinkin kuntiin.
Yritysyhteistyötä Luukkanen haluaa lisätä.
– Meidän pitää verkostoitua vielä tiiviimmin yksityisten työnantajien kanssa. Pitää saada enemmän yksityisiä työnantajia mukaan tarjoamaan räätälöityjä mahdollisuuksia työllistymiseen.
Parhaillaan kehitellään hoiva-alalle tarjottavia tukipalveluita.
– Se tarkoittaa kaikkea sellaista duunia, mihin ei tarvita Valviran pätevyyksiä, mutta joka auttaa senioreita selviämään arjessa. Meille voi soittaa, ja meiltä löytyy tekijä.
Yritysten markkinoita näillä palveluilla ei ole tarkoitus viedä, Luukkanen vakuuttaa.
– En näkisi sitä vaarana. Ei meistä markkinatoimijaa tule tekemälläkään. Haluamme täydentää sitä, mitä on.

 

Enemmän mukaan tapahtumiin

Mikkelin keskustaan ei tällä tietoa ole tarkoitus perustaa myymälää. Sen sijaan erilaisiin tapahtumiin Uutta Elämää haluaa mennä enemmän mukaan. Pop up -hengessä voisi pistää pystyyn vaikka polkupyörähuollon Mikkelin torille, Luukkanen pohtii.
Kierrätyksessä seuraava askel saatetaan ottaa poistotekstiilien hyödyntämisessä, joka on Luukkasen mukaan tulevaisuudessa iso juttu. Jos Uutta Elämää Group saisi hoitaakseen Itä-Suomen poistotekstiilien esilajittelun, se vaatisi paljon työvoimaa.
– 15–20 ihmistä tarvitaan tekemään manuaalista esilajittelua. Mielellämme olemme sitä ongelmaa ratkaisemassa.

 

PETRI P. PENTIKÄINEN

+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0