Lasiasennuksen investointi on valmis

Osaajat
Uusi halli ja kalusto edesauttavat tuottavuuden kasvun ohella myös työturvallisuutta ja ergonomiaa. Jani Paakkunainen seuraa, kun Juuso Härkönen laskee siltanosturilta isoa lasilevyä täysautomaattiselle CNC-työstöpöydälle.
Ennen korona-aikaa syntynyt ajatus liiketoiminnan kehittämisestä ei kuihtunut vaikeina aikoinakaan. Yrityksen kokoon nähden mittava investointi vauhdittaa Mikkelin Lasiasennus Oy:n liiketoiminnan uudelle tasolle.

Oravinmäen Näverikadulla valmistuu jatkossa erilaisia rakennuslasielementtejä huimalla vauhdilla. Tästä pitävät huolen Mikkelin Lasiasennus Oy:n mittavan laajennuksen kokeneet toimitilat sekä isot investoinnit koneisiin ja kalustoon. Siltanosturin, eristyslasituotannossa käytettävän argon-laitteiston, uusien lasitelineiden ja modernin täysautomatisoidun lasileikkauspöydän turvin tuotantomääriä voidaan nostaa jatkossa merkittävästi.
Yrittäjä Jani Paakkunaisen haaveet muuttuivat todeksi, kun uusi hallisiipi valmistui viime vuoden loppupuolella. Viimeiset viikot yrityksessä on hanketöiden ohella asennettu, opiskeltu ja kouluttauduttu uusien tuotantokoneiden ja -laitteiden saloihin. Laajennushankkeeseen on saatu merkittävää tukea ELY-keskuksen investointituista.

Idea laajennuksesta syttyi jo viime vuosikymmenen puolella. Pääsyitä oli kaksi, ensinnäkin tarkoitus oli saada nykyaikaistettua oma eristyslasituotanto tämän päivän haasteita vastaavaksi. Toisekseen lisätilalle on ollut tarvetta jo pidempään.
– Rakennusliikkeiden ja muiden saman alan yritysten paremman palvelutason eteen oli tehtävä ratkaisuja, Paakkunainen sanoo.
Täysautomaattisen lasintyöstökoneen leikkausnopeus ja –tarkkuus luovat uudenlaiset toimintaedellytykset koko yritykselle. Kone palvelee hyvin etenkin sarjatöissä ja lasielementtien valmistuksessa tasalaatuisuutensa vuoksi. Lisäksi se säästää materiaalia, sillä automatiikka laskee levystä saatavat kappaleet optimaalisesti hyötynäkökulmasta katsoen.

CNC-pohjaista leikkauskonetta ohjataan täysin tietokoneen avulla. Sen lähelle ei ole menemistä, kun kone on työn touhussaan. Turvallisuudesta huolehtii optinen aita, joka sammuttaa työstökoneen, mikäli se havaitsee liikettä liian lähellä työstöpöytää.
– Tämän avulla voi lasin leikata haluttuun muotoon. Sekin onnistuu, että tietyn muotoinen levy laitetaan pöydälle ja kone nappaa siitä mitat talteen, Paakkunainen esittelee.
Tähtäimessä on omat CE-hyväksytyt eristyslasit. Tämä antaisi mahdollisuuden vaikkapa omalle tuotemerkille. Kokenut alan yrittäjä ei halua kuitenkaan vouhottaa asiassa liiaksi, vaan katsoo tilannetta realistisesti.
– Otetaan yksi asia kerrallaan. Se tarkoittaa jälleenmyyjiä ja paljon muuta, tämä vie minimissäänkin vuosia.

Paakkunainen kertoo yrityksensä palvelleen eristyslasituotannollaan muita alan liikkeitä ja rakennusalaa jo vuosikymmenien ajan. Lasiasennus palvelee myös yksityisasiakkaita, mutta kasvua haetaan nimenomaan yrityspuolelta.
– Tässä on tullut telineillä roikuttua jo ihan tarpeeksi. Jospa sitä olisi jatkossa vähän vähemmän, mies kertoo pilke silmäkulmassaan.

Mikkelin Lasiasennus Oy työllistää tällä hetkellä yrittäjän lisäksi kolme vakituista työntekijää. Mikäli liiketoiminta kehittyy haluttuun suuntaan, on työntekijöiden määrä tuplattava. Silloin tarvitaan apua jo työnjohto- ja urakkalaskentapuolellekin, jota Paakkunainen on tähän asti yksin tehnyt.

Mikkelin Lasiasennus Oy

• Tuottaa lasialan palveluita yksityis- ja yritysasiakkaille
• Perustettu vuonna 1979 Vesa Paakkunaisen toimesta Pitkäjärvelle
• Omat toimitilat Oravinmäelle, Lekatien ja Näverikadun kulmatontille vuonna 1981
• Sukupolvenvaihdos vuonna 2006, yrittäjäksi Vesan poika Jani Paakkunainen
• Juuri valmistuneen tila- ja tuotantolaajennuksen lisäksi yritys aloitti rakennuspellityksien valmistamisen
• Työllistää vakituisesti neljä henkilöä, jatkossa työntekijämäärä kasvaa

 

Vitsistä totta

Lasiasennus laajensi investointihankkeen lisäksi myös palvelurepertuaariaan. Jani Paakkunainen kertoo peltisepänliikkeen ostosta lähteneen huulenheiton työmaalla muuttuneen todeksi. Näin Peltisepänliike Paavilaisen yrittäjä Helge Paavilaisen eläköidyttyä tuotantokalusto löysi uuden kodin Lasiasennuksen tuotantotilojen vanhasta siivestä.
– Useasti lasituksen yhteydessä tarvitaan myös uusia pellityksiä. Pystymme tarjoamaan nyt kaikki samasta paikasta, Paakkunainen taustoittaa ratkaisuaan.

 

JARNO LAATIKAINEN

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0