Päivät ovat pitkiä, mutta kiinnostavia

Monialayrittäjät Nina ja Inga Rasola henkilökuntineen toivovat, että alueellinen palvelutarjonta säilyy. Kuva: Pihla Liukkonen, Kontrastia

Kokeneen yrittäjän mukaan kokonaistilanne siivous- ja jätealalla on todella erikoinen.

VIRPI KONTINEN

– Kokonaistilanne toimialoillamme siivouksessa ja jätehuollossa on todella omituinen, vastaa toinen RL-palvelut Oy:n yrittäjistä, Nina Rasola, kysymykseen, mitä hänellä on päällimmäisenä mielessä.
Poikkeavuus ilmenee kolmessa erilaisessa seikassa. Ensinnäkin jätelain uudistukset tuottavat kaikille alan toimijoille muutoksia. Toiseksi siivouspuoli vetää nyt hyvin, mutta työntekijöistä on pulaa. Kolmanneksi RL-palveluiden tärkeä kehityshanke jumii virkakoneistossa.
– Rahoitushakemusten TEM-järjestelmä ei jostakin syystä toimi. ELY-keskus vain pahoittelee edistymisen estettä. Meidän on pakko odottaa päätöstä uudesta huolenpitopalvelun konseptistamme.
RL-palveluille löylyä lyö myös merkittävä, nopea polttoaineiden ja muiden kustannushintojen nousu.

Myönteistä suuntausta taas on luonut vilkkaan tapahtumakesän ja kesäajanvietteiden käynnistyminen. Jokaiselle kesäviikonlopulle on jo nyt tehty jätehuoltotilauksia sekä varauksia vuokrattavista, siirreltävistä vessoista.
– Niille oli kova kysyntä esimerkiksi Mikkelin Farmari-messuilla, Rasola kertoo.
Muutenkaan yrityksellä ei ole työllistävistä tahoista pulaa. Pelkästään jätepuolella sillä on yli 10 000 kuluttaja-asiakasta.

Rasolan oma ura kumpuaa yrittäjyyden perusolemuksesta. Aina on löydyttävä valmiutta muutokseen ja uusiutumiseen.
– On oltava ajan hengessä mukana ja haettava tasaisesti kasvua. Jos kasvutoiveet ohittaa, yrittäminen ei pian suju toivotusti. Lisäksi keskeistä on huomioida vaihtelevat asiakaskokemukset.
Rasola seuraa liikemaailman aaltoja paraatipaikalta. Hän on Suomen Yrittäjät ry:n hallituksen jäsen ja Etelä-Savon yrittäjien puheenjohtaja.
– Saan näistä tehtävistä positiivista virtaa. Yrittäjäympyröissä on kohtuullisen vakiintuneet verkostot, mikä synnyttää yhteisvoimaa.
Yrittäjäyhteisöissä toimiminen saa myös ideoita esiin ja luo ymmärrystä siitä, mitä on tapahtumassa.

Varsinkin jätepuoli on hyvin byrokraattista, kankeaa ja aikaa syövää tilastointeineen ja raportointeineen. RL-palveluissa vastuita onkin ryhdytty jakamaan aiempaa laajemmin. Hallintoportaassa on kuljetus-, talous-, hallinto- ja kehitysvastaavat sekä siivouksen palvelupäällikkö. Yritys on rekrytoinut melko vähän aikaa sitten myynti- ja markkinointivastaavankin.
– Pienellä hallintoporukallamme on laajat vastuualueet. Muun muassa tänään sijaistin itse asiantuntijaa, joka sattui olemaan lomilla, Rasola virnistää.
Omalla lomallaan hän haluaa käydä lähialueiden nähtävyyksissä ja nauttia elosta järven rannalla.
– Kun tekee paljon töitä, vapaa-ajalla on vara valita harrastuksensa, hän pohtii.

 

RL-palvelut ponnisti konkurssiuhasta voittokulkuun
• RL-palveluiden päämaja on Sammonkadulla. Yritys työllistää 30–40 työntekijää.
• Toimialuetta on lähes koko Etelä-Savo.
• Yksi RL:n iskulauseista on Puhtaan tilan
tekijät. Toimialoja ovat siivous, jätehuolto ja kotityöpalvelut.
• Nina Rasola tarttui ruoriin 22 vuotta sitten, kun hänen isänsä menehtyi tapaturmaisesti ja jätti perinnöksi lähes konkurssiin ajautuneen monialayrityksensä.
• Sukuyhtiön alkujuuret ovat 1930-luvulta
alkaen kuljetusyrittämisessä.
• Vuodesta 2019 RL-palvelut Oy:n ovat täysin omistaneet Nina Rasola Inga-siskoineen. Nina vastaa ympäristöhuollosta ja Inga puhtauspuolesta.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0