Kattotuotteet käyvät nyt kaupaksi

17.6.2022 Koti | Rakentaminen
Ritilärakenne ky:n Heikki Häkkisen kädessä näkyy vaurioitunut lumieste. Maassa pilkottaa lumen vääntämiä metallitikkaiden kaaria.

Rankka talvi höykytti kattorakenteita.

VIRPI KONTINEN

Savon Rakennus- ja Peltimestarit Oy:n yrittäjän Heikki Tiihosen mieleen painui kattorakenteita koetelleena viime talven olosuhteena se, kun katoilla oli metri lunta ja taivaalta satoi sen päälle vettä. Myös Ritilärakenteen yrittäjä Heikki Häkkisellä oli menneenä kylmänä, runsaslumisena ja pitkänä talvena poikkeuksellinen tilanne asennuspyynnöissä.
– Korjattaviksi tuli lumimassojen alla sortuneita kattojen lumiesteitä ruuhkaksi asti. Työn alle tuli myös lape- ja seinätikkaita, joista varsinkin kaaret olivat vääntyneet tai katkenneet.

Lumiesteitä uusittaessa asiakas saa aina varautua siihen, että jokainen yksittäinen este maksaa yli sata euroa. Jos lumet jättää pudottamatta katolta, mahdollisesti rikkoutuvan katon korjaaminen tulee kalliimmaksi ja työläämmäksi kuin silloin, kun lumet rakenteilta on luotu.
– Yksi asiakkaistani joutui talvituhojen vuoksi muurauttamaan kiinteistöönsä uuden savupiipun, kun tikkaat oli rakennettu kiinni muurauksestaan talvella haljenneeseen piippuun, muistelee Häkkinen.
Kourupalvelun yrittäjä Henri Hölttä taas muistelee, että päättyneenä talvena kevyttä hormiakin meni yksittäisillä asiakkailla niin sanotusti lunastuskuntoon.
– Me puolestaan törmäsimme sellaiseen tilanteeseen, että alas romahtanut ja ennestään vaurioitunut savupiippu ruttasi alleen asunnon kuistin. Ja ilmastointipiippujakin on mennyt uusiksi, ihmettelee Tiihonen.

Tulevaksi talvikaudeksi peltiyrittäjät opastavat, että kiinteistöjen omistajien on hyvä käydä keventämässä lumikuormaa katoilta tarpeeksi tiheästi ja säännöllisesti. Tämä on Häkkisen mukaan erityisen tärkeää kevättalvella, kun kattotuolien lisäksi vaarassa ovat muut kattorakenteet, kuten juuri esteet ja tikkaat.
– Lapetikkaiden kahta puolen kannattaa avata ura, jotta kinokset pääsevät luonnonmukaisesti vapautumaan painostaan alaspäin.

*

Osa kattovarusteista on lakisääteisiä

Pelastuslaki määrää, että rakennuksista vastuussa olevien henkilöiden on huolehdittava rakennuksistaan, rakennelmistaan ja niiden ympäristöistä. Rakennuksissa olevat henkilöt on voitava saada ulos äkillisissä vaaratilanteissa, ja kaikki kulkureitit on pidettävä kunnossa. Tikkaiden ja katon turvavarusteiden on oltava käyttövarmoja. Tulisijat ja savuhormit on nuohoutettava säännöllisesti.
Jos katto on selvästi kalteva, siellä on määräysten mukaan käytettävä kattosiltaa tai -porrasta, lapetikasta, askeltasoja tai jalkatukia. Hyvin jyrkillä tai harjakorkeudeltaan yli 9-metrisillä katoilla lapetikkaat on varustettava turvakaiteella tai -kiskolla.
Kiinteät palotikkaat on oltava, jos poistumistien ikkunan alareunaan on korkeutta maasta yli kolme ja puoli metriä.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0