Saimaa Geopark kutsuu luontoon

|

Neitvuoren maisemia pääsee tänä kesänä katsomaan entistä parempien opasteiden avulla. Kuva: VISIT SAIMAA.

Saimaan hyväksyminen osaksi Unescon Geopark-verkostoa on antanut potkua alueen matkailun kehittämiselle ja tuonut siihen uutta ryhtiä.

Vuonna 2021 Unescon statuksen saanut Saimaa Geopark syntyi myös sikäli otolliseen aikaan, että kaksi vuotta sitten alkanut koronapandemia on nostanut luonto- ja lähimatkailun aivan uuteen arvoonsa.
Matkailutoimijat ovat tänä keväänä jatkaneet opastusmateriaalin ja fyysisten opasteiden kehittämistä. Mikkeli on reitittänyt tulevan kesän Hop on Hop off -liikennettä luontokohteisiin, mm. Astuvansalmen kalliomaalauksille ja Neitvuorelle, jossa tarjolla on myös opastettu retki.
Kehitys jatkuu. Parhaillaan on menossa mm. GeoNaCu Saimaa -projekti, jossa kehitetään Anttolan luonnonkeskusta, Astuvansalmen kalliotaidekeskusta ja Saimaa Geoparkia. Hankkeessa rakennetaan mobiilialustaa, joka kokoaa yhteen 65 geokohdetta, 53 luonto- ja kulttuurikohdetta sekä paikallisten yrittäjien tuotteita ja palveluita.
Tavoite ei ole vaatimaton: olla Suomen vetovoimaisin ja kansainvälisesti tunnetuin luonto-, kulttuuri- ja hyvinvointimatkailun keskittymä Järvi-Suomessa.
Geoparkkeja on maailmassa jo yhteensä 177, 46 eri maassa. Huhtikuussa tiedotettiin kahdeksasta uudesta kohteesta. Yksi niistä on Suomessa, Salpausselän Geopark. Mikkelin ympäristössä Saimaa Geoparkin jäsenkuntia ovat Mikkeli, Juva, Sulkava ja Puumala.

Heinäkuun viisi erikoista

|
Lomailun yhteydessä on mukava käydä tapahtumissa. Listasimme heinäkuulta hieman erikoisempia tapahtumia. SELMA RIEPPONEN Hevoshuutokauppa, Mikkeli 15.7. Mikkelissä ensimmäistä kertaa järjestettävä hevoshuutokauppa toimii St Michel ...

200 yötä matkailuautossa

|
Kun Kari Jukaraiselle välähti työreissulla hotellien välttäminen matkailuauton avulla, ei paluuta ole ollut. Umpimetsästä karavaanariksi keski-ikäisenä ei ole nykyään mitenkään epätavallinen juttu. Ehkäpä pikemminkin ...

Koronapassi pelasti Rodoksen sesongin puoliksi

|
Taloudellisen torjuntavoiton ohella sairastuvuus on pysynyt aisoissa. Rodos sai pelastettua juuri päättyneen lomasesongin heinäkuusta alkaen. Syynä tähän oli kesäkuussa käyttöön otettu koronapassi. Paikallisten ei ...

Kirjanpainaja leviää myös nuorissa kuusikoissa

|
Tuholaisia on tavattu paikoin runsaasti. VIRPI KONTINEN Kaarnakuoriaisiin kuuluva kirjanpainaja on merkittävin metsätuholainen eteläisessä Savossa, arvioi metsänhoidon asiantuntija Juho Kokkonen Metsäkeskuksesta. – Todella paljon ...

Kuusia jokeen ja altaita linnuille

|
Erkki Kiukkaan rakentamat kosteikot tuovat elämää entiselle Lietjärvelle Mikkelin pohjoispuolella. PETRI P. PENTIKÄINEN Vielä 1940-luvulla tällä paikalla oli Lietjärvi, sitten se kuivattiin viljelyspelloiksi kuntalaisten ...