Luontomatkailuun on satsattu taas lisää

|

Suopellonvuori on vuorireitillä, joka on osa Hiidenmaan polkuja.

Informaatiota on parannettu, ja Hop on Hop off -kyyti vie vaikka opastetulle vaellukselle.

PETRI P. PENTIKÄINEN

Luontomatkailun buumi jatkuu tulevanakin kesäkautena. Mikkelin seudulla kysyntään on vastattu parantamalla opastusta ja tarjoamalla myös autottomille mahdollisuuksia päästä luonnonnähtävyyksien äärelle.
Alkavana kesänä Mikkelissä ajetaan bussilla ja laivalla takuulähtöisiä reittejä, joilla pääsee Anttolan Neitvuorelle ja Astuvansalmen kalliomaalauksille. Takuu tarkoittaa, että vuorot ajetaan kävijämäärästä riippumatta.
Viime kesän perusteella matkustajien määrästä ei edes tarvitse olla huolissaan, sillä Hop on Hop off -liikenne ylitti reippaasti sille asetetut tavoitteet.
– Asiakasmäärä budjetoitiin maltillisesti, mutta asetettu tavoite melkein triplattiin, projektipäällikkö Hanna Airas iloitsee.

Luontokohteille on ominaista, että ne eivät sijaitse aina kovin helposti saavutettavissa paikoissa. Airas on vetänyt tänä vuonna päättyvää Mikkelin matkailukohteiden ja Saimaan saavutettavuuden parantamishanketta.
– Etenkin Astuvansalmen saavutettavuus on yksittäiselle matkustajalle haastava. Polku, joka vie sinne Suurlahdentien varresta, on huonossa kunnossa ja huonosti opastettu. Siksikin kohteeseen on ideoitu näitä retkiä.
Tämän kesän vuorotarjonnassa on myös suora laivayhteys Mikkelin satamasta, kun viime kesänä laivaan siirryttiin vasta Ristiinassa. Luontokohteiden lisäksi Hop on Hop off -tarjontaa on kaupunkikohteisiin ja lähituotteiden ostopaikkoihin.

Luontoreittejä ei ole tarvinnut rakentaa tyhjästä, vaan monet polut ovat olleet olemassa jo vuosikymmeniä. Niiden opasteet ja markkinointi ehtivät kuitenkin rapistua.
Nyt monet reitit elävät uutta kukoistusta, kun niitä on lähimatkailun buumin ansiosta ryhdytty kunnostamaan. Yksi uuden tulemisen tehnyt on Hiidenmaan reitistö, joka sijaitsee Mikkelin ja Juvan rajamaastoissa. Sen tunnetuin kohde on Neitvuori, joka on lammastiloineen ja maisemineen nähtävyys itsessään.
Reittejä on pitänyt yllä Hiidenmaan Retket ry, mutta se on saanut leveämpiä hartioita seudun kunnista ja hankkeista.
– Hoitovastuusta neuvotellaan, että se saataisiin kunnille. Yhdistyksenä olemme tehneet talkootöitä, mutta se on ollut rasittavaa näin pienellä joukolla, yhdistyksen puheenjohtaja Eero Laurikainen myöntää.

Matkailuväki kävi viime maanantaina tarkistamassa reitistöä, ja tämän kevään aikana Hiidenmaan retkireitille on asennettu uusia, kestäviä viittoja ja opastuksia. Vanhojakin, hyväksi todettuja on jätetty käyttöön.
Yhteisillä ponnistuksilla on viime vuosina uusittu Sulaman Hiidenkodan katto, Laurinkodan lähistöllä sijaitsevan pärehöylän katon korjaus on vielä hieman kesken. Sulaman kodalla on mahdollista myös yöpyä viiden euron tukimaksua vastaan.
Laurikainen on iloinen siitä, että luonto on nyt arvossaan.
– Koronan myötä ihmiset huomasivat, että luonnossakin voi liikkua. Välillä Neitvuoren parkkipaikka on ollut ihan tupaten täynnä.
Myös Hiidenmaan reitille pääsee Hop on Hop off -kyydillä. Mikkelistä on kesällä kolmena päivänä viikossa kuljetus Anttolan satamaan, josta lähtevä jokilaiva tuo retkeilijöitä Neitvuorelle. Hintaan sisältyy kahden tunnin opastettu vaellus.

 

Mitä luonnossa voi nähdä?

Hiidenmaan Retket ry:n puheenjohtaja Eero Laurikainen sanoo, että luonto on itsessään nähtävyys. Hiidenmaan reitti on upeaa ja mäkistä, ja maisemat ovat jylhiä.
Kulkija voi maisemien lisäksi nähdä reitillä merkkejä metsän elämästä, Laurikainen kertoo.
– Hirven papanoita on ollut runsaasti. Viimeksi kun kävin, supi meni tien yli. Jäniksiä on paljon, ja oravat ovat yleistyneet.
Pitkäjärvellä on joen varrella majavan pesiä. Linnusto on Suomelle tyypillistä, esimerkiksi teeriä ja metsoja.
Yksittäisistä kohteista reitillä Laurikainen suosittelee Ruotusotamiehen torppaa, joka on vanha, hyvin säilynyt asumus. Pitkäjärvellä on hyvä laavu. Enkelinpesä on Saimaa Geopark -kohde, ja sen yhteydessä on tuulimyllystä tehty tupa.

Saimaa Geopark kutsuu luontoon

|
Saimaan hyväksyminen osaksi Unescon Geopark-verkostoa on antanut potkua alueen matkailun kehittämiselle ja tuonut siihen uutta ryhtiä. Vuonna 2021 Unescon statuksen saanut Saimaa Geopark syntyi ...

200 yötä matkailuautossa

|
Kun Kari Jukaraiselle välähti työreissulla hotellien välttäminen matkailuauton avulla, ei paluuta ole ollut. Umpimetsästä karavaanariksi keski-ikäisenä ei ole nykyään mitenkään epätavallinen juttu. Ehkäpä pikemminkin ...

Koronapassi pelasti Rodoksen sesongin puoliksi

|
Taloudellisen torjuntavoiton ohella sairastuvuus on pysynyt aisoissa. Rodos sai pelastettua juuri päättyneen lomasesongin heinäkuusta alkaen. Syynä tähän oli kesäkuussa käyttöön otettu koronapassi. Paikallisten ei ...

Hyppää mukaan mahtavaan kesäelämykseen!

|
Miksei Mikkelin projektipäällikkö Hanna Airas polkaisi lähes tyhjästä käyntiin elämysretkiä Mikkelin seudulle. Mikkelin seudun Hop On Hop Off -retket ovat varmasti uniikkeja ja kokemisen ...

Saimaa Geopark kutsuu luontoon

|
Saimaan hyväksyminen osaksi Unescon Geopark-verkostoa on antanut potkua alueen matkailun kehittämiselle ja tuonut siihen uutta ryhtiä. Vuonna 2021 Unescon statuksen saanut Saimaa Geopark syntyi ...

Investointivähennyksen raja nousi

|
Veroilmoituksen täytössä kannattaa ottaa apu vastaan. Vuoden vaihteessa metsätulojen verotuksessa ei tapahtunut suuria muutoksia. Yksi asia, joka helpottaa metsätalouden harjoittajia on investointivähennyksiin tullut muutos. ...

Vielä niitä honkia humisee – Mikkelissäkin

|
Yllä oleva näkymä tammikuisen Karjalanharjuntien varrelta sai minut paitsi sadattelemaan lumitilannetta, myös ihmettelemään kaupunkimme maisemanhoitoa. Soitimme kaupungin metsäasioista vastaaville virka- ja toiminaisille ja kuvan ...