Pursiseura ja poliisi toivovat rauhaa vesille

20.5.2022 Ajankohtaista
Kommodori Teuvo Särkkä Mikkelin Pursiseurasta toivoo vakituista risteilyalusta Mikkeliin.

Virkavaltaa työllistävät yleisimmin ylinopeudet ja väärät reittivalinnat.

VIRPI KONTINEN

Veneilykauden käynnistyessä venepoliisit toivovat, että vesilläliikkujat toimisivat maltillisesti. Odotuksiin kuuluu myös veneiden perusvarustus.
– Veneilijöillä on oltava asianmukaiset veneilyliivit. Lisäksi vuosittaisen tarkastuksen vaativien vaahtosammuttimien on oltava käyttökunnossa niissä venemalleissa, joihin määräykset ne pakollisiksi osoittavat, kertoo komisario Seppo Porokka Itä-Suomen poliisista.
Yli viisi- ja puolimetrisen tai yli 20-hevosvoimaisen veneen on oltava rekisteröity. Rekisteröintitiedot löytyvät Traficomin verkkosivuilta.

Valtaosa venepoliiseille tulevista valvontapyynnöistä liittyy veneisiin ja vesijetteihin. Kansalaisten huolta herättävät väärät vesillä liikkumisen paikat, piittaamattomuus nopeusrajoituksista ja haittaavan isojen aaltojen synnyttäminen.
– Yksi ikävä ilmiö on se, että vesijettiä hyppyytellään toisten vesikulkupelien peräaalloissa.
Ratkaisuksi Porokka ehdottaa, että jeteillä ei kurvailtaisi pienillä vesillä ja naapurisopua uhmaten. Toisen onnettomuustyypin, karille ajamiset, taas saisi kuriin pidättäytymällä naukkailusta.
Perustaitoihin veneilyssä kuuluu, että kippari tunnistaa merimerkit. Mikkelin Pursiseura järjestää merimerkkeihin ja kompassiin perehdyttäviä purjehduskouluja, jotka on suunnattu pääosin nuorille purjehtijoille. Harjaantumistarpeensa mukaan pursiseuralainen voi osallistua rannikko- ja saaristolaivurikursseillekin.
– Veneilyssä tärkeää on osata tehdä matkasuunnitelmia olosuhteet ennakoivasti. Siinä on vielä kehitystarvetta. Uusilla veneilijöillä voi olla vaikka karttaplotteri, mutta he eivät osaa sitä tulkita, kertoo seuran kommodori Teuvo Särkkä.

Itä-Suomen venepoliisit eivät ole havainneet ongelmia, jotka rajoittuisivat vain venekauden käynnistymiseen. Lainvalvojat pyrkivätkin olemaan vesillä veneilykauden eri vaiheissa.
– Teemme valvontaa laidasta laitaan ja mahdollisimman paljon. Olemme paikalla yhtä lailla suosituissa yleisötapahtumissa kuin pienten järvien arjessa.
Venepoliisit osallistuvat yhteistyöviranomaisten tempauksiin veneilyn pelisäännöistä, jos tempauk­sia ei koronaepidemian vuoksi ole peruttu.
Pursiseurassa taas on havaittu, että tartuntataudin luoma mökkibuumi on lisännyt veneilyä ainakin Saimaalla.
Seuran suosittua venemessureissua ei sairastumisvaaran vuoksi tänä vuonna tehty, mutta seura juhlistaa kauden alkua yhteisellä veneiden vesillelaskulla, jossa paitsi fiilistellään myös tarkistetaan veneiden kuntoa.
Särkän mukaan veneilyyn vaikuttanee alkavalla kaudella myös kallistunut polttoaine.
– Uskomme paikallaan pysymisen ja retkiveneilyn kasvavan.

 

Miksi liittyä Mikkelin Pursiseuraan?

• Kertaluonteisella pursiseuran liittymismaksulla ja vuosittaismaksulla pääsee viiteen tasokkaaseen venetukikohtaan, kuten Ristiinan Ristisaareen, sekä yhteen sopimustukikohtaan.
• Veneseuralaisista tulee ystäviä, joiden kautta saa esimerkiksi retkisatama- ja tekniikkavinkkejä sekä mahdollisuuksia varustekaupankäyntiin.
• Veneseuraan kelpaa, olipa veneetön tai minkä venetyypin omistaja tahansa.

 

Veneilyn pelisääntöjä

• Tarkista, että kulkupeli on kunnossa.
• Lastaa järkevästi.
• Käytä pelastusliivejä.
• Liiku vesillä selvänä.
• Nimeä veneelle päällikkö.
Kirjaa tieto lokikirjaan.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0