Pääkaupunkiseutulaiset ostavat vapaa-ajan kohteita

28.4.2022 Koti
Kiinteistömaailma Mikkelin toimitusjohtaja Pertti Orava kannustaa käyttämään kiinteistönvälittäjää, joka huolehtii rasitteista ja oikeuksista.

Suurin kysyntä on edelleen rantakohteista.

Kiinteistömaailma Mikkelin Pertti Orava on tyytyväinen vilkkaana keväästä 2020 käyneeseen eteläisen Savon mökkikauppaan.
– Ostajat ovat makustelleet vaihtoehtoja, kun korona on karsinut ulkomaanmatkailua. Monet suomalaiset ovat löytäneet luonnon uudestaan, ja geeniperimämme kaipaa rauhallisuutta.
Mummonmökki on monelle pakopaikka arjesta, mutta tänä päivänä vapaalle voidaan vaihtaa taajaman omakotitalolla tai osakkeellakin.
Edelleen eniten kauppa käy suurten järvien etelä- tai länsisuuntaisista rantapaikoista, mutta kyllä jokusia kuivan maan mökkejäkin on myyty. Halukkuutta on ollut Kyyveden, Puulan ja Saimaan saaripaikkojen ostoonkin.

Oravan mukaan Kiinteistömaailma Mikkelin mökkien hankkijoissa erottuu kaksi ryhmää, jotka kumpikin edustavat yksityisiä ostajia pääkaupunkiseudulta.
Ensimmäisessä ovat 50 vuoden iän ylittäneet pariskunnat, jotka etsivät täysin varusteltua asumusta. Toisessa ryhmässä ovat nelikymppiset ostajat, jotka tyytyvät mökkimäisempään ratkaisuun.
Varusteissa etusijalla ovat sähköliittymät ja toimivat tietoliikenneyhteydet.

Mikkelissä vapaa-ajankohteiden tarjonta on reipasta, ja hintoihin Orava näkee olevan tulossa korkeintaan pientä nousua. Nyt vallitsevat hiukan enemmän ostajan kuin myyjän markkinat. Jos kyseessä on siisti, luviltaan huolehdittu kohde, voi kisa sen saamisesta olla kova.
– Osaa mökin hankkijoista kiinnostaa sellainenkin vaihtoehto, jossa rakennuspaikalla on purkukuntoiset rakennukset. Näissä kiinnostaa suotuisa rakennuspaikka.
Orava näkee, että ostajien kannattaisi nykyistä useammin harkita myös yhteisöllistä asumista, koska siinä suurenkin kohteen kulupuolta voidaan jakaa.

Perinteistä kauppaa parempana kohteen myyntikeinona Orava pitää tarjouskauppaa. Siinä verkossa julkaistaan tiedot kohteesta, josta aina yksi ostotarjous on voimassa kahden vuorokauden ajan. Kohteen myyjä saa enemmän ostajaehdokkaita ja tarjouksia sekä ajantasaiset markkinahinnat. Ostaja taas saa nopeammin tiedot kohteesta ja siitä tehdyistä tarjouksista.
– Liikkeessämme toteutettiin tarjouskauppa, jossa 130 000 euron lähtöhinnasta päädyttiin 230 000 euroon.
Toisaalta osa toimeksiantajista haluaa kohteensa hiljaiseen myyntiin, jossa kaupanteko käy rajoitetummin.

Orava toivoo aktiivistumista, jotta kaavoitettuja tontteja saataisiin reippaammin myyntiin. Kasvava ilmiö on, että vapaa-ajankohteita uskalletaan hankkia lumen ja jään keskeltäkin. Talvella Kiinteistömaailmassa on tehty 2–5 kauppaa kuukaudessa. Kesäkuukausina kauppa käy kuitenkin parhaiten.
Ostohalukkuus maaseutukohteista on kasvanut muun muassa etätyöaallon myötä. Mökit ovat usein jo oikeastaan kakkosasuntoja.
– Mökkien vakiasunnoiksi muuttamisia on myös ollut positiivisen paljon. Sitäkin suuntausta on, että kakkosasukkaat käyvät harvakseltaan työpaikalla pääkaupunkiseudulla ja asuvat Savossa.

Virpi Kontinen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0