200 yötä matkailuautossa

28.4.2022 Vapaa-aika
Autossa onnistuvat niin työnteko, ruoanlaitto kuin peseytyminen. Erityisen tykästynyt Kari Jukarainen on vasta hankitun autonsa kaasu-uuniin.

Kun Kari Jukaraiselle välähti työreissulla hotellien välttäminen matkailuauton avulla, ei paluuta ole ollut.

Umpimetsästä karavaanariksi keski-ikäisenä ei ole nykyään mitenkään epätavallinen juttu. Ehkäpä pikemminkin päinvastoin, sillä matkailuautojen ja -vaunujen suosio on kasvanut voimakkaasti viime vuosien aikana, jo ennen koronasta seurannutta kotimaanmatkailun suosion kasvua.
Sen sijaan se, että autossa yöpyy enemmän kuin kotona, on harvinaisempaa. Mikkeliläiselle Kari Jukaraiselle tämäkin on arkipäivää, sillä reppuriksi itseään tituleeraavan yrittäjän työkeikat vievät tiuhaan ympäri Suomen, aina Helsingistä Muonioon saakka.

Kari viettää vuosittain parisataa yötä matkailuautossa leirintäalueilla ja puskaparkeissa. Viimeksi mainitut ovat mieleisempiä, sillä myyntityötä tienpäällä tekevän miehen aikataulut ovat omanlaiset.
– Asun autossa oikeasti. Ruoanlaitot ja peseytymiset onnistuvat läpi vuoden. Vain sauna puuttuu, mies luonnehtii lyhyesti.
Jukaraisen matkailuauto on liikkuva koti myös kolmelle lemmikille, jotka ovat usein mukana myös työmatkoilla. Me3-tarroin varustettu auto tarkoittaakin auton omistajan kielellä koiria. Heistä on tullut isäntänsä matkassa some-julkkiksia, joita toiset karavaanarit bongailevat tuon tuosta eri sosiaalisen median ryhmien kautta.

Koko perhe on koossa vapaa-ajan reissuilla, kun matkaseuraan liittyy myös vaimo Marjaana.
– Olemme usein myös viikonloppuisin jossain. Tässä hommassa tulee paljon hyviä ystäviä samanhenkisistä ihmisistä, Jukarainen valaisee.
Ensimmäiset kaksi autoa olivat peltikuorisia retkeilyautoja. Tämä tarkoittaa ison pakettiauton sisälle rakennettua matkailuautoa täydellä varustuksella. Nykyinen auto, hiljattain hankittu reippaan kokoinen alkovimallinen matkailuauto, valikoitui lisätilan tarpeen vuoksi. Varsinkin iso takatalli on mieluinen.
– Nyt tilaa on enemmän ja koirillakin on oma peti, Jukarainen viittilöi lemmikkien tykästymään takasänkyyn.

Sisustus- ja laatoitusalan perheyritys Tiles Point:in edustajana Jukaraisen matkailuauton mittariin on kertynyt vuosittain 50 000 – 75 000 kilometriä. Neljän vuoden jälkeenkään kyllästymistä ei ole havaittavissa, eikä hotelliasuminen ole enää edes vaihtoehto.
– Siihen kyllästyin totaalisesti. Ei ole minun juttu enää, luonnon äärellä viihtyvä mies tuumaa napakasti.
Hyvät unenlahjat ovat reissun päällä tarpeen, oli liikkeellä matkailuautolla tai ei. Eikä matkailuauton kanssa rauhalliseen paikkaan tule aina yöksi päästyä.
– Kerrankin olin yötä isolla parkkipaikalla ja kun aamulla heräsin, oli illalla autio parkkis aamulla rekkoja täynnä. En ollut kuullut mitään, Jukarainen naurahtaa.

Norjan suosikkimaakseen matkailumielessä rankkaava Jukarainen on ihastunut vuonomaahan jo kauan aikaa sitten. Matkailuauton kautta suosikkikohde on avautunut vielä leveämmässä valossa, sillä Norjan maisemat ovat Jukaraisen mukaan niin jylhät ja sopivasti erilaiset.
Kokenut reissumies on huomannut myös sen, että Suomessa siisteys ei ole samalla tasolla länsinaapureidensa kanssa. Levähdysalueet ovat roskaisia ja karavanaareiden kaipaamia kemiallisen vessan tyhjennyspisteitä ei tienvarsillamme ole käytännössä lainkaan.
– Meillä Suomessa on liikennekäyttäytyminen kuitenkin melko hyvää ja rauhallista. Se lienee kuitenkin tärkeintä, Jukarainen kiittelee lopuksi.

Jarno Laatikainen

Karin TOP 3 taukopaikat Suomessa:

Päihäniemi, Lappeenranta
– Hieno ja toimiva puskaparkki Saimaan rannalla
Raippaluoto, Vaasan seutu
– Idyllinen matkaparkki Perämeri-maisemin
Rastila, Helsinki
– Rauhallinen leirintäalue suurkaupungin
liikenneyhteyksin

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0