170 taloyhtiön isännöitsijä

|

M3 Isännöinti vastaa yli 170 taloyhtiöstä yrittäjä Atte Ojasen johdolla.

Kilpailu alalla on kovaa, tietää M3 Isännöinnin yrittäjä Atte Ojanen.

M3 Isännöinti Oy on kasvanut vuodesta 2014 lähtien alallaan suureksi toimijaksi Mikkelissä ja muualla Etelä-Savon alueella. Sillä on asiakkaanaan yli 170 taloyhtiötä.
– Jos mahdollista, kannatamme toiminnassamme paikallisia yrityksiä, valaisee yrittäjä Atte Ojanen.
Hän pitää erittäin tärkeänä, että mikkeliläiset suosisivat paikallisia yrittäjiä nyt, kun taloudelliset näkymät alueella ovat vähintäänkin haastavat.
Yritys työllistää tällä hetkellä pääpaikalla Mikkelissä yksitoista työntekijää ja yhden harjoittelijan. Yhtiöllä on toimisto myös Ristiinassa, ja se on käytössä aina asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Ojasen yritys teki tärkeän uudistuksen vuoden vaihteessa, kun se jättäytyi pois Taloasema-isännöintiketjusta.
– Markkinointimme siirtyi kokonaan M3-tunnuksen alaisuuteen. Olemme nyt vielä enemmän puhtaasti paikallinen, eteläsavolainen yritys.
Kaikki yrityksen palvelut eivät silti ole paikkaan sidottuja: sähköisiä palvelukanavia hyödynnetään enenevässä määrin.

M3 on laajentanut asiakaskenttäänsä muun muassa yritysostoin. Ojasen mukaan isännöinti on Etelä-Savossa kovasti kilpailtu ala.
– Esimerkiksi Helsingissä taloyhtiöt maksavat isännöinnistä kaksinkertaisia hintoja. Mikkelissä hinnat on poljettu niin alas, että kannattava toiminta vaatii yhdelle isännöitsijälle monesti liian suuren määrän talokohteita. Se taas vaikuttaa suoraan tekemisen laatuun.
Ojanen pyrkii kuitenkin huolehtimaan siitä, että hänen palkkalistalaisilleen ei kasaudu liikaa hoidettavia kohteita. 5 vuoden kokemus alalta auttaa tässä.
Ennen omaan yritykseen siirtymistä Ojanen on tutustunut alaan useissa keskeisissä yhtiöissä.
Isännöintialalla ei ole suoria koulutusvaatimuksia, mutta toimijoilla on usein tekninen tai taloustausta.
– Olen itse talouspuolen tradenomi ammattikorkeakoulusta ja käynyt täydennykseksi kiinteistöalan koulutusta sekä yrittäjän ammattitutkinnon. Merkittävän osan alasta, kuten putkiremonttien teettämisen, oppii vain kokemuksen kautta, Ojanen kertoo.

M3:a työllistävät varsinkin perusisännöintiin lukeutuvat taloushallinnon asiat: kirjanpito ja rahaliikenne. Kohteista eniten töitä teettävät lukuisat 1970-luvulla rakennetut mikkeliläiskiinteistöt.
– Iäkkäiden kerrostalojen peruskorjauksia on tehty. Niitä on myös menossa sekä tulossa paljon. Isännöimissämme rivitaloissa toimenpiteet ovat yleensä olleet pienempiä, Ojanen kertoo.
Tämä johtuu siitäkin, että rivitalot ovat pääosin uudempia kuin vanhimmat kerrostaloyhtiöt.
Rankimmat ja työntäytteisimmät työrupeamat osuvat yrityksessä usein kevätiltoihin, jolloin pidetään taloyhtiöiden tilinpäätöskokouksia toinen toisensa perästä.

VIRPI KONTINEN on parasta?
– Tämä työala on mielekäs, koska se vastaa omiin kiinnostuksen kohteisiin. Pidän myös vuorovaikutteisesta työstä, jossa yksikään päivä ei ole toisensa kaltainen, tuumii Ojanen.

VIRPI KONTINEN

Sähkölaskuihin saa talvella tukea

|
Apua saa, jos sähkön hinta ylittää tukimuodosta riippuen 400 tai 500 euroa kuukaudessa. PETRI P. PENTIKÄINEN Hallituksen esityksessä tammi–huhtikuussa 2023 kulutettua sähköä koskevaa tukea ...

Pankkikonttoreita kaivataan yhä

|
Ikäihmisiä opastetaan nyt selviämään pankkiasioista itse. PETRI P. PENTIKÄINEN Vuosi sitten Suur-Savon Osuuspankki ilmoitti lopettavansa kaikki maalaiskonttorinsa, ja ovet sulkeutuivat maaliskuun lopussa. Nyt pankki ...

Pienten teiden kunto suututtaa

|
MTK Etelä-Savo kysyi jäseniltään alemman tieverkon tasosta. PETRI P. PENTIKÄINEN Alemman tieverkon kunto on huono tai erittäin huono. Tätä mieltä on 57 prosenttia MTK ...

Aurinkopaneeleita saa taas

|
Aurinkoenergian kuumat markkinat pitävät alan yrityksen kiireisenä talveen asti. PETRI P. PENTIKÄINEN Tämä vuosi on ollut mikkeliläiselle sähköalan asennusliike Sähkö-Soikkeli Oy:lle erikoista aikaa. Menneenä ...

Suomen vanhin rengasliike luottaa tulevaan

|
Rengasalan erikoisliike aikoo pysyä jatkossakin asiansa osaavana spesialistina. JARNO LAATIKAINEN Yksi Mikkelin vanhimmista yrityksistä, Kantolan Rengas Oy, täytti viime kuussa jo 95 vuotta. Otto ...

SKS-Rakennus laajentaa palvelujaan sähköasennuksiin

|
SKS-Rakennus ostaa Sähkö- ja pientalourakoinnin liiketoiminnan. Yrittäjä Santtu Koistinen kartuttaa ammattiosaamistaan oppisopimuksella. Valmisteilla on yrityskauppa, jossa firmansa Koistiselle myyvä kokenut mikkeliläisyrittäjä sitoutuu jatkamaan yrityksessä ...

Aurinkopaneeleita saa taas

|
Aurinkoenergian kuumat markkinat pitävät alan yrityksen kiireisenä talveen asti. PETRI P. PENTIKÄINEN Tämä vuosi on ollut mikkeliläiselle sähköalan asennusliike Sähkö-Soikkeli Oy:lle erikoista aikaa. Menneenä ...

Huonoina aikoina tarvitaan rohkeutta

|
40 vuotta toiminut tilitoimisto on nähnyt monet nousut ja laskut. PETRI P. PENTIKÄINEN Moni yrittäjä miettii parhaillaan, miten selvitä nousevien kustannusten ja säästöliekillä elävien ...