Mikkelin yrityksillä menee nyt hyvin

Miksei Mikkelin idea on kirkas, näyttää palvelujohtaja Mari Meriläinen.

Miksei Mikkeli auttaa yrittäjiä toiminnan kaikissa vaiheissa.

Mikkelistä ei ole vaikea keksiä huonoja uutisia. Kaupungin talous on kuralla, sote-menot kasvavat ja väestön ikärakenne on kierossa.
Mikkelin yrityskentässä näyttää nyt ihan toiselta. Kaupungin kehitysyhtiö Miksein palvelujohtaja Mari Meriläinen luettelee vaivattomasti monia positiivisia uutisia.
Kaupunkiin on sijoittunut uusia yrityksiä. Tonttivarauksia on tehty liki ennätysvauhtia. Jo alueella toimivat yritykset ovat laajentaneet merkittävästi toimintaansa viime vuoden aikana.
– Mikkeliin sijoittuneita yrityksiä oli viime vuonna kaksitoista, ja paikallisia toimintansa laajentajia enemmän kuin toinen mokoma. Alueen yrittäjillä on uskoa tulevaan ja omaan toimintaansa, Meriläinen sanoo.
Mukavasti menee ainakin teollisuudessa, logistiikassa ja autokaupassa toimivilla yrityksillä. Hyviä uutisia on kuultu vaikkapa sellaisilta toimijoilta kuin Mölnlycke, Posti tai Krivetz.
Monissa yrityksissä on myös työpaikkoja tarjolla. Rekrytointivaikeuksia on ollut lähinnä rakentamisessa sekä IT-alalla, jolle on syntynyt Mikkeliin uusia yrityksiä.

Kehitysyhtiö Mikseissäkin on parhaillaan menossa uuden toimitusjohtajan valinta. Mikkelin kaupunki tekee omaa strategiaansa, mikä vaikuttaa myös Mikseihin. Kehitysyhtiössä töitä tehdään kuitenkin katkoksitta alueen yrityselämän hyväksi.
Miksein ydintehtäviä on kolme: palvella alueella jo toimivia yrityksiä, kehittää toimintaympäristöä ja huolehtia matkailun edistämisestä.
Mikseihin liittyvissä mielikuvissa uusien yritysten hankinta on ehkä korostunut liikaa, sillä noin 95 prosenttia työstä tehdään jo Mikkelissä toimivien yritysten kehittämiseksi.
– Se on päätyömme. Jos saadaan sijoittumisonnistuminen, se saa tietenkin positiivista julkisuutta.

Yritysten käytettävissä on tukea kaikkiin yritystoiminnan vaiheisiin, perustamisesta myymiseen saakka. Yrityksiä autetaan toiminnan kehittämisessä, kasvattamisessa, tuotteistamisessa ja rahoituksessa.
Erilaisia kehittämisavustuksia voi hakea eri rahoituslähteistä, ja Miksei auttaa löytämään sopivat.
– Hyvin usein tuen tarve liittyy rahoitukseen tai uusien kumppanien hakemiseen. Toimitilakysymykset ovat iso osa-alue, Meriläinen kuvaa.
Erilaisilla EU-rahoista ja muista julkisista varoista rahoitettavilla hankkeilla on erittäin merkittävä osuus toiminnassa. Noin kolme neljäsosaa rahoituksesta tulee Mikkelin ulkopuolelta. Vaikka jotkut kavahtavat hankerahoitusta, Meriläinen pitää sitä myönteisenä asiana.
– Joku ne EU-rahat kuitenkin maksaa, joten on parempi, että otamme ne tänne Mikkeliin ja Etelä-Savoon.
Hyvinä esimerkkeinä Meriläinen mainitsee kehittämisalustat MemoryCampuksen, Kalevankankaan ja EcoSairilan, joita on kehitetty pitkälti hankerahoituksen turvin. Matkailupalveluissa jokseenkin kaikki tehdään hankerahoituksella.
Ajankohtaisista hankkeista Meriläinen nostaa esiin Digiportaat. Se tarjoaa koulutusta digitalisaatioon pienyrityksiä myöten.

 

Rajoituksista halutaan jo eroon

Maailmaa ravisuttanut koronavirus on koetellut Mikkelin yrityksiä. Kaksi vuotta sitten maaliskuussa paikat laitettiin kiinni, ja palveluyritysten asiakkaat hävisivät.
– Se oli todella vakava seinään juoksemisen hetki. Annoimme konkreettisia neuvoja ja autoimme hakemusten ja tukimuotojen kanssa, Meriläinen muistelee.
Korona kasvatti Miksein asiakaskuntaa 40 prosentilla. Pahin vaihe jäi lyhyeksi, eikä pelättyä konkurssiaaltoa tullut.
– Yrittäjä on siitä ihana tyyppi, että se jaksaa katsoa positiivisesti ja ideoida uutta silloinkin, kun matto lähtee alta. Ei voi kuin olla ylpeä alueen yrittäjistä.
Nyt yrityksissä koetaan, että rajoituksista pitäisi päästä jo eroon.
– Yrittäjien mitta alkaa olla täynnä siihen, että tiettyjä elinkeinoaloja on rajoitettu jo hyvin pitkään, kun osa saa toimia vapaasti. Määräykset ovat epäselviä ja muuttuvia, ja tilanne pitkittyy, Meriläinen sanoo.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0