Uuden aikakauden mittapuu

15.12.2021 Auto & Kone
Erikoinen juttu. Vaikka iX on iso ja korkea auto, on sen ilmanvastuskerroin (0,25) suorastaan erinomaisen alhainen.

Baijerilaisvalmistaja latasi kaiken osaamisensa jyhkeään täyssähkömalliin. Lopputulos on kiehtova monessakin mielessä.

Kun katumaasturit olivat vasta ilmiönä tulossa, oli BMW jo markkinoilla X5-mallillaan. Siksi ei ole ihme, että merkki toi alati sähköistyvän automaailman eturintamaan ison katumaasturin.
Uutukaista ei päältä päin katsottuna sotke polttomoottorimalleihin, eikä merkistäkään voi erehtyä. Ristimuotoa muistuttava jättimäinen munuaismaski hallitsee keulailmettä yhdessä viirumaisten ajovalojen kanssa. iX on iso auto ja sen veistosmainen muotoilu korostaa vain tätä tunnetta – tämä auto ei pyydä anteeksi eikä kumartele kuvia.

Sisällä fiilis on sirompi. Sähköisen voimalinjan vuoksi matkustamo on suurempi kuin X5:ssa, vaikka ulkomitat ovat liki yksi yhteen. Yhtenäinen etujalkatila, leijuva keskikonsolin pää ja reippaan kokoinen kaareva näyttö keventävät tunnelmaa. Kun tähän yhtälöön lisätään sähköisesti himmennettävä lasikatto ja mukavat istuimet, olo on kuin olohuoneessa.
Suomen talveen iX sopii erinomaisesti. Neliveto, isot renkaat (22”) ja reipas maavara kertovat oleellisimmat. Liki 2,5 tonnin omamassa tuntuu ajossa ja vaikka alusta toimiikin loistavasti, on heitoissa helppo huomata massaa olevan. Maantiellä ajo sujuu jouhevasti, eikä kuusikulmaista ohjauspyörää tarvitse olla alvariinsa kääntämässä.

Silmät puhtaaksi. Sekä etu- että takakameran pesuri ponnahtaa esiin nappia painamalla. Toiminto on enemmän kuin tarpeellinen Suomen olosuhteissa.
Napista auki. Mekaanisia kahvoja on turha etsiä, sillä sähköinen avauskytkin on oven kahvassa. Säädettävä tunnelmavalaistuslista on nostettu sivuikkunoiden alareunaan.

Voimalinjoja on kaksi. Alla olleen xDrive40–mallin akkukapasiteetti on 76,6 kWh ja huipputeho 326 hv. Tehokkaamman xDrive50:n lukemat ovat puolestaan 111,5 kWh ja 523 hv. Näillä voimavaroilla puhti riittää ripeäänkin etenemiseen, josta kielivät urheiluautomaiset kiihtyvyyslukemat.
Toimintamatkaksi luvataan pienempiakkuisella 400 kilometrin verran. Se riittänee valtaosalle käyttäjistä mainiosti, vaikka talvella toimintasäde on tunnetusti pienempi. Tutustumisajon aikana vallitsi pikkupakkanen ja näppituntumalla sanoen akun varaus laski noin kolmanneksen rajummin kuin mitä näyttö alussa lupasi.

Ajolenkin aikana en säästellyt sen kummemmin vaan ajelin kuten aina. Kulutusmittari näytti reipasta 30 kWh/100 km kohden, kun WLTP-mittaustavan olosuhteissa eli kesälämpötiloissa lukema on 10 kWh pienempi eli juuri tuon edellä mainitun kolmanneksen verran.
Keli oli mitä viheliäisin, sillä alijäähtynyttä vettä tuli tuutin täydeltä jäätyen ikkunoihin kiinni. Hetken pään raavinnan jälkeen ilmastointivalikosta puhallusasetukset kohdalleen ja lämpöä tulvi nopsaan sieraimiin asti . Yön jälkeen jääkerros oli puolen sentin paksuinen, joten sulattaessa vierähti tovi. Led-tekniikalla toteutettujen laservalojen umpioista jää ei sulanut, sillä hukkalämpöä ei näitä valoja polttamalla synny.

Pienemmän moottorin tarjoama vääntö (610 Nm) tulee Sport-asetuksella ulos topakasti. Selkä painautuu talvikelilläkin penkkiin, maisema vaihtuu ja äänitaso on kurissa. Auton valikosta saa halutessaan äänimaailmaa ryydittämään ajotunnelmaa, mutta mielestäni sitä ei tarvita. Sähköautoilun äänettömyys on juuri sitä käytännön eksklusiivisuutta.
Isolta yhtenäiseltä näytöltä löytyvät niin mittaristo kuin keskellä oleva multimedianäyttö. Kosketusnäyttö on lyhemmille kuljettajille jopa hieman kaukana, varsinkin kun näyttö on oikeasti leveä. Merkille ominaiseen tapaan säätöihin pääsee käsiksi aidosta puusta ja Swarowskin kristallilla somistetun keskikonsolin kytkimien kautta. Järjestelmään tottuu melko nopeasti, eikä nappuloita ole liiaksi. Siitä kuitenkin propsit Bemarille, että kaikki toiminnot eivät ole jäykästi kosketusnäyttöjen takana.

Varusteista voisi tehdä vaikka omat kirjansa, mutta raapaistaan edes pintaa. Apple Car Play tai Android Auto toimii osana autoa muutaman hipaisun jälkeen. Auto on jatkuvassa yhteydessä verkkoon ja tätä kautta on saatavana erilaisia reaaliaikaisia palveluja. Avaimeton sisäänkäynti toimii mainiosti ja väistämättä mieleen tulee ajatus, miksi mokomia on edes olemassakaan.
BMW iX on hieno auto, joka isompiakkuisena on vielä kiehtovampi Pohjolan olosuhteissa. Sillä on tasapainoisen kokonaispaketin ohella moniin kilpakumppaneihin nähden yksi iso etu puolellaan: taitettavaan vetokoukkuun saa kytkeä jopa 2 500 kilon painoisen perävaunun.
iX ei ole tietenkään täydellinen auto, mutta monella osa-alueella enemmän kuin onnistuneesti toteutettu. Ainoa myyntiä rajoittava tekijä löytyy hintalapusta, sillä 100 000 euroa on paljon rahaa.

 

BMW iX xDrive40

 • Hinta: 98 521 € (hinnat alk. 89 890,19 €)
 • Suurin teho: 240 kW (326 hv)
 • Suurin vääntömomentti: 630 Nm
 • AC-latauslaitteen teho/aika: 11 kW, 7 h 25 min (0100 %)
 • DC-latauslaitteen teho/aika: 125 A, 150 kW, 31 min (080 %)
 • Akun kapasiteetti: 76,6 kWh
 • Kiihtyvyys: 6,1 s (0-100 km/h)
 • Huippunopeus: 200 km/h (rajoitettu)
 • Toimintamatka: (WLTP) 327 – 425 km (yhd.)
 • EU-yhd. kulutus: (WLTP) 22,5 – 19,4 kWh/100 km (yhd.)
 • Sallittu vetopaino: 750/2500 kg (jarruton/jarrullinen)
 • CO2 päästöt: 0 g/km
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0