Trendiväri on häilyvä käsite

|

Sisustusarkkitehtuurin ammattilainen Saila Nurminen myös opettaa muotoilua.

Jo 25 vuotta sisustuksia suunnitellut Saila Nurminen Sisustusstudio Vitriinistä huomioi trendivärit korostettavissa yksityiskohdissa.

Sisustusarkkitehtuurin muotoilija Saila Nurminen on ollut yrittäjänä Sisustusstudio Vitriinissään 25 vuoden ajan. Hänen liikkeensä sijaitsee lähellä Mikkelin keskustaa, Mannerheimintiellä.
– Optimaalisin sisustussuunnittelun lähtökohta on se, että sisustajalla ja tilaajalla on heti ensimmäisessä palaverissa kiireetön aika perehtyä sisustettavaan tilaan, Nurminen arvioi.
Kokenut sisustusammattilainen suunnittelee tiloja mahdollisimman suurina kokonaisuuksina, joissa huomioidaan uudistettavat tilat sisä- ja ulkopuoliltaan. Uudistukset lähtevät sutjakasti oikeille urilleen, kun tiloista tehdään lähes valokuvamaisia 2D- tai 3D-havainnekuvia.
– Suunnittelemme esimerkiksi lattioiden vaihtoja uusiin, taulujen sommittelua ripustuksiin ja kaappien asemointia ja värien valintaa keittiöön.
Nurmisen ideana sisustamisratkaisuissa on löytää helmiä muutoin ehkä tavanomaiseen värimaailmaan.

Kysymykseen syksyn trendiväreistä Nurminen toteaa, että termi itsessään on häilyvä käsite.
– Trendivärityöryhmä pohtii kyllä kausittain ykkösvärit. Niitä seurataan muun muassa suurten tapetti- ja kangasvalmistajien tuotannossa, Nurminen kuvailee.
Tyypillistä sisustusmuodeissa on, että villitysten matka suurista mallistoista tavalliselle suomalaiselle asiakkaalle on hitaanpuoleinen. Kaupallisesti ajatteleva sisustussuunnittelija ehkä ajantasaisesti seuraakin suuria värien muotilinjoja, mutta niitä ei ole harkittua käyttää kaikkialla.
– Ei ole esimerkiksi järkevää valita laattojen väriksi viimeisintä huutoa olevaa väriä, joka voi pian olla poissa muodista.
Yhden esimerkin Nurminen tämän syyskauden trendiväreistä vihjaa.
– Koboltinsinisen voi valita vaikka keittiön välitilan tai maton väriksi ehostamaan muuten vaaleaa tilaa. Muista kuin väritrendeistä Nurminen nostaa tänä syksynäkin esille jo vakiintuneen suuntauksen.
– Isot, jopa koko seinän kokoiset kuviot näkyvät nyt vahvasti.

Osassa yrityssisustuksista suuntaus on isoihin kuvioihin, mutta kodin sisustajista vielä harva päätyy samaan ratkaisuun.

Sisustuskokonaisuuksissa on Nurmisen mukaan huomioitava monta seikkaa. Päällimmäisenä niistä vaikuttaa kyseessä oleva sisustettava tila.
– Merkittäviä ovat valot ja varjot. Tiloissa on aina niin sanottuja isoja aaltoja ja sisustuksen luomaa kerroksellisuutta.

Kausisisustaminen ei ole Vitriinin yrittäjän ominta alaa. Vuodenaikojen rytmiä seuraavaan sisustamiseen tulee työtilauksia vain vähän.
– Poikkeuksena ovat olleet muutamat kesäasuntojen sisustukset, Nurminen tarkentaa.
Sen sijaan keskeistä työaluetta Nurmiselle ovat isot sisustusratkaisut, jotka kantavat vuosien päähän. Aikaa hyvin kestävistä materiaali- ja väriratkaisuista Nurminen nostaa esikuvaksi Alvar ja Aino Aallon tuotannon tulokset.

 

Virpi Kontinen

Heinäkuun viisi erikoista

|
Lomailun yhteydessä on mukava käydä tapahtumissa. Listasimme heinäkuulta hieman erikoisempia tapahtumia. SELMA RIEPPONEN Hevoshuutokauppa, Mikkeli 15.7. Mikkelissä ensimmäistä kertaa järjestettävä hevoshuutokauppa toimii St Michel ...

Farmarin alueen rakentaminen alkoi

|
Kalevankangas on kehittynyt edellisestä kerrasta. PETRI P. PENTIKÄINEN Kesä–heinäkuun vaihteessa Mikkelissä pidettävän Farmari-tapahtuman rakentaminen on alkanut Kalevankankaalla. Nykyisin joka toinen vuosi järjestettävä Farmari on ...

Ovihistoriaa Mikkelistä

|
– Asumiskulttuuri on meillä ollut melko askeettista. Oviratkaisuihimme ovat heijastuneet ilmasto-olosuhteemme, toteaa Teija Partti Urpola-seurasta. Partti muistelee, että Mikkelissä on hänen pitkään jatkuneena asuinaikanaan ...

Kaksoiskuntalaiset ovat Mikkelille arvokkaita

|
Kaupunginjohtaja näkee kaksoiskuntalaisissa paljon sosiaalista potentiaalia. Kaksoiskuntalaisuusmalli voisi tuoda kuntalaisille paljon etuja. Ilman kaksoiskuntalaisuuttakin suomalaiset valitsevat nykyään itse etukäteen, minkä kunnan terveyspalveluita pääsääntöisesti käyttävät. ...