Renkaat kunnossa, tietous ei

|

Neljä rengasvinkkiä syksyyn: • Varmista kesärenkaiden riittävä urasyvyys. • Tarkista rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa. • Huomioi, että hyvätkään renkaat eivät auta, jos kuljettaja ottaa liikaa riskejä. • Muista, että vanhat renkaat voi palauttaa veloituksetta kierrätykseen.

Mikkelin rengasratsiassa Näköpellon levikkeellä huomautettavaa oli vähän.

Valtatien 13:n Näköpellon levikkeellä pidettiin syyskuun puolessavälissä rengasratsia. Ratsia järjestettiin kahden vuoden koronatauon jälkeen. Mukana olivat Poliisin, Liikenneturvan ja Autonrengasliiton edustajat. Autonrengasliiton edustaja Kimmo Kekäläinen Kantolan Renkaasta kertoi, että ratsia sujui pääosin positiivisissa merkeissä.
– Huomautettavaa oli yllättävän vähän. Näköpellon ratsiassa tarkastettiin yhteensä 100–150 autoa, ja niistä vain muutamalla oli renkaiden kunnossa huomautettavaa. Huomautuksen saivat tallukat, joiden urasyvyys oli kulunut jo 2 millimetriin.

Kolmisen tuntia kestäneessä tarkastuskampanjassa oli kuitenkin selvää vaihtelua siinä, miten hyvin ajajat tunsivat renkaidensa tilan.
– Pääosa kuljettajista tiesi tarkkaan, minkä kuntoisia oman kulkupelin alla olevat renkaat olivat. Osa kuljettajista taas ei ollut renkaidensa urasyvyydestä ajan tasalla.

Auton renkaan ja tienpinnan välinen kosketuspinta-ala on vain reilun kämmenen kokoinen. Sen pitävyydestä riippuu koko ajoneuvon hallinta. Uusissa kesärenkaissa turvallisuutta taataan tyypillisimmin noin 8 millimetrin kulutuspinnalla. Lain minimivaatimus kesärenkaiden urasyvyydeksi on 1,6 mm.

Pito-ominaisuudet alkavat kuitenkin kärsiä jo huomattavasti suuremman urasyvyyden renkaissa. Varsinkin sateessa vesiliirtovaara kasvaa huomattavasti, jos renkaat ovat jo kuluneet alle puoleen uuden renkaan kulutuspinnasta.

Yleensäkin sadekeleillä autoilijan on ajettava ennakoivalla tavalla. Turvalliset renkaat auttavat ajajan vaativaa tehtävää. Jos renkaat ovat kuluneet, ajonopeutta on syytä sovittaa valitsevien keliolosuhteiden mukaan.

 

Neljä rengasvinkkiä syksyyn:

  • Varmista kesärenkaiden riittävä urasyvyys.
  •  Tarkista rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa.
  •  Huomioi, että hyvätkään renkaat eivät auta, jos kuljettaja ottaa liikaa riskejä.
  •  Muista, että vanhat renkaat voi palauttaa veloituksetta kierrätykseen.

Virpi Kontinen

Heinäkuun viisi erikoista

|
Lomailun yhteydessä on mukava käydä tapahtumissa. Listasimme heinäkuulta hieman erikoisempia tapahtumia. SELMA RIEPPONEN Hevoshuutokauppa, Mikkeli 15.7. Mikkelissä ensimmäistä kertaa järjestettävä hevoshuutokauppa toimii St Michel ...

Farmarin alueen rakentaminen alkoi

|
Kalevankangas on kehittynyt edellisestä kerrasta. PETRI P. PENTIKÄINEN Kesä–heinäkuun vaihteessa Mikkelissä pidettävän Farmari-tapahtuman rakentaminen on alkanut Kalevankankaalla. Nykyisin joka toinen vuosi järjestettävä Farmari on ...

Sähkö-Emppu näyttää tietä

|
E-sarjan Mercedes-Benz on ollut yksi automaailman ikoneista jo yli 50 vuoden ajan. Sähköautoaikakaudella samaa yrittää uusi EQE, mutta millä eväin? Sukkulamainen muotoilu on tutun ...

Aliarvostetuimmat automerkit ovat myös halutuimpia

|
Suomalaiset arvostavat perinteisiä automerkkejä, Tesla ei pärjää mielikuvissa JARNO LAATIKAINEN Suomen aliarvostetuin automerkki on Dacia. Sitä mieltä on 15 prosenttia äskettäin auton hankkineista suomalaisista. ...

Polttavaa kuumuutta ja rengasrikkoja

|
Suur-Saimaan ympäriajo houkutteli mukaansa suuren joukon kävijöitä kahden vuoden tauon jälkeen SELMA RIEPPONEN Suomen parhaaksi ajotapahtumaksi luokiteltu Suur-Saimaan ympäriajo on muodostunut suurimmalle osalle kävijöistä ...

Old Timer Run heinäkuun toisena viikonloppuna

|
Harrasteajoneuvotapahtuma Old Timer Run järjestetään nyt jo 31. kertaa, ja poikkeuksellisesti heinäkuun toisena viikonloppuna. – Syy siirtoon on Farmari 2022-tapahtuma. Visulahden alueelle ei sinä ...

Maanteillä tehdään niittoa ja viivojen maalausta

|
Keltaiset viivat ovat katoamassa ensi kesään mennessä. Itä-Suomessa jatketaan tänä kesänä keltaisten ohituskieltoviivojen maalaamista valkoiseksi. Värimuutostyötä on tehty jo laajalti parin vuoden ajan, ja ...