Ikonimaalaus on hiljaista rukousta

|

Päivi Grönlund maalaa ikoneita lähinnä talvikaudella, sillä tekeminen vaatii rauhoittumista.

Olohuone Galleriaan tulee kesäkuuksi Päivi Grönlundin ikoneja.

Mikkelin Haukivuoren Pitkäahon entisellä koululla toimivan Olohuone Gallerian näyttelykausi käynnistyi kesäkuun alussa ikoneja maalaavan Päivi Grönlundin myyntinäyttelyllä.
Kutsumus ikoneihin on tullut jo lapsuudessa vahvana kummunneesta ortodoksisuudesta. Viinijärveltä kotoisin oleva Grönlund puhuu yhä juurevaa Pohjois-Karjalan murretta. Hän on imenyt ortodoksista henkeä lapsuuden ympäristössä, jossa pappa toimi kirkonisänä, samoin kuin setä ja serkku.
Omasta ikäluokasta moni eteni seurakunnan palvelukseen joko papiksi, kanttoriksi tai jopa Valamon johtajaksi.

Grönlund aloitti ikonimaalauksen 2002 seurakunnan ikoniryhmässä. Vuodesta 2011 hän on jatkanut tuolloin edesmenneen Ritva Heikkilän työtä ikonimaalauksen ohjaajana mm. Mikkelin kansalaisopistossa ja Saimaan ortodoksisessa seurakunnassa.
– Ikonimaalaus on hiljaista rukousta, ei vain kuvan työstämistä pohjustetulle puulaudalle, Päivi Grönlund sanoo.
Hänen maalaustyylinsä on perinteinen venäläinen, seesteinen. Kasvojen ja käsien huolellinen esittäminen on tärkeää.
– Alkuun en tätä ihan ymmärtänyt, mutta aika tekee tehtävänsä. Hyvin pienillä viivoilla saa muutettua maalattavan henkilön ilmettä.

Varsinainen ikoni maalauksesta tulee vasta, kun sen oikeellisuus tarkastetaan ja siunataan kirkossa. Siihen asti se on pyhä kuva.
– Kuva-aiheena Kristus on ikoneissa suosittu, ja Jumalanäiti-ikonit ovat ehkä kaikkein suosituimpia maalauksien kohteita.
Mikkelin ortodoksikirkossa on muun muassa Grönlundin maalaamat neljä Evankelistaa. Seurakunnan toiveesta syntynyt Naispyhät-ikoni on piirretty ja maalattu hänen toimestaan. Osa Grönlundin töistä on maalattu Heinäveden vanhan Valamon palaneen päärakennuksen lattialankuille.
Maalaukset syntyvät lähinnä talvikaudella, sillä silloin mieli ja keho on levollinen ja kiireetön. Hoppu ei sovi ikonien tekoon.
– Kesäaika menee touhutessa marjatilan pelloilla, silloin ei ole mahdollisuutta rauhoittua maalauksien eteen.

Olohuone Gallerian henki sopii Grönlundin mielestä hyvin myös ikonien näyttelylle.
– Se on ollut aikanaan koulu, eli rakennus julkiseen käyttöön. On hienoa, että talon väki avaa oven kotiinsa erilaisten näyttelyiden merkeissä.

Olohuone Galleria on avoinna perjantaista sunnuntaihin kello 12-18. Ikoninäyttely on esillä kesäkuun ajan.

Petri P. Pentikäinen

Rottaralli peruttiin toistamiseen

|
Mikkeliläinen MC Road Rats on järjestänyt Rottarallin perinteisesti Ristiinassa sijaitsevan Hotelli Heimarin pihapiirissä. Tänä vuonna, kuten viimekin vuonna, tapahtuma on päätetty perua vallitsevien olosuhteiden ...

Kelluva iglu on vaihtoehto hotelliyölle

|
Puulan aalloilla voi kokea eksotiikkaa. Sataman Herkku Hirvensalmella vuokraa kahta Aurora Hutin valmistamaa kelluvaa luksus-iglua, joissa voi majoittua ja joihin on saatavissa lisäpalveluja. Sataman ...

Baskeja kuvattiin maailmalle Etelä-Savossa

|
Mikkeliläinen jalkapalloileva hammaslääkäri Eider Ramos esitteli kuvausryhmälle Puulan maisemia. Espanjalainen EiTB eli Euskal Irrati Telebista – viestintäyhtiö Baskimaalta kuvasi Hirvensalmella toukokuun lopulla ohjelmasarjaa Baskit ...

Oikeanlainen kenkä on kaiken a ja o

|
Eräilybuumi on nostanut päätään eikä loppua näy. Matkustusrajoitukset ovat lisänneet luontomatkailua ja ihmiset ovat heränneet näkemään lähelle. Luontoretkelle voi lähteä matalallakin kynnyksellä ja melkein ...

Mr. Lothar liitää nyt kelkkakisoissa

|
Aikuisviihdealan pioneerina tunnetulla mäntyharjulaisella Anssi ”Mr. Lothar” Viskarilla on aina ollut myös bensaa suonissa. Viisi viikonloppua putkeen kelkkakisoissa ja reissukilometrit päälle. Välipäivinä työllistävät vuokramökkien ...

Kissoja on kuin Vilkkilässä

|
Aamentassussa puuhaa riittää aamusta iltaan. Kolme vuotta sitten pieksämäkeläiset Tuija ja Pekka Kääriäinen löysivät mieleisensä kodin Mikkelin Haukivuorelta ja asettuivat sinne asumaan. – Talo ...