Oikeanlainen kenkä on kaiken a ja o

9.6.2021 Koti | Vapaa-aika
Yrittäjä Tomi Sikanen Patikasta muistuttaa, että eräjormailussa tärkeimpiä varusteita ovat oikeanlaiset kengät.

Eräilybuumi on nostanut päätään eikä loppua näy.

Matkustusrajoitukset ovat lisänneet luontomatkailua ja ihmiset ovat heränneet näkemään lähelle. Luontoretkelle voi lähteä matalallakin kynnyksellä ja melkein millä varustuksella tahansa, jos kyseessä on päiväreippailu. Etenkin aloittelijan kannattaa uhrata vähän enemmän aikaa pidemmän retken tai vaelluksen suunnitteluun. Omat erätaidot kannattaa tunnistaa.

Jos on aikeissa lähteä pidemmälle vaellukselle ja yöpyä reissulla, myös varusteisiin kannattaa satsata vähän enemmän. Ensiarvoisen tärkeää vaeltajalle ja retkeilijälle on valita oikeanlaiset jalkineet. Kipeytyneillä jaloilla matkan teko tyssää nopeasti.
– Kenkä kannattaa valita maaston mukaan. Riittävän paksu pohja estää jalkapohjia kipeytymästä kivikossa tai juurakossa. Myös nilkkaa tukeva varsi on jalan hyvinvoinnin kannalta tärkeä, sanoo yrittäjä Tomi Sikanen Ulkoilu- ja eräliike Patikasta.
– Jalka turpoaa pitkillä vaelluksilla, joten liian pieniä kenkiä ei missään nimessä kannata valita.
Nyrkkisääntönä oikeankokoiselle kengälle voisi pitää sitä että se ei purista mistään kohtaa. Kengän kärkeen jää tilaa sentin verran ja lesti on riittävän leveä. Kengät on myös hyvä ”ajaa sisään” ennen varsinaista retkeä.

Sikasen mukaan kenkään kannattaa valita myös riittävän paksu sukka, joka pysyy hyvin paikallaan.

Hyvien kenkien lisäksi luontoretkelle kannattaa ottaa mukaan perusvarusteita kuten puukko, tulentekovälineet ja kompassi. Päiväretkeä pidemmälle reissulle varusteisiin voi lisätä makuupussin alustoineen. Tarvikkeita eräilyyn löytyy laidasta laitaan.

– Mikään nahkakenkä ei hengitä kosteutta ulos ja ohut sukka ei ime kosteutta itseensä paksun tavoin. Ohuella sukalla jalka pysyy kosteana ja vaarana on saada hiertymiä, mitkä ovat todella epämukavia matkakumppaneita.
– Tauoilla on myös hyvä riisua kengät ja sukat tuulettumaan ja antaa jaloille ilmakylpyjä, Sikanen vinkkaa.

Muu vaatetus kannattaa valita käyttötarpeen mukaan. Jos ollaan vaelluksella, vedenpitävät kalvovaatteet voi unohtaa. Hengittävä puu- tai merinovilla on hyvä valinta kaikkina vuodenaikoina. Mukaan voi ottaa kevyen sadeviitan tai -asun. Esimerkiksi metsästäessä passissa tai muuten paikallaan oltaessa kalvovaate puoltaa paikkaansa.

Yön yli -retkelle lähdettäessä kokematon telttailija voi alkuun testata ulkona yöpymistä vaikka omalla pihalla. Pidemmillä vaellusreiteillä löytyy myös laavuja ja majoja, mutta ne ovat etenkin sesonkiaikana kovin varattuja, joten teltta on hyvä ottaa mukaan.
Nykyteltat ovat keveitä kantaa ja kulkevat oikein valitun rinkan mukana mukavasti. Rinkkaa valittaessa kannattaa huomioida, että siinä on riittävän leveät olkaimet ja hyvä lantiotuki.
– Telttayöpymistä varten kolmen vuodenajan makuupussi on varma valinta ja itsetäyttyvä makuualusta eristää sekä kylmältä että pienemmiltä maaston muhkuroilta, tietää Sikanen.

Muita perusvarusteita ovat esimerkiksi tulentekovälineet, puukko, kompassi, pieni ensiapupakkaus sekä matkapuhelin ja varavirtalähde. Energiankulutus erävaelluksella on suurta, joten matkaan on hyvä pakata myös kuivamuonaa ja tietenkin juotavaa.
Vinkkinä Sikanen sanoo vielä, että kramppien varalle on hyvä ottaa mukaan merisuolaa.
– Jo muutamalla kiteellä kielen alla keho saa hikoilun mukana poistuneen natriumin ja kaliumin tasapainoon.

 

Aseliike EräJuva palvelee kivijalassa ja verkossa

Rata-ammuntaharrastus on ottanut uutta tulta alleen.

Reilu vuosi sitten Juvalle perustetun Aseliike EräJuvan kivijalkakaupan ovesta asiakasvirtaa riittää ja verkkokauppa käy kuumana.
– Matkustusrajoitusten myötä eräharrastus on lisääntynyt moninkertaisesti reilun vuoden takaisesta, kertoo yrittäjä Joni Saariniva.
– Moni on aloittanut kokonaan uuden harrastuksen ja yhtä moni on palannut vanhan harrastuksen pariin uudelleen.

Metsästys-, kalastus- ja erävarusteiden lisäksi aseisiin erikoistuneen liikkeen yrittäjä kertoo huomanneensa etenkin rata-ammuntaharrastuksen lisääntyneen. Ratapatruunoita ostetaan paljon ja myös siihen liittyviä aseita.
EräJuvasta löytyy myös simulaattori, jonka avulla voi harjoitella riistan ammuntaa.
– Simulaattorissa on lasertunnistuslaitteet ja moninopeuskamera, joka kuvaa aseen liikkeet sekä osumat todenmukaisina.
Saarinivan mukaan tarkoitus on jossain vaiheessa järjestää pienimuotoisia ammuntakilpailuja asiakkaille.

Eräharrastuksen pariin haikailevia aloittelijoita on käynyt paljon asiakkaina.

– Vaikka verkkokauppa onkin helppo tapa tehdä hankintoja, aseisiin ja optiikkaan on varminta tutustua myymälässä, että yhteensopivuudet menevät varmasti oikein, sanoo yrittäjä Joni Saariniva Aseliike EräJuvasta. Kuva: Kimmo Iso-Tuisku

– Neuvoja ja opastusta on kysytty paljon etenkin oikeiden varustevalintojen suhteen. Varusteita meiltä löytyy aina aloittelijasta vaativampaan käyttöön ja neuvoja jaetaan kyllä auliisti, Saariniva lupaa.
Uusi verkkokauppa avautuu parin viikon sisällä ja sieltä löytyy laaja valikoima varusteita niin metsästykseen, kalastukseen kuin vaeltamiseen ja patikointiin.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0