Ikonimaalaus on hiljaista rukousta

9.6.2021 Ajankohtaista | Koti
Päivi Grönlund maalaa ikoneita lähinnä talvikaudella, sillä tekeminen vaatii rauhoittumista.

Olohuone Galleriaan tulee kesäkuuksi Päivi Grönlundin ikoneja.

Mikkelin Haukivuoren Pitkäahon entisellä koululla toimivan Olohuone Gallerian näyttelykausi käynnistyi kesäkuun alussa ikoneja maalaavan Päivi Grönlundin myyntinäyttelyllä.
Kutsumus ikoneihin on tullut jo lapsuudessa vahvana kummunneesta ortodoksisuudesta. Viinijärveltä kotoisin oleva Grönlund puhuu yhä juurevaa Pohjois-Karjalan murretta. Hän on imenyt ortodoksista henkeä lapsuuden ympäristössä, jossa pappa toimi kirkonisänä, samoin kuin setä ja serkku.
Omasta ikäluokasta moni eteni seurakunnan palvelukseen joko papiksi, kanttoriksi tai jopa Valamon johtajaksi.

Grönlund aloitti ikonimaalauksen 2002 seurakunnan ikoniryhmässä. Vuodesta 2011 hän on jatkanut tuolloin edesmenneen Ritva Heikkilän työtä ikonimaalauksen ohjaajana mm. Mikkelin kansalaisopistossa ja Saimaan ortodoksisessa seurakunnassa.
– Ikonimaalaus on hiljaista rukousta, ei vain kuvan työstämistä pohjustetulle puulaudalle, Päivi Grönlund sanoo.
Hänen maalaustyylinsä on perinteinen venäläinen, seesteinen. Kasvojen ja käsien huolellinen esittäminen on tärkeää.
– Alkuun en tätä ihan ymmärtänyt, mutta aika tekee tehtävänsä. Hyvin pienillä viivoilla saa muutettua maalattavan henkilön ilmettä.

Varsinainen ikoni maalauksesta tulee vasta, kun sen oikeellisuus tarkastetaan ja siunataan kirkossa. Siihen asti se on pyhä kuva.
– Kuva-aiheena Kristus on ikoneissa suosittu, ja Jumalanäiti-ikonit ovat ehkä kaikkein suosituimpia maalauksien kohteita.
Mikkelin ortodoksikirkossa on muun muassa Grönlundin maalaamat neljä Evankelistaa. Seurakunnan toiveesta syntynyt Naispyhät-ikoni on piirretty ja maalattu hänen toimestaan. Osa Grönlundin töistä on maalattu Heinäveden vanhan Valamon palaneen päärakennuksen lattialankuille.
Maalaukset syntyvät lähinnä talvikaudella, sillä silloin mieli ja keho on levollinen ja kiireetön. Hoppu ei sovi ikonien tekoon.
– Kesäaika menee touhutessa marjatilan pelloilla, silloin ei ole mahdollisuutta rauhoittua maalauksien eteen.

Olohuone Gallerian henki sopii Grönlundin mielestä hyvin myös ikonien näyttelylle.
– Se on ollut aikanaan koulu, eli rakennus julkiseen käyttöön. On hienoa, että talon väki avaa oven kotiinsa erilaisten näyttelyiden merkeissä.

Olohuone Galleria on avoinna perjantaista sunnuntaihin kello 12-18. Ikoninäyttely on esillä kesäkuun ajan.

Petri P. Pentikäinen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0