Marianne halusi eroon ylimääräisistä kemikaaleista

17.2.2021 Ajankohtaista
Marianne Hytönen valmistaa kaikki kodin tarvitsemat pesuaineet itse. Tiskiainetabletit syntyvät kätevästi jääpalamuotteihin.

Koti ja keho puhdistuvat itsevalmistetuilla pesuaineilla.

Hirvensalmella asuva lähihoitaja Marianne Hytönen päätti luopua ylimääräisistä kemikaaleista oman perheen arjessa ja alkoi opiskella luonnonmukaisempien pesuaineiden valmistamista. Ekologisuus on arjessa läsnä monella tapaa.
– Vapaa-ajallani, etenkin kesäaikaan, viihdyn puutarhahommissa. Kasvatan jonkin verran esimerkiksi vihanneksia ja kasviksia, lähinnä kuitenkin sesonkiluonteiseen käyttöön eli en niin paljoa että varastoisin niitä talven varalle.
Lisäksi Mariannella on yrttipenkki ja marjapensaita, joista löytyy raaka-ainetta myös talven ajalle.
– Käytän yrttejä mausteena sekä valmistan teetä. Yrttejä voi lisätä myös esimerkiksi jalkakylpysuolaan tai saippuoihin, joita valmistan.

Marianne kertoo haaveilleensa jo nuorena tyttönä omasta luontaistuotepuodista ja luontaishoitajana työskentelystä.
– Kolmisen vuotta sitten löysin 100 prosenttiset eteeriset öljyt ja samoihin aikoihin aloin tarkastella kaupan pesuaineiden koostumuksia. Päätin, että alan valmistaa pesuaineita itse.
Siitä lähtien Hytösillä on pesty pyykit, tiskattu astiat ja käytetty myös kehon sekä hiusten pesuun Mariannen itse valmistamaa saippuaa.
– Valmistan saippuan, tiskikonetabletit, pyykinpesuaineen sekä shampoon itse. Esimerkiksi tiskikonetableteilla pesee helposti pohjaan palaneen ruoan, teräsastiat ja jopa wc-istuimen. Valmistukseen käytän ainoastaan ruokasoodaa, sitruunahappoa, vettä ja eteerisiä öljyjä, hän kertoo.

Marianne valmistaa myös kesto-suodatinpusseja ja -tiskirättejä.

Myös soijavahakynttilät, kestosuodatinpussit ja –tiskirätit syntyvät käsityönä. Marianne kertookin olevansa innokas käsitöiden tekijä aina kun työ antaa myöten ja nivelrikko ei kiukuttele.
– Nivelvaivojeni kautta löysin eteeriset öljytkin. Kivut ja migreeni olivat viikottainen seuralaiseni, kunnes eräs ystäväni vinkkasi minulle saaneensa helpotusta eteerisistä öljyistä.
– Olen saanut niistä apua. Söin aikaisemmin läjäpäin särkylääkkeitä, mutta nykyisin minun tarvitsee turvautua niihin enää todella harvoin.
Lisäksi omassa keittiössä syntyvät jalkarasva, suolasuihke hiuksille sekä deodorantti.

Marianne tutustuu jatkuvasti uusiin luonnonmenetelmiin ja yhtenä haaveena on jakaa tietotaitoa muillekin, niin saippuoiden kuin muidenkin tuotteiden valmistuksessa.
– Suunnitelmissa oli jo viime vuonna järjestää kurssi, jolle kaikki halukkaat olisivat voineet osallistua. Paikkakin oli alustavasti sovittu seurakuntakotiin, mutta korona iski kapuloita rattaisiin. Toivon että korontilanne helpottaa kaikin tavoin ja kurssi on mahdollista toteuttaa tänä vuonna, Marianne päättää.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0