Maito voi sopia maitoallergikollekin

17.2.2021 Koti
– Jukuri on yksi A2-maitoa lypsävistä lehmistä, kertoo Jaana Nikulainen.

Voisiko A2-maidosta olla apu maitoproteiiniallergiaan?

Näin ainakin uskovat Haukivuorella Mäntylän tilaa isännöivät Nikulaiset. Kun perhe sai tietoa A2-maidosta ja sen mahdollisesta soveltuvuudesta maitoallergikoille, he kiinnostuivat asiasta ja päättivät selvittää, josko omassa maitokarjassa löytyisi kyseistä geeniä kantavia eläimiä.
– Opiskellessani Ylä-Savon ammattiopistossa, opettajani kertoi perehtyneensä A2-maitoon ja että hän oli jalostanut oman lypsykarjansa tuottamaan vain kyseistä, kertoo Mira Nikulainen.
– Olen itse maitoallergikko ja opettajani kertoi, että hänen tyttärensä kärsi samasta vaivasta. Kun he olivat testanneet A2-maitoa, oireita ei ollut tullut enää. Siitä heräsi kiinnostus.

Nikulaiset aloittivat testaamalla vasikoita, sillä aikuisen lehmän testaaminen on kallista, mutta vasikat voidaan testata samalla, kun niistä otetaan korvamerkkiä varten muutkin perinnöllisyystestit. Tällä hetkellä Mäkelän tilan vasikoista noin 30-35 prosenttia on puhdasta A2-karjaa. Lypsäviä tilalla on noin 90 ja nuorta karjaa noin 60 eläintä.

A2-maidossa, kuten myös yleisemmässä A1-maidossa on kyse maidon beta-kaseiinista eli proteiinista. Proteiinit jaetaan A1- ja A2-ryhmään niiden rakenteen perusteella.
– Monet ihmiset, joille lehmän maito ei sovi, voivat juoda esimerkiksi vuohen maitoa, sillä se on aina A2-maitoa. Meillä oli korvikkeet käytössä vuosikausia, mutta koska vasikoista löytyi paljon A2-eläimiä, päätimme testata myös muutaman emolehmän, kertoo Jaana Nikulainen.
– A2-maitoa on tutkittu todella vähän. Jonkin verran maailmalla, mutta Suomessa ei tietääkseni asiaan liittyen ole juurikaan tehty tutkimuksia.

Nikulaiset kuitenkin päättivät testata A2-maitoa myös ihmisillä ja ottivat yhteyttä Koivurannan tilan Virpi Häkkiseen, joka valmistaa maitotuotteita toiminimellä Koivurannan Jäätelö.
– Tutustuin aiheeseen kolmisen vuotta sitten opiskellessani Hämeenlinnassa maidontuotantoa. Siellä tapasin erään kollegan, jolla on pienmeijeri. Meijeri jalostaa pelkästään A2-maitoa. Hän kävi täällä vierailulla ja teimme yhdessä koe-erän A2-maitotuotteita, kertoo Häkkinen.
– Kun Jaana Nikulainen sitten otti yhteyttä ja kysyi, olisiko minulla kiinnostusta tehdä tuotteita kyseisestä maidosta, olin tietenkin heti valmis. Yhteistyö jatkuu edelleen, Jaana toimittaa raakamaidon ja minä jalostan siitä jäätelöä, juustoa ja jogurttia.

Mira, Jaana ja Tero Nikulainen kertovat, että perheen maitoallergikot pystyvät syömään A2-maidosta valmistettuja tuotteita ilman oireilua.

Nyt Jaana ja Virpi ovat valmiita hieman laajentamaan tuotantoa, mikäli kiinnostusta riittää. Alustavia keskusteluja vähittäismyynnistä paikallisen myymälän kanssa on jo käyty.
– Jos tutkimus etenisi Suomessa, ei ole pois suljettua, että jalostaisimme koko karjamme puhtaasti A2-karjaksi. Se onnistuisi periaatteessa muutamassa vuodessa, sillä siitossonnien geeniperimä tutkitaan jo tarkkaan, Jaana tietää.
– Täytyy kuitenkin muistaa, että A2-maidossa on laktoosia, joten se ei käy laktoosi-intolerantikoille, mutta maitoproteiiniallergikoille, ainakin meidän perheessä, se on sopinut mainiosti.
– Ja jos maitoproteiiniallergia on todella paha, ei ehkä kannata edes kokeilla, Mira jatkaa.

Laillistettu ravitsemusterapeutti, erityisasiantuntija Jenni Lappi Savonia-ammattikorkeakoulusta vahvistaa tutkimusten olevan puutteellisia.
– Ihmisillä tehtyjä tutkimuksia on vähän ja meillä Suomessa tutkimus esimerkiksi lapsilla, jotka maitoallergiasta usein kärsivät, tutkimuksen tekeminen sotisi etiikkaa vastaan, sanoo Lappi.
– Teorioita kyllä on olemassa ja käyttäjäkokemusten mukaan näyttäisi siltä, että A2-maito sopisi joillekin maitoallergikoille. Myös A2-maidossa on kuitenkin laktoosia, joten laktoosi-intolerantikoille se ei ole ratkaisu.

Australiassa, Uudessa Seelannissa ja Kiinassa A2-maitotuotteita myydään myös kaupassa, mutta tutkimuksen puutteesta johtuen Suomessa ainoastaan suoramyyntina tiloilta tai Reko-myynnin kautta.
– A1- ja A2-maidon välillä olevan yhden aminohapon eron uskotaan vaikuttavan proteiinin kolmiulotteiseen rakenteeseen ja siten sen käyttäytymiseen elimistössä. Siitä ei kuitenkaan ole lääketieteellistä näyttöä.
– Jonkin verran näyttöä siitä, että vatsavaivat vähenevät, on saatu käyttäjäkokemuksen kautta, mutta lääketieteellisesti vakuuttavalle tasolle näyttö nousee vasta siinä vaiheessa, kun löydetään tekijä, joka aiheuttaa suolisto-ongelmat. Sellaista virallista tutkimusnäyttöä ei toistaiseksi ole, Lappi päättää.

 

A2-maito

  • A2-maito on lehmänmaitoa, joka sisältää maidon proteiinien beetakaseiineista A1 ja A2 ainoastaan tyyppiä A2. Tavanomainen maito sisältää niitä
    molempia.
  • Proteiinityyppi on lehmillä geeneissä periytyvä ominaisuus, joka testataan DNA-testillä.
  •  Suomessa tehdyt alkuperäiskarjojen testitulokset viittaavat A2-tyypin proteiinin olleen alun perin yleisempi. A1- tyyppi on yleistynyt lehmien jalostuksen myötä.
  • Julkaistut tutkimukset viittaavat siihen, että A2-maito vähentää joidenkin ihmisten vatsaoireita.
  • Tutkimusten mukaan hapatetuissa maitotuotteissa sekä vuohen, lampaan ja buffalon maidoissa A1-kaseiinia ei esiinny juurikaan.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0