Etätyö otetaan nyt entistä enemmän huomioon jo rakentamisen suunnitteluvaiheessa.
Talopaketeissa ostajia löytyy niin modernille kuin perinteiselle tyylisuunnalle. Rakentamisessa otetaan huomioon entistä enemmän myös etätöiden mahdollisuus.
– Perustarpeet ovat pitkälti pysyneet samoina. Nykyään ehkä rakennetaan oikeasti vain ne tilat, joita tarvitaan. Koronan myötä on ollut havaittavissa, että suunnittelussa otetaan huomioon rauhallinen tila työn tekoa varten, Kuusamo Hirsitalot talokauppias Seppo Pelkonen kertoo.
Etätöiden myötä mökistä on tullut varsinkin pääkaupunkiseudulla vakituisesti asuvien kakkoskoti, joka halutaan kaikilla herkuilla.
– Aika harvassa ovat he, jotka eivät halua juoksevaa vettä ja sähköjä. Eniten tehdään 80-150 neliömetrin suuruisia mökkejä, Honkarakenteen Mikkelin alueen hirsitalomyyjä Eero Tikanoja toteaa.
Etelä-Savon vapaa-ajan asuntojen kysynnän myötä töitä tulee myös rakennusvalvonnalle. Tikanoja kertoo, että mökkipaikkakunta voi vaihtua viranomaisten käytöksen vuoksi.
– Jos verrataan Mikkeliä ympäröiviin kuntiin Puumalaan, Hirvensalmeen, Juvaan ja Mäntyharjuun, niin lupien saaminen on noin 70 prosenttia hitaampaa Mikkelissä. Tämä vaikuttaa suoraan kiinnostukseen. Sanoisin, että Puumala on erittäin kiinnostava kunta Saimaan sekä ripeän päätöksenteon johdosta.
Etelä-Savossa luonto on tärkeä elementti ja mökillä halutaan nauttia siitä. Vapaa-ajan sekä vakituisten asuntojen talopaketti ratkaisuissa suositaan suuria ikkunoita, jotta luonto tulee ikään kuin sisälle taloon.
– Ikkunat ovat seinän kokoisia. Myös pulpettikattoiset mallit ovat kysyttäjä. Vallitsevat trendit määrittelevät luonnollisesti ulkonäköä. Tällä hetkellä hyvin tummat, lähes mustat ulkopinnat ovat suosiossa, Tikanoja kertoo.
Talopakettia hankittaessa joudutaan yleensä muokkaamaan olemassa olevia malleja. Pienimmät muutokset koskevat esimerkiksi rappusten siirtoa.
– Yleensä valmiilla paketilla haetaan helppoutta projektiin, mutta toki valintoja riittää jokaisessa toteutusvaihtoehdossa, Pelkonen muistuttaa.
Hän vinkkaa, että projektin hallinnassa kannattaa ottaa apuun jo hyvissä ajoin vastaava työnjohtaja tai mestari.
– Sillä vältytään monilta karikoilta. Se kyllä tienaa palkkansa jo projektin kilpailutusvaiheessa.
Realistinen budjetointi on myös rakennusprojektin onnistumisen avain.
Viime vuonna myytiin paljon rantatontteja, joihin rakennettiin kokonaan uusi vapaa-ajan asunto. Mökin voi myös rakentaa samaan pihapiiriin vanhan rakennuksen kanssa, mutta silloin vanhan mökin käyttötarkoitus on muutettava.
– Samalla tontilla ei voi olla kahta vapaa-ajan asuntoa, joten toisesta on esimerkiksi poistettava piippu ja muutettava se aitaksi tai varastorakennuksesi, Pelkonen selventää.
Rakentaminen on nykyään ympärivuotista. Ajankohtaa tärkeämpää on varata projektiin riittävästi aikaa. Mitä aiemmin on liikenteessä, sitä helpompi on määritellä aikatauluraamit ja valita urakoitsijat.
– Tänä päivänä yhä useampi rakentaja haluaa jaksottaa rakennusprojektia saadakseen levähdystaukoja rakentamiskiireiden ja jatkuvan päätöksenteon väliin. Sen myötä talvirakentamisen suosio on lisääntynyt, Pelkonen kertoo.
Yleistä on, että kesä- ja syysaikaan hoidetaan lupaprosessit, maatyöt ja perustukset. Tämän jälkeen kiireet tontilla rauhoittuvat hetkeksi ja on aikaa tehdä päätöksiä muun muassa sisustusmateriaaleista, tulisijoista ja kalusteista. Toimituksen saapuessa tontille loppu- tai alkuvuodesta, on nämä päätökset tehty ja varsinainen rakentaminen voi alkaa.